Pola veka na terenu: ŽKK Radnički iz Kragujevca obeležio 50 godina postojanja

Ženski košarkaški klub Radnički iz Kragujevca je na maloj svečanosti u sali hotela "Kragujevac" obeležio pedestogodišnjicu svog postojanja.

Bila je ovo prilika da se u prisustvu brojnih zvanica, bivših i sadašnjih igračica, ali i devojčica iz mlađih kategorija čije vreme tek dolazi, evociraju uspomene na začetke ženske košarke u Kragujevcu, a ujedno prezentuju trenutni rezultati kluba i planovi za neku bližu budućnost.

Istorija ŽKK Radnički datira još iz 1967. godine, kada je odlukom Skupštine Košarkaškog kluba Radnički, a uz saglasnost Sportskog društva, formiran ženski košarkaški klub. Za prvog predsednika izabran je profesor Stevan Žilović, a prvi trener bio je Jovan Antić.

Sedamdesetih godina u osnovnim školama „Svetozar Marković“ i „Radoje Domanović“ formirane su pionirske škole košarke, čime je stvorena baza igračica za prvi tim. Plodovi ovog sistematičnog rada bili su vidljivi nekoliko godina kasnije, kada je ŽKK Radnički postao član Prve savezne lige SFRJ.

 

ŽKK Radnički iznedrio je veliki broj državnih reprezentativki, a svakako najzvučnije ime među njima je Vesna Despotović, prvi kragujevački sportista sa osvojenom olimpijskom medaljom (bronza na OI u Moskvi 1980). Vesna je vlasnica medalja i sa Balkanskog i Evropskog prvenstva.

Od poznatih igračica vredi pomenuti još i Snežanu Pavlović, Mirjanu Jovanović, Snežanu Božinović i pokojnu Gordanu Bogojević, čije ime nosi sportska hala u Velikom parku.

U novijoj istoriji ŽKK Radnički je u sezoni 2012/13 osvojio treće mesto u Prvoj ženskoj ligi Srbije i izborio plasman u plej-of, gde je poražen od tada neprikosnovenog Radivoja Koraća.

U sezoni 2015/16 klub je ispao iz elitnog ranga i trenutno se takmiči u Drugoj ligi Jug B.

Proslava pedesetog rođendana kluba okupila je na jednom mestu nekoliko generacija kragujevačkih košarkašica, od onih koje su stvarale istoriju Radničkog sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pa da onih najmlađih na kojima ostaje budućnost.

Klub je uručio zahvalnice i povelje svima koji su doprineli uspesima i razvoju ovog kluba, počev od Ane Joković, potpredsednice Košarkaškog saveza Srbije za žensku košarku, Nikole Uroševića, pomoćnika gradonačelnika za unapređenje i razvoj sporta, Rajka Levajca, proslavljenog trenera koji je svojevremeno vodio Radnički u Prvoj ligi SFRJ, pa sve do Jelene Milovanović, najbolje srpske košarkašice u 2017. godini, inače zaštitnog lica kluba.

Aktuelni predsednik ŽKK Radnički Boško Vasović kaže da je izuzetno ponosan što je pedeseti rođendan kluba obeležen upravo za vreme njegovog mandata. Prema njegovim rečima Radnički je posle prilično turbulentnog perioda ponovo stabilan klub, koji će u dogledno vreme pokušati da se ponovo domogne saveznog ranga takmičenja, gde mu je po tradiciji i reputaciji i mesto.

– Klub je u prethodnom periodu imao velike finansijske probleme. Pre dve godine ispali smo iz Prve lige Srbije i bili na ivici propadanja. U međuvremenu smo zahvaljujući pomoći Skupštine grada i brojnih sponzora uspeli da stabilizujemo klub. Trenutno smo na drugoj poziciji u Drugoj ligi Jug B i borićemo se da kroz kvalifikacije obezbedimo plasman u Prvu ligu Srbije. Takođe, imamo sve selekcije u klubu, počev od mlađih pionirki, preko kadetkinja koje igraju Jedinstvenu ligu Srbije, pa sve do junorskog i prvog tima. Pravimo dobru priču i nadamo se da ćemo u narednom periodu postati standardan prvoligaš. – istakao je Vasović.

Kada je nakon ispadanja ŽKK Radnički iz Prve lige Srbije došlo do raskola u klubu, što je rezultovalo stvaranjem novog kluba KŽKK Radnički 2016 na čelu sa tadašnjim trenerom Vesnom Despotović, upražnjeno mesto na klupi Radničkog popunio je Nenad Milovanović.

Pred ovim mladim trenerom bio je izuzetno težak zadatak budući da je veći deo tadašnjih igračica odlučio da pređe u novoformirani Radnički 2016 i tamo nastavi saradnju sa Vesnom Despotović.

Tako je Milovanović prethodnu sezonu započeo sa veoma mladom ekipom, sastavljenom mahom od kadetkinja i par juniorskih igračica, da bi potom u hodu dopunjavao roster. Na kraju je Radnički tu sezonu okončao u sredini tabele, uz ostvaren primarni cilj, a to je opstanak u ligi.

U međuvremenu je finansijska konsolidacija kluba omogućila Milovanoviću da letos formira kvalitetan igrački kadar, sposoban da se umeša u borbu za sam vrh tabele.

– U ovu sezonu smo krenuli znatno pojačani i sa boljim finansijskim stanjem. Došli smo u mogućnost da ponudimo igračicama znatno povoljnije uslove. Ušli smo sa visokim ambicijama da napadnemo plej-of i vrh tabele, kako bi ušli u Prvu ligu. Trenutno delimo drugo mesto na tabeli, izgubili smo od gradskog rivala deset razlike, ali imamo priliku da u drugom delu sezone to nadoknadimo. Međutim, i ako se ne plasiramo ove sezone u viši rang, dogodine ćemo igrati jedinstvenu B ligu, koja će biti dosta jača od ove sada. Neuspeh bi bio da recimo igramo Treću regionalnu ligu, s obzirom na činjenicu da smo veliki klub. – kaže trener Radničkog.

U ŽKK Radnički dosta pažnje posvećuju i radu sa mlađim kategorijama, kao i školi košarke. U klubu se nadaju da bi neke od mlađih igračica mogle da krenu stopama Nevene Naumčev, Nevene Dimitrijević i Marte Vulović, koje su ove godine sa juniorskom reprezentacijom Srbije osvojile srbrnu medalju na prvenstvu Evrope u Mađarskoj.

– Ima tu talentovane dece, ali sve zavisi od njihove fokusiranosti na košarku. Takođe, nije presedan da neka od mlađih igračica neplanirano odskoči i prevaziđe neke taletnovane igračice starijih uzrasta. – dodaje Milovanović.

Nema sumnje da ŽKK Radnički pored slavne i bogate prošlosti može da računa na svetlu budućnost i na neke nove košarkašice koje će dostojno reprezentovati ovaj grad, baš kao što su to nekad činile Vesna Despotović, Goca Bogojević i mnoge druge, a danas Jelena Milovanović, Nevena Dimitrijević, Nevena Naumčev, Marta Vulović itd.

kgsport.info

 

Prethodni tekstSpartak ubedljiv protiv Šumadije u derbiju začelja
Sledeći tekstPokret Marine Maljković proslavio drugi rođendan