Intervju – SANJA MANDIĆ, košarkašica Samare

Košarkašice Samare bile su minule sezone najprijatnije iznenađenje u Rusiji.

Veliki pečat dobrim igrama i rezultatima dala je Sanja Mandić.

Mandić je posle dvogodišnje saradnje sa nemačkim Kelternom, minulog leta krenula put Rusije. I tamo je pokazala svoj kvalitet, pa je ligu završila u top tri asistenata lige.

Šta je presudilo da odabereš Samaru za nastavak karijere?
-Nemačku ligu sam napustila sa namerom da igram bolju ligu. Kad je stigla ponuda Samare, nisam puno razmišljala što se tiče košarke. Veći mi je problem bila situacija u zemlji, ali nakon što sam se raspitala kod nekih prijatelja o stanju, brzo sam donela odluku.

Da li su u klubu zadovoljni ostvarenim rezultatom?
-U klubu su više nego zadovoljni rezultatom, bili smo najprijatnije iznenađenje lige. Ambicije i cilj za ovu sezonu su bili da se uđe u plej-of. Mi smo sa pete pozicije ušli u plej-of i u četvrtfinalu poveli 1:0. Imali smo meč loptu na našem terenu, pred punom halom, ali nažalost nismo imali dovoljno sreće i iskustva da drugu utakmicu pobedimo. Mislim da smo „izgoreli u želji“.

U top 3 si najboljih asistenata u ruskoj ligi. U trećini utakmica si imala 7 ili više uspešnih dodavanja. Šta za tebe predstavlja asistencija?
-Kako kažu „koš čini jednog igrača srećnim, a asistencija dva“. Mislim da je moj zadatak sa pozicije pleja da razigram ceo tim, tako da se u svakoj utakmici trudim da to i uradim.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere? Postoji li liga ili klub u kome bi volela da se okušaš?
-Ranije, dok sam bila mlađa imala sam neke planove i želje gde bih htela da se okušam. Ali sam vremenom naučila da ne bude sve kako planiramo i da te život odvede na skroz drugu stranu. Tako da više ništa ne planiram.

Kakav stil košarke se igra u Rusiji?
-Rekla bih da je stil košarke malo drugačiji u odnosu na sve gde sam do sad igrala, zato sto imaju dosta visokih igrača, tako da je možda malo sporija košarka, ali takođe svi mogu da šutnu. U našoj ekipi bek šuter je bila preko 180cm visoka, dok u nekim drugim ligama sa tom visinom igračice igraju na poziciji 4.

Samara je po veličini slična Beogradu, na reci Volgi. Da li ti se dopao grad? Šta bi turisti mogli da vide?
-Ja sam stigla u Samaru početkom oktobra i taj mesec smo imali sve gostovanja, tako da nismo ni bili kod kuće. Nakon toga je krenulo hladno vreme, tako da grad nisam ni videla do aprila. Grad je lep, najviše zbog reke i šetališta. Kažu da je leti jedan od najposećenijih baš zbog Volge. Ljudi tu dolaze na odmor. Imaju plažu dugu 9 kilometara.

Da li ti je prijao život u Rusiji? Da li su te iznenadili neki njihovi običaji?
-Iskreno, mi smo celu sezonu igrali dva puta nedeljno. Tako da smo puno putovali i vreme je brzo prolazilo. Inače, da nije bilo tako ne znam kako bih podnela život u Rusiji. Jer je toliko hladno i ima snega, da nema šta puno da se radi. Možda da se ode do restorana ili tržnog centra, i to je to. Što se tice običaja, dosta su slični nama, nekad bih se i iznenadila koliko smo slični.

Da li se u svakodnevnom životu u Rusiji nešto promenilo od početka dešavanja u Ukrajini?
Nije se zivot puno promenio.. ono sto sam ja najviše primetila je da su modni brendovi i lanci ishrane napustili Rusiju..i da su cene avionskih karata dosta veće nego ranije, kao i da zbog sankcija ne mogu da putuju po Evropi kao pre.