Intervju – SNEŽANA ČOLIĆ, selektorka 3×3 reprezentacije Srbije

Ženska 3x3 reprezentacija Srbije okupila se početkom nedelje u Novom Sadu, gde će obaviti pripreme za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Osam košarkašica vredno radi pod budnom pažnjom nove selektorke, Snežane Čolić, kojoj u radu pomažu Dragana Gobeljić i Luka Jojić.

Čolić je samo koju nedelju ranije osvojila titulu sa Crvenom zvezdom, čime je ujedno i završila bogatu i trofejnu igračku karijeru.

Kakav je osećaj iskočiti iz igračkih patika 5na5 košarke i uskočiti u selektorske/trenerske patike 3×3?
-Pravi je izazov ali i zadovoljstvo bilo dobiti poziv da budem selektorka 3×3 reprezentacije. Međutim, znajući da je košarkaškoj karijeri došao kraj nisam oklevala ni malo, jer je 3×3 basket sport koji mi je apsolutno ukrao srce od prvog momenta kada sam kročila na taj teren.

Kao neko ko ima iskustva igranja 3×3, kako bi definisala osnovne razlike u odnosu na 5×5?
-Sve je tako slično a opet sve je tako različito. Sve je mnogo brže i intenzivnije u basketu, ali odluke je potrebno doneti u mnogo kraćem roku i pod mnogo većim pulsom nego u košarci. I to bih navela kao osnovne razlike između ove dve dicipline.

S obzirom da mi nemamo profesionalne ekipe i ligu u 3×3, koliko to otežava rad?
-To nam jako otežava rad, pre svega jer nemamo veliku bazu. A onda, teško je i pridobiti košarkašice da dođu i oporobaju se jer se, što je i prirodno, oporavljaju od dugačkih sezona u klubovima. A znamo da se 3×3 igra samo u letnjem periodu kada je pauza u klupskim takmičenjima.

Izabrana si na predlog KSS, a dobila si i puno pohvala od kolega iz muške 3×3 selekcije. Kroz razgovor sa njima, šta su oni prepoznali u tebi?
-Imponuje i jedno i drugo, i hvala im svima. Nismo iskreno puno pričali o tome, ali verujem da je to prosto moja percepcija same igre, a i zainteresovanost da učim i usavršavam se uz njih. Što je izuzetna privilegija.

Počeli ste pripreme u Novom Sadu. Šta je prioritet u radu?
-Prioritet u radu je uvesti nove igračice u sistem, a imamo ih mnogo. Svega 3 od njih 8 je imalo prilike da igra i trenira basket. Tim je podmlađen maksimalno, i krećemo jedan novi ciklus sa novom energijom.

Šta vas očekuje od takmičenja ovog leta?
-Ovog leta imamo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, u Konstanci 10.i 11.6.

U stručnom štabu je i Dragana Gobeljić kao pomoćni trener. Kakva su njena zaduženja? Ko još čini stručni štab?
-Ako bih nekog mogla da poželim za saradnika to bi uvek bila Dragana. Vodile smo ljute borbe ove sezone, ali sada smo u istom timu, i njeno znanje i iskustvo je od nemerljivog značaja svim devojkama koje su sa nama. Takođe, ove godine uz nas je i fizioterapeut Luka Jojić.

Da li ostaje žal za nečim u nedavno završenoj igračkoj karijeri?
-Apsolutno ne žalim ni za čim. Imala sam jednu lepu i poprilično sadržajnu karijeru (uspeh je relevantna stvar). Živela sam i igrala u prelepim gradovima, upoznala predivne ljude od kojih su neki postali i jako bliski prijatelji. Usred svega toga uspela sam i završiti fakultet i kao najvažnije, zasnovati porodicu. Pa sa svojom ćerkom i mužem proslaviti neke prelepe momente na terenu. Tako da, nemam za čim da žalim ni malo ☺

Selektorka 3×3 reprezentacije Snežana Čolić se odlučila za sledeće košarkašice: Aleksandra Račić, Lena Radulović, Jelena Jozić, Bojana Stevanović, Nevena Naumčev, Nadežda Nedeljkov, Marta Jovanović i Žaklina Janković.