Intervju – Sofija Ždrnja, košarkašica Novosadske ŽKA

U reprenzetativnoj pauzi, kada sve lige i klubovi imaju slobodan vikend u takmičenju, iskoristili smo priliku da razgovaramo sa košarkašicom Novosadske ženske košarkaške akademije, Sofijom Ždrnjom.

O samoj ligi, trenutnom plasmanu i ambicijama do kraja sezone, Sofija je za naš sajt iznela svoje presije.

Delite prvo mesto sa još tri ekipe sa po pet pobeda. Da li ste očekivali takav rezultat na startu sezone i kakve ambicije ima tvoj klub u nastavku sezone?

Što se tiče ranga mogu reći da sam ja kao i devojke, a verujem i treneri, vrlo zadovoljni trenutnom situacijom na tabeli. Očekivanja svih nas su uvek naravno mnogo velika šta god da je u pitanju. S obzirom da smo baš baš mlada ekipa i da nam je prosek godišta 2004. vrlo smo neiskusne ali i nezgodne. Glavne ambicije su nam bile da se mi kao igrači pronađemo, oslobodimo, proigramo, steknemo neko iskustvo od starijih igracica u ligi, naravno, sazrimo kao ljudi i vidimo kako će biti u nekom budućem košarkaškom vremenu. Naravno, ulazak u 1. ligu je svim ekipama cilj, ali još je početak, to ćemo ostaviti za posle.

Šta vidiš kao najveći kvalitet svoje ekipe?

Kao najveći kvalitet moje ekipe vidim to što se stvarno dugo poznajemo, znamo kako koja radi, igra, koje su cije pozicije, vrlo lako komuniciramo, čuvamo jedna drugoj leđa i spremne smo uvek na kolektivnu borbu i saradnju.

Koliko je olakšanje za mladog igrača to što ima punu podršku u klubu, da može da napreduje i da uživa u košarkaškoj karijeri?

Kao mladom igraču kome je data šansa da se pokaže, izuzetno je važan svaki oblik podrške, pogotovo saigračica i trenera. Uvek prija vetar u leđa i sa takvom atmosferom mislim da igram ima još veću motivaciju i prostor da napreduje, da radi to što voli a da to ne bude samo posao.

Vodeći si strelac ekipe, imaš sjajan prosek skokova i asistencija. Da li te to čini zadovoljnon, ili misliš da može još bolje?

Što se tiče mene, trudim se da neke stvari radim koje do sada nisam, da izađem iz komfor zone i da napredujem kroz igru. Za sada mogu reći da sam zadovoljna, ali naravno uvek može bolje, trudim se da bude bar mali pomak svaki put.

Kako ocenjuješ kvalitet lige i koga bi izdvojila kao vaše najveće rivale u borbi za zacrtani cilj?

Kvalitet lige je skroz korektan. Sve ekipe su vrlo iskusne i teške na svoj način. Ne bih trenutno mogla da iznesem pojedince.

Kada nisi na treningu ili utakmici, šta najviše zaokuplja tvoju pažnju?

Kada nisam na treningu ili utakmici najviše volim da spavam 🤣 Naravno šalim se. Sem toga da se posvetim prijateljima, učinim dan zauzetim čitanjem, šetnjom, gledanjem neke utakmice, filma da se isključim malo. Posvetim se i školi najvećim delom koliko mogu.