Intervju – Dejan Kovačević, trener poljske ekipe Widzew Lodj

Sredinom decembra Dejan Kovačević je preuzeo poljski tim Widzew iz Lođa, i to u trenutku kada je tim bio na začelju tabele bez pobede, sa dobrim izgledima da ispadne iz lige.

Kovačević je uspeo vrlo brzo da preporodi tim i da u minulom kolu savlada glavnog konkurenta u borbi za opstanak.

– Posle dva meseca provedenih u ekipi Widzew Lodj utisci su dobri. Ekipu sam zatekao bez pobede (0-11), poslednjeplasiranu na tabeli i u fazi raspada. Košarkaški rečeno, fizički totalno nespremne, bez ikakvih taktičkih principa, veoma mlada ekipa, neiskusna, mali broj igračica za trening, skroz nezgodna situacija.

O sastavu ekipe Kovačević kaže.
– U timu su mnoge igračice neiskusne, naravno, to nije njihova krivica. Imaju puno potencijala, deca Poljske, ali one nisu igrale Ekstra ligu Poljske, već je većina igrala Prvu ligu Poljske. U timu se nalazi jedna igračica iz Ukrajine koje je igrala street ball, dve Amerikanke, jedna iskusnija od 28 godina, druga malo manje iskusna od 24 godina, na pozicijama 4 i 5.

Ciljevi ove sezone su naravno opstanak i borba do samog kraja.
– Cilj je samo opstanak. Trenutno smo predzadnji i mislim da je nerealno da pričamo o drugim ciljevima. Kada sam došao u klub, ekipa je bila na poslednjem mestu, bez pobede, sada smo predposlednji i imamo velike šanse da se podignemo makar za još jedno ili dva mesta na tabeli. Jedna ekipa ispada iz lige što je jako važno za nas, jer imamo prostora da se borimo za opstanak.

Kakvi su uslovi za rad u Poljskoj, kakav je klub u kome radiš, atmosfera u ekipi?
– Uslovi za rad su sjajni. Imamo dva treninga dnevno u sali, sala nam je na raspolaganju non-stop. Pored sale, radimo i u teretani, a dnevno provodimo i po 5-6 sati u radu. Devojke su dobre, radne, ukapaju se u sistem, navikavaju se na veliki rad, posvećene su košarci. Sa dobrim radom dolaze i pobede, a sa pobedama i dobra atmosfera. Ljudi u klubu su profesionalci, znaju svoj posao što je jako važno, brzo se dogovaramo oko svega i tu nema mane. Korektni su maksimalno.

Kakav je kvalitet lige u Poljskoj?
– U poljskoj Ekstra ligi nema slabe ekipe. Mnogo je stranaca, dve evroligaške ekipe, dve Fiba kup ekipe, a ostale ekipe su skroz ravnopravne, jake. Ima takođe mnogo naturalizovanih igračica sa poljskim pasošem. Moje mišljenje je da je po jačini među četiri u Evropi. Ne bih izdvajao ekipe, jer su, kao što kažem, sve ekipe jake i podjednake, ali naravno da se tu izdvaja ekipa Wisla CanPak iz Krakova, koja je višegodišnji evroligaš, sa sjajnim rosterom i stručnim štabom.

Do kraja sezone je ostalo još manje od mesec dana. Dejan je veoma pozitivan i veruje u svoju ekipu i glavni cilj, opstanak. Kao što i sam kaze, važno je da se radi dobro i kvalitetno, a rezultat će sam doći. Intervju je završio u stilu Dejana Petrovića citatom iz pesme „Čaršija“ – „Ko pobedik se vratiti“.

Jelena Prvulović