Srbija bez finala, Španija igra za krunu protiv Francuske, Srbija sa Velikom Britanijom za bronzu

Košarkašice Srbije nisu uspele da se plasiraju u finale 37. Evropskog prvenstva.

0
527

Srpkinje su poražene od aktuelnog prvaka Španije rezultatom 71:66 (21:11, 26:19, 21:20, 13:16).

Srbija je počela utakmicu prema očekivanju sa petorkom Ana Dabović, Nevena Jovanović, Aleksandra Crvendakić, Sonja Petrović, Jelena Bruks. Sa druge strane na parket su stale Laja Palau, Ana Kruz, Marta Ksargaj, Laura Nikols, Astu Ndur.

Počelo je dosta tvrdo na obe strane, sa malim brojem poena. Čvrste odbrane su radile svoj posao, a jedina koja se u uvodnim minutama izdvojila je Marta Ksargaj koja je sa pet poena donela svom timu prednost 11:6 u 7. minutu. Španjolke su u uvodnim minutama uhvatile čak šest lopti ispod koša Srbije.

U finišu prve četvrtine razigrala se Silvija Domingez i sa osam poena donela svom timu prednost 21:11 na isteku prvih deset minuta.

Srbija je uspela za tri minuta da prepolovi zaostatak. Ulazak Dajane Butulije i Dragane Stanković promenio je ritam utakmice u korist Srbije, zaustavljena je Domingez, pa je Mondelo u 13. minutu morao da zatraži tajm-aut pri rezultatu 22:17.

Španija je posle minuta odmora uspela da vrati visoku prednost, ali je Butulija u narednim minutam uspevala da drži Španiju ispod deset poena prednosti. Imao je domaći tim u nekoliko navrata priliku da se sasvim približi Španiji, ali na kraju poluvremena – 37:30 za španski tim, uz sjajan finiš Ane Kruz i njenih ukupno 11 poena.

Srbija je u prvih 20 minuta imala tri neuspešna pokušaja za tri poena, Španjolke su pogodile dva puta iz sedam pokušaja. Ukupno pet šuteva više je imao španski tim, dva skoka više (22 – 20), jednu asistenciju više (10 – 9), tri izgubljene lopte manje (7 – 10), ali i četiri osvojene lopte više (6 – 2).

Treća četvrtina je počela efikasno sa obe strane, ali je ponovo Španija bila ta koja je napravila korak više. Razlika u prvih pet minuta četvrtine je uglavnom iznosila između sedam i devet poena.

Ništa se nije promenilo ni u narednim minutima igre. Uspevala je Srbija nekako u napadu da dođe do poena, ali ne i da veže seriju kojom bi ozbiljnije ugrozila prednost rivala. Španija je svaki put uspevala da poentira, a na ruku joj je išlo i nekoliko čudnih sudijskih odluka.

Šut za tri poena nikako nije služio Srbiju. Bez uspeha iz sedam pokušaja, pa je na isteku 30 minuta Španija imala osam poena viška – 58:50.

Sredinom poslednje četvrtine razigrala se Jelena Bruks. Njena serija poena donela je Srbiji u 35. minutu tri poena zaostatka (62:59), a odmah posle tajm-auta i jedan poen.

Dugo se Srbija mučila u šutu za tri poena, da bi Butulija prvom trojkom na meču donela Srbiji prednost 64:62 u 36. minutu.

Petrović je donela Srbiji drugo vođstvo na meču 66:64, ali je zatim Ani Dabović dosuđena peta lična kao nesportska. Ndur je četiri puta bila na liniji slobodnih bacanja i iskoristila tri.

U ključnim trenucima zadrhtale su ruke na obe strane. Puna dva minuta pri rezultatu 67:66 za Španiju nisu viđeni poeni. Srbija u tom periodu četiri napada nije iskoristila. Nešto manje od minut pre isteka vremena Nikols je bila polovična sa linije slobodnih bacanja za 68:66.

Srbija nije iskoristila ni naredni napad, da bi Domingez tačno 30 sekundi pre isteka oba puta bila precizna sa penala za 70:66.

Usledilo je nekoliko tajm-auta na obe strane, ali Srbija nije uspela da psotigne poene nade.

Na kraju pobeda Španije za novo finale i priliku da odbrani krunu osvojenu pre dve godine u Pragu. Srbiji ostaje da u nedelju od 17.30 protiv Velike Britanije osvoji bronzanu medalju. Meč za titulu između Španije i Francuske zakazan je za 20.30 časova.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here