Sve o učešću Srbije na Svetskom prvenstvu u Australiji

Drugi put od osamostaljenja ženska košarkaška reprezentacija Srbije učestvovaće na Svetskom prvenstvu.

Svetsko prvenstvo se od 22. septembra do 1. oktobra održava u australijskom gradu Sidneju.

Prvi put to pravo srpski nacionalni tim je izborio 2014. godine, kada je zaustavljen u četvrtfinalu od domaćina Turske rezultatom 62:61, uz ne baš blagu pomoć sudija.

Do puta u Sidnej Srbija je stigla posle kvalifikacionog turnira održanog u Beogradu.

Kuglice su poslale Srbiju u grupu B, gde će kao aktuelne evropske šampionke i četvrtoplasirane sa Olimpijskih igara, za rivale imati selekcije Francuske, Japana, Malija, Kanade i domaćina Australije.

U grupi A su SAD, Belgija, Kina, Bosna i Hercegovina, Portoriko i Južna Koreja.

Po četiri najbolje ekipe iz svake grupe će se plasirati u četvrtfinale, a žreb će odrediti parove te runde takmičenja. Titulu brani Amerika, koja je i na prethodna tri šampionata bila prva.

Utakmice će biti igrane u dve hale, u Sidnej super domu, kapaciteta 21.032 mesta i Stejt sports centru kapaciteta 5.006 mesta.

U odnosu na prethodni period u timu nema nekolicine igračica, a i povrede su doprinele da selektorka Marina Maljković na prvenstvo povede sledećih 12 košarkašica: Ivana Raca, Saša Čađo, Nevena Jovanović, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik (kapiten), Ivana Katanić, Katarina Zec, Mina Đorđević. Pomoćnici Marini Maljković su Filip Benčić i Ljubica Drljača.

Samo su Saša Čađo i Nevena Jovanović bile u Turskoj 2014. godine. Podsećanja radi, Srbija je tada nastupala u sastavu: Tamara Radočaj, Sanja Mandić, Saša Ćađo, Sara Krnjić, Nevena Jovanović, Jelena Bruks (Milovanović), Dajana Butulija, Tijana Ajduković, Marina Marković, Milica Dabović, Ana Dabović, Jovana Rad.

Prvu utakmicu naš tim igra u pet sati u noći između srede i četvrtka. Dan kasnije Srbija će igrati protiv Japana, a nakon dana pauze rival u trećem kolu je domaćin Australija. Poslednja dva dana takmičenja po grupama rivali su Mali i Francuska.