INTERVJU – IVANA RACA, košarkašica Fenerbahčea

Srpska reprezentativka Ivana Raca klupski deo sezone završila je kao šampionka Turske i Evrope.

Pod komandom Marine Maljković, sa Fenerbahčeom je osvojila Evroligu i prvenstvo Turske, a za naš portal iznosi impresije.

Kakav je osećaj biti šampion Evrolige?

Osećaj je fenomenalan, prepun emocija, kao i zadovoljstva i ponosa što sam bila deo ekipe koja se našla na vrhu Evrope.

Od početka je Fenerbahče viđen kao glavni favorit za titulu. Kako ste se nosili sa pritiskom?

Nije bilo lako moram priznati. Sama činjenica i svesnost neuspeha prethodnih godina još više nam je povećao pritisak. Međutim, moram istaknuti Marinin sistem i snagu, koji se zasniva na odbrani, nas je terao da svaki dan radimo još više i da napredujemo. Naravno, da nije bilo opustanja ni ujednom trenutku. Sve smo se trudile da damo svoj doprinos kako na treningu tako i utakmici. Na kraju je sve bilo kako trener kaže – Uvek I tako I bude 🤭

Kada si dobila poziv Marine Maljković za dolazak u Fenerbahče da li si mogla da sanjaš da ćeš igrati za klub takve tradicije?

Uvek sam sanjala i imala želju da igram za klub takve tradicije kao što je Fener. Još kada klub uđe u istoriju prvog osvajanja Evrolige osećaj je još lepši.

Treniraš sa igračicama koje čine vrh ženske košarke, ne samo na nivou Evrope. Od koga najviše učiš?

Biti okružen takvim vrhunskim igračicama je samo privelegija i šansa da učiš skupljaš iskustvo od istih i da od svakog po nešto “kradeš” kako na terenu tako i van terena. Mislim da je Brijana Stjuart osoba koja je na mene ostavila najviše utisaka. To je jedna fenomenalna osoba, pravi profesionalac, veliki igrač i meni je lično dosta pomogla.

Koji savet od trenera Marine Maljković posebno pamtiš?

Pamtim mnogo saveta od Marine. Kao najvažniji savet jeste da vredno radim na sebi, maksimum posvećenost na svakom treningu i da se to uvek na kraju isplati.

Prva sezona u Evroligi, da li si očekivala takav kvalitet?

I pored ekipa iz Rusije, koje nisu učestovale iz poznatih razloga, mislim da je kvalitet i dalje bio na najvišem mogućem nivou. Bio je izjednačen kvalitet u svim ekipama kao i grupama.

Standardna si članica reprezentacije. Šta za tebe znači igranje za nacionalni tim?

Za svakog sportistu poziv za reprezentaciju je veoma značajan. Za mene lično, je uvek bio i biće čast, ponos i zadovoljstvo što ću reprezentovati svoju zemlju.

Kakav je život u Instanbulu?

Život u Istanbulu je veoma ubrzan, dinamičan zbog njegove velike populacije ljudi. Ima jedan poseban šmek zbog svoje posebnosti i vraća nas u stara vremena. Na žalost zbog obaveza nisam uspela videti i posetiti sve što pruža takav jedan grad.