Intervju – Jovana Jeremić

Srpska košarkašica, Jovana Jeremić, svojim igrama u Studentu iz Niša privukla je pažnju mnogim klubovima van granica Srbije. Njen izbor, nakon odličnog dela sezone u Studentu, bio je Šibenik, prvoligaš iz Hrvatske.

Ekipa Šibenika je ove sezone stigla do finala Kupa Hrvatske koji nosi ime „Ružice Meglaj-Rimac“, gde je poražena od Raguze.

O svojoj sezoni i daljim planovima, pričali smo sa Jovanom Jeremić koja je ovu sezonu započela u Studentu iz Niša i imala učinak od 13.6 poena po utakmici uz 6.3 skokova i 2.5 asistencije.

U Šibeniku, Jeremićeva je za 10 odigranih utakmica imala učinak od 8.1 poen po utakmici uz 5.8 skokova i 2.6 asistencija.

Kad podvučeš crtu ispod sezone 2020-2021, da li si ispunila individualne ciljeve?

Smatram da jesam, pre svega odigrala sam veći broj utakmica, sezona mi je odlaskom u Šibenik trajala skoro dva meseca duže i zadovoljna sam što sam cele sezone igrala u kontinuitetu, sa jako velikom minutažom i važnom ulogom u oba kluba.

U kom segmentu igre smatraš da si najviše napredovala?

Ne bih izdvajala ni jedan segment. U Studentu sam imala drugačiju ulogu gde sam igrala na pozicijama 3 i 4, dok je u Šibeniku sistem igre takav da igramo sa pet „malih“ igračica u petorci, tako da sam često morala da se nosim na poziciji 5 sa igračicama koje su fizički dominantnije. Tako da smratam da sam stekla iskustvo i da imam kvalitet da se prilagodim različitim sistemima igre na više pozicija podjednako dobro.

Sezonu si započela u Studentu. Šta je, po tebi, bilo presudno da ekipa koja se uglavnom borila za opstanak sada bude daleko iznad?

Pre svega u Studentu smo odradili jako dobar pripremni period, uprava kluba i stručni štab su se potrudili da okupe ekipu na vreme sa jasnim ciljevima i zadacima dosta profesionalno i smatram da su dobre igre u Nišu isključivo bile posledica kvalitetnog rada svih nas u klubu, a mislim da nam je falilo i malo sreće da ostvarimo još veći uspeh.

Kada si dobila ponudu Šibenika, da li je bilo dilema oko odlaska?

Odluku nisam donela preko noći. Prvo sam obavila razgovor sa predsednikom Studenta i trenerom, obavestila ih o ponudi i nakon što sam dobila njihovo zeleno svetlo (na čemu sam im neizmerno zahvalna) počela sam da se raspitujem o Šibeniku i hrvatskoj ligi. A onda, nakon par dana, donela odluku. Šibenik je klub sa velikom tradicijom i grad koji živi za košarku. To se oseti na svakom koraku. Kad odete imate utisak da svi ljudi koji tamo žive prate sport i upućeni su u sva dešavanja. Kada se podvuče crta, jedno jako lepo iskustvo za mene.

Da li si bila zadovoljna svojom ulogom u oba kluba za koja si nastupala ove sezone?

Kao što rekoh iznad, u nekom od prehodnih odgovora, uloga u Šibeniku je bila dosta drugačija od uloge u Studentu gde sam igrala i spolja i unutra, u zavisnosti od onoga šta trener zahteva i igre protivnika. U Šibeniku smo dosta igrali brzo, sa pet niskih igračica, gde se većina napada završavalo u nekoj tranzicionoj igri i većinu vremena sam provodila na poziciji 5. U pitanju su dosta različiti sistemi i moram reći da i pored toga što mi je uloga u Studentu bila „prirodnija“ da sam zadovoljna minutažom i poverenjem koje mi je ukazano u oba kluba.

Kad uporediš srpsku i hrvatsku ligu, gde vidiš sličnosti, a gde razlike?

Ovo pitanje na koje je jako teško odgovoriti, smatram da je kvalitet košarke dosta sličan. Moj subjektivni osećaj je da su vodeći klubovi u Srbiji korak ispred hrvatskih i da imamo više kvalitetnijih mlađih igračica. Međutim, mislim da je sistem takmičenja u Hrvatskoj bolji, jer se igra veći broj utakmica, uzbudljivije je i sezona traje duže.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere?

Još uvek nemam određeni plan. Želim prvo da se odmorim jer je ova sezona bila napornija od prethodnih, a onda preko leta individualno da se spremim što bolje.