Nikolina Pandža: Balkanska liga ima ključnu ulogu u razvoju ženskog sporta u regionu, posebno u košarci

ŽKK Zrinjski 2010 iz Mostara jedan je od učesnika druge sezone Balkanske lige.

0
39

Očekivanja je iznela trener ekipe Nikolina Pandža.

Koja su Vaša očekivanja od tima u ovoj sezoni Balkanske lige i kako ocenjujete konkurenciju?

-Prvenstveno kroz ovu ligu želimo da proverimo devojke sa ekipama sa kojima se nisu susretale do sada, da vidimo koliki je njihov napredak i domet. Očekujem da će pokazati sve ono što ih je krasilo i prethodnih godina, dobra saradnja i duh zajedništva, požrtvovanost i razumevanje igre.

Kako su protekle pripreme za sezonu? Da li su sve igračice spremne i u formi za početak lige?

-Nedostaje nam više provera/utakmica za sam početak. Uspeli smo da dogovorimo samo jednu prijateljsku utakmicu i to u Hrvatskoj. Nažalost, situacija je jako teška za pronaći sparing ekipu u pripremnom periodu. Radili smo dosta na nekim detaljima i fizičkoj spremi. U odnosu na prošlu sezonu s nama nišu više Bošnjak i Herceg, te umesto njih su prvom timu priključene igračice iz omladinskog pogona.

Da li ste uveli nove taktičke varijante u tim ove sezone ili planirate da se držite dosadašnjih strategija?

-Primarni cilj pripremnog dela je nadogradnja igre. Individualne korekcije, segment po segment igre kako u napadu tako i u odbrani. Devojke se dobro poznaju, te s obzirom da nismo imali dovoljan broj pripremnih utakmica ta činjenica će biti jako bitna u ovom prvom turniru lige.

Kakva je važnost Balkanske lige za razvoj ženskog sporta u regionu i kako doprinosi unapređenju kvaliteta igre?

-Balkanska liga ima ključnu ulogu u razvoju ženskog sporta u regionu, posebno u košarci. Njena važnost se ogleda u tome što omogućava igračicama i klubovima da se takmiče na višem, regionalnom nivou, suočavajući se sa novim protivnicima i izazovima koji su različiti od onih na domaćoj sceni. Doprinosi i širenju mreže kontakata, što može otvoriti vrata za međunarodne karijere. Sve ovo vodi ka jačanju kvaliteta košarke u regionu, uz podizanje nivoa igre, motivaciju i konkurenciju na regionalnom nivou.

Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate u radu sa timom u ovom trenutku?

-Najveći izazovi s kojima se suočavam u radu s timom trenutno uključuju organizaciju i koordinaciju vremena. S obzirom na to da je tim mlad, većina igračica je zauzeta školom ili fakultetom, posebno zbog popodnevnih smena i predavanja. Osim toga, nedostatak večernjih termina za treninge dodatno otežava usklađivanje obaveza, što stvara poteškoće u održavanju kontinuiteta treninga i napretka tima.

Da li je bilo novih pojačanja i kako su se uklopila u tim i kakva očekivanja imate od njih u ovoj sezoni?

-Osim naših devojaka iz omladinskog pogona, drugih pojačanja nemamo. Primarni cilj mog rada i cilj kluba jeste da uvek nastupamo s domaćim snagama i pružimo deci Mostara prostor za razvijanje i sazrevanje na terenu. Ovakvim pristupom, klub već ima nekoliko reprezentativki i ekipu koja je pokazala da može itekako pomrsiti planove ekipama s velikim budžetima i zvučnim košarkaškim imenima. Očekujemo da ove sezone nastavimo s kvalitetnim radom i postignemo nove uspehe.

Koliko pažnje pridajete mladim igračicama i kakva je Vaša filozofija u njihovom razvijanju unutar tima?

-Kao što se vidi iz mojih prethodnih odgovora posvećujem veliku pažnju mladim igračicama jer smatram da su one ključ budućnosti tima. Filozofija razvoja temelji se na individualnom pristupu svakoj igračici, ali i stvaranju zajedničkog timskog duha. Kao što sam ranije istakla, cilj nam je da zajedno rastemo, uzajamno se podržavamo i jačamo vezu između igračica, trenera i kluba. Zajednički rad nas motivira da uživamo na parketu i svake godine postižemo doista zapažene rezultate.

Kako ocenjujete podrpku publike u ženskoj košarci i šta očekujete od navijača u ovoj sezoni?

-Podrška publike igra ključnu ulogu u svakom sportu, a mi je ocenjujemo kao izuzetno važnu za motivaciju i uspeh tima. Očekujemo da će naši navijači prepoznati trud i kvalitet koju donosi seniorska regionalna liga. Svesni smo izazova sa smanjenom gledanošću ženskih sportova, ali verujemo da zajedno možemo vratiti sportsku kulturu i ispuniti dvorane. Naš cilj je da publika postane naš šesti igrač, podržavajući nas na putu prema novim uspesima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here