Pet na pet – KATARINA RISTIĆ, košarkašica Rasa iz Beograda

Predstavljamo vam rubriku pet na pet, u kojoj će cilj biti upoznavanje i promocija talentovanih mladih igračica.

Predstavljamo vam Katarinu Ristić, košarkašicu ekipe Rasa iz Beograda, sa kojom je na nedavnom završnom turniru igračica do 15 godina u Paraćinu osvojila srebrnu medalju i bila proglašena za najboljeg strelca turnira, a takođe je proglašena za MVP-a ligaškog dela Ženske Kadetske lige Srbije 2022/2023.

Ko je najzaslužniji što si zavolela košarku i kako je izgledao tvoj prvi trening?

Oduvek sam volela sport. Svidelo mi se kako ljudi prate sportska dešavanja. Posle Olimpijskih igara 2016. stvorila mi se želja da se oprobam u košarci. Tada sam otišla na prvi trening, posle kojeg mi se košarka još više svidela. Uz podršku roditelja, trenera i sopstvenu volju nastavila sam da treniram.

Ko ti je bio prvi trener i po čemu ga pamtiš?

Moj prvi trener bio je iz Rasove školice košarke, Nikola Živković. Pored toga što me je naučio osnovama košarke, kod njega sam naučila kako da se ophodim prema sportu i kako da volim košarku, po tome ću ga najviše pamtiti.

Koji savet od trenera si do sada zapamtila kao najvažniji?

Rado poslušam svaki savet i sugestiju. Teško mi je odabrati najvažniji jer mislim da je svaki koristan. Trudim se da svaki od saveta zapamtim i primenim u prigodnim situacijama kako na terenu tako i van njega.

Šta vidiš kao svoje najbolje strane u igri, a u čemu bi volela da napreduješ?

Smatram da je moja prednost ta što se ne oslanjam na jednu poziciju. Trudim se da budem raznovrstan igrač, koristan timu i treneru. Pokušavam da moje mane pretvorim u vrline, a da predispozicije iskoristim na najbolji mogući način.

Da li imaš uzora/idola među sadašnjim ili bivšim košarkašicama?

Dug je spisak košarkašica koji su mi uzori. Najveći utisak na mene ostavila je Sonja Vasić (Petrović) koja mi daje inspiraciju za sopstveni stil igre.