Šta očekuje Srbiju u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu?

Olimpijada, period između dve Olimpijske igre, polako se bliži još jednom završetku. Za nešto više od godinu dana u Parizu će ustupiti mesto Olimpijskim igrama, 33. po redu.

0
523

Da li će u „gradu svetlosti“ biti i košarkašice Srbije, ostaje da se vidi posle dodatnih kvalifikacija koje će se održati u februaru 2024. godine.

Srbija je jedna od šest evropskih selekcija koje su kroz Evropsko prvenstvo izborile pravo da se takmiče za put u Pariz.

Na Olimpijskim igrama će učestvovati 12 reprezentacija. Prva je učešće obezbedila selekcija Sjedinjenih Američkih Država, i to kao svetski šampion.

Druga bi trebalo da bude Francuska kao domaćin. Ozvaničenje se očekuje na bordu FIBA 30. juna.

Za preostalih 10 mesta konkurisaće 14 selekcija iz celog sveta. Tih 14 selekcija, plus već kvalifikovane SAD i Francuska, biće podeljene u četiri grupe sa po četiri reprezentacije. Iz grupa u kojima nisu SAD i Francuska, po tri najbolje će se plasirati na Olimpijske igre, a iz grupa u kojima su SAD i Francuska, po dve najbolje.

U kvalifikacije, dakle, ide šest reprezentacija iz Evrope (Belgija, Španija, Francuska, Mađarska, Srbija i Nemačka), četiri selekcije sa prvenstva Azije koje se od 26. juna do 2. jula održava u Australiji, četiri selekcije iz Amerike kroz kup Amerike koji se od 1. do 9. jula održava u Meksiku, ili kroz dodatni pretkvalifikacioni olimpijski turnir koji se igra u novembru, i na kraju dve selekcije iz Afrike posle Afrobasketa koji je na programu od 28. jula do 6. avgusta u Ruandi.

Kvalifikacioni olimpijski turniri se igraju u februaru naredne godine, a tačni datumi, kao i domaćini, će biti naknadno određeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here