Intervju – TAMARA JOVANČEVIĆ, košarkašica Broda na Savi

Posle sezone 2022/23, u kojoj se posvetila akademskom delu i diplomirala na Pravnom fakultetu, Tamara Jovančević se u punom sjaju vratila košarkaškim prilikama.

0
1648

Izabrala je za nastavak karijere ŽKK Brod na Savi iz Slavonskog Broda. I nije pogrešila, jedna je od vodećih strelaca i skakač u hrvatskoj ligi sa 11 dabl-dabl učinaka u 14 kola.

Šta je bilo presudno da prihvatiš ponudu kluba iz Slavonskog Broda?

-U Slavonski Brod sam došla krajem septembra na preporuku moje prijateljice koja je prošle sezone bila ovde. Pošto sam propustila skoro celu sezonu 2022/23 zbog fakultetskih obaveza, procenila sam da bi ovo bila dobra sredina da mogu ponovo da se razigram i pronađem ritam u igri.

U kojoj meri ste zadovoljni dosadašnjim učinkom?

-Ekipa je dosta mlada i shodno tome nam dosta i igra oscilira. Tako da idemo iz utakmice u utakmicu. Mislim da još dosta možemo da pokažemo do kraja sezone. 😊

Šta je cilj do kraja sezone?

-Mislim da nemamo prevelikih očekivanja, tako da idemo iz utakmice u utakmicu, i tu smo da predstavimo klub u najboljem mogućem svetlu. I, naravno, pobedimo gde je to moguće.

Da li si zadovoljna ulogom i minutažom koju imaš?

-Što se tiče uloge i minutaže, od početka sam znala da ću biti noseći igrač u zaista kratkoj rotaciji. Shodno tome, uloga mi je velika i svaku utakmicu se računa na mene da dosta doprinesem i poenterski i skakački. Minutaža mi često bude i svih 40 minuta utakmice, ali smatram da sam spremna to da iznesem i svaku utakmicu dam svoj maksimum da pomognem ekipi.

Kako ocenjuješ svoje igre? Jedna si od vodećih igračica kluba sa dabl-dabl učinkom. Na 10 od 13 utakmica si imala dabl-dabl?

-Lično, ne volim da ocenjujem sopstvenu igru, ali nisam nezadovoljna učinkom. Gledam da doprinesem zaista i ofanzivno i defanzivno što više mogu u datom trenutku. Naravno da, kao visoki igrač, moram da budem dosta angažovana i na skoku. 😊

Koje si individualne ciljeve postavila ispred sebe u ovoj sezoni?

-Individualni ciljevi su najpre postavljeni tako da se posle određene pauze vratim u svoj ritam i da se ponovo osećam dominantno na terenu. Naravno, svaka sezona nosi svoje prilike za napredak i moj cilj je uvek da iz godine u godinu, utakmice u utakmicu, budem bolja i osetim napredak u svim segmentima igre.

Gde vidiš najveći napredak kada je tvoja igra u pitanju? Za koji segment igre možeš da kažeš da bi volela da je na višem nivou?

-Uvek gledam da napredujem. Kao igračica koji može da pokrije pozicije 3, 4 i 5, znam da se od mene zahteva da igram i licem i leđima, da mogu da raširim teren šutem za tri poena i da iskoristim visinsku prednost na niskom postu. Tako da mesta za napredak uvek ima. Moj cilj je da budem što kompletnija i da znam da odgovorim zahtevima koji data ekipa ima u planu za mene.

Koje planove si postavila ispred sebe kada je karijera u pitanju?

-Kao najviši cilj kada je moja karijera u pitanju definitivno postavljam povratak u redove reprezentacije, čiji sam član bila u svim mlađim kategorijama. Predstavljati svoju zemlju je po mom mišljenju najviši uspeh koji jedan sportista može da ostvari. Što se nekih klubskih ciljeva tiče više je želja nego cilj, a to je da se osećam lepo u sredini u kojoj se nalazim i da uživam u igri što duže mogu!

Igrala si u nekoliko evropskih liga. Kada uporediš sa kvalitetom hrvatske lige, do kakvog zaključka dolaziš?

-Kada pričamo o kvalitetu hrvatske lige ne mogu da ne pomenem ceo Balkan. Mislim da su sve lige kod nas poprilično sličnog kvaliteta i da je organizacija pre svega na dosta skromnom nivou. U Evropi se dosta više radi na promociji utakmica, poteza, igračica, pogotovo putem društvenih mreža. To utiče naravno i na prisustvo publike i interesovanje ljudi za žensku košarku. Tako da bih, recimo, to istakla kao nešto što bi u mnogome doprinelo razvoju košarke na ovim prostorima.

Da li su klub i grad opravdali tvoja očekivanja?

-Slavonski Brod i Žkk Brod na Savi su zaista ostavili lep utisak kod mene. Nisam došla sa nekim preteranim očekivanjima i mogu reći da se osećam od prvog dana prijatno. Što u gradu, što u klubu 😊

Lična karta
ime i prezime: Tamara Jovančević
datum i mesto rođenja: 23.09.1998. Rođena u Novom Sadu
pozicija i visina: Krilo, krilni centar
klubovi: Vojvodina, Srbobran, Charnay Les Macon – Francuska, ŽKA Novosadska, WBC Beočin, Petrovaradin 021, Žkk Kraljevo, Žkk Student Niš, Ostrava – Češka, Vršac, Gladators ekipa – Velika Britanija, Brod na Savi – Hrvatska
trofeji:
Kup Milan Ciga Vasojevic sa Kraljevom (2020. godina)
Srebro sa reprezentacijom do 20 godina u Sopronu (2018. godina)
škola/fakultet/posao: Diplomirani pravnik na Master studijama Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Advokatski pripravnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here