Srbija u trećem šeširu, u utorak žreb za turnir košarkašica na Olimpijskim igrama u Tokiju

Žreb za košarkaške turnire na Olimpijskim igrama u Tokiju biće održan u utorak, 2. februara, u sedištu FIBA u švajcarskom Mijeu.

Žreb će, zbog pandemije korona virusa, biti održan iza zatvorenih vrata, uz direktan prenos na Jutjub kanalu i društvenim mrežama FIBA.

Početak žreba zakazan je za 10.30.

U oba žreba će nacionalni timovi biti podeljeni u tri grupe sa po četiri reprezentacije, s tim što samo u jednoj mogu da budu dve evropske zemlje, dok će ostale ekipe sa istih kontinenta biti razdvojene.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije obezbedila je plasman na Olimpijske igre preko kvalifikacionog turnira koji je u februaru prošle godine održan u Beogradu, pa će se naći u trećem od četiri šešira, pravljenim na osnovu „renkinga“ FIBA.

U prvom šeširu su SAD, Australija i Španija, u drugom Kanada, Francuska i Belgija. U trećem šeširu biće Srbija, Kina i Japan, pa ove dve azijske selekcije neće moći da budu rival Srbiji u prvoj fazi. U četvrtom šeširu su Nigerija, Portoriko i Južna Koreja.

Iz prve faze će u narednu četvrtfinalnu rundu takmičenja proći po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe, kao i dve od četiri najbolje trećeplasirane ekipe.