Od četvrtka do nedelje kvalifikacije za Olimpijske igre

Od četvrtka 8. februara do nedelje 11. februara u četiri države biće odigrani kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u Parizu.

0
1393

Na četiri turnira će učestvovati 16 selekcija, među kojima je i Srbija, a koji će dati još 10 učesnika takmičenja u Parizu.

Timovi su podeljeni u četiri grupe sa po četiri ekipe, a turniri će biti odigrani u Kini (Hsijan), Belgiji (Antverpenu), Brazilu (Belem) i Mađarskoj (Šopron).

Francuska kao domaćin Olimpijskih igara i Sjedinjene Američke Države kao svetski šampion, već su osigurali učešće na završnom turniru. To znači da će sa turnira u Kini i Belgiji još po dve ekipe ići u Pariz, dok će sa turnira u Brazilu i Mađarskoj po tri selekcije obezbediti plasman.

Turnir 1 Kina: Portoriko, Kina, Novi Zeland, Francuska.
Turnir 2 Belgija: Senegal, SAD, Belgija, Nigerija.
Turnir 3 Brazil: Brazil, Nemačka, Srbija, Australija.
Turnir 4 Mađarska: Španija, Mađarska, Kanada, Japan.

Raspored utakmica

Četvrtak 8.2.

09.30 Portoriko – Francuska
12.00 Kina – Novi Zeland
16.30 Španija – Japan
18.15 Senegal – Nigerija
19.00 Mađarska – Kanada
20.45 SAD – Belgija
21.00 Nemačka – Srbija
00.00 Brazil – Australija

Petak 9.2.
15.30 Kanada – Španija
18.00 Japan – Mađarska
18.15 Nigerija – SAD
20.45 Belgija – Senegal

Subota 10.2.
09.30 Francuska – Kina
12.00 Novi Zeland – Portoriko
21.00 Australija – Nemačka
00.00 Srbija – Brazil

Nedelja 11.2.
09.30 Novi Zeland – Francuska
12.00 Portoriko – Kina
15.00 Kanada – Japan
16.45 Belgija – Nigerija
17.30 Španija – Mađarska
19.15 Senegal – SAD
21.00 Srbija – Australija
00.00 Brazil – Nemačka

Turnir 1 Kina: Portoriko, Kina, Novi Zeland, Francuska

Eksperti za žensku košarku pred turnir u Hsijanu nemaju dilemu – Kina je apsolutni favorit da se plasira u Pariz.

Kineskinje će na svom terenu igrati u najjačem sastavu, a stižu kao aktuelne šampionke Azije i vicešampionke sveta. Na kontinentalnom šampionatu su savladale ubedljivo Novi Zeland sa 34 razlike, što dodatno daje ulogu favorita. Predvodnice tima su Li Meng, Han Ksu i povratnica Li Jueru.

Francuska je kao domaćin već obezbedila plasman, pa će joj turnir u Kini biti dobra prilika za uigravanje.

Poslednjeg putnika iz grupe treba tražiti između Novog Zelanda i Portorika. Novi Zeland je doživeo težak udarac pošto je ostao bez glavne igračice Šarliz Leger Voker zbog teške povrede. Portorikanke stižu u najjačem sastavu, a po svemu sudeći njihov međusobni meč zakazan za 10. februar biće odlučujući.

Turnir 2 Belgija: Senegal, SAD, Belgija, Nigerija

Princip koji važi za turnir u Kini, može da se preslika i na ovaj u Antverpenu.

Jedna ekipa je već obezbedila plasman, SAD, dok je domaćin apsolutni favorit. Ostaje da se između selekcija Senegala i Nigerije traži treći putnik u Pariz.

Kao što je to slučaj i prethodnih godina i decenija, za košarkaške selekcije SAD olimpijske igre predstavljaju apsolutni prioritet. Stoga ne čudi da su se u tim vratile vedete poput Dijane Taurazi, a tu je i Brijana Stjuart.

Mnogi sa nestrpljenjem čekaju duel Belgije, aktuelnog evropskog prvaka, i SAD, svetskog prvaka, sa pitanjem da li Ema Meseman, Džuli Aleman i Džuli Vanlo mogu da predvode „Mačke“ do velikog trijumfa.

Ipak, krucijalna utakmica biće ona između Senegala i Nigerije. Nigerija je favorit kao aktuelni šampion Afrike, a često je na kontinentalnim šampionatima tukla upravo Senegal. Njihov duel je prvi na turniru.

Turnir 3 Brazil: Brazil, Nemačka, Srbija, Australija

Turniri u Brazilu i Mađarskoj su praktično odmah po završetku žreba ponedeli epitet „grupe smrti“.

Najveća nepoznanica za eksperte za žensku košarku je upravo turnir u Belemu.

Domaćin Brazil ima mlad, perspektivan tim, koji treba ovu zemlju da vrati u vrh svetske košarke. Ali mladim nadama koje predvodi 22-godišnja 201 cm visoka Kamila Kardoso, veliku pomoć daće preiskusne veteranke Erika De Souza, Damirisa Dantas, Izabel Makedo i Taina Paksao.

Nemačka, kao domaćin narednog Svetskog prvenstva, poslednjih godina grabi ka vrhu, a u Brazil stiže pojačan u odnosu na Evropsko prvenstvo. Za plasman na prve Olimpijske igre u istoriji Nemicama će pomoći sestre Satu i Nijara Sabalji, koje nisu igrale u Ljubljani na Evropskom prvenstvu.

Australija, aktuelni treći sa Svetskog prvenstva i treći na rang listi, praktično je na svakom turniru jedan od glavnih favorita. U tu svrhu su poveli veoma iskusan tim, sa povratnicom Kajlom Džordž, iako imaju i dosta problema sa povredama, te tako odsustvuju Kunke, Talbot, Volas i Garbin. Učestvovali su na sedam prethodnih olimpijskih igara.

Interesantno je da je Srbija protiv sve tri ekipe igrala poslednjih godina. Poslednja utakmica u nizu bila je protiv Nemačke u Ljubljani, kada je poslednjeg dana srpski tim slavio sa 78:62. Ključ te utakmice bila je prepoznatljiva odbrana srpskog tima koji je naterao Nemačku na čak 22 izgubljene lopte. Mogla bi međusobna utakmica na startu turnira da bude odlučujuća za krajnji plasman.

Srbija će pokušati da se plasira na treće uzastopne Olimpijske igre. Na prethodne dve u Riju i Tokiju je stigla do polufinala.

Turnir 4 Mađarska: Španija, Mađarska, Kanada, Japan

Na turniru u Šopronu nema izrazitog favorita. Praktično nijanse dele četiri ekipe.

Mađarska je bila apsolutni hit Evropskog prvenstva u Ljubljani. Imaju sjajnu centarsku liniju koju čine Bernadet Hatar, Dorka Juhas, Virag Kis i Kejša Gori. Ipak, neiskusne su u odnosu na preostala tri tima kada su u pitanju velika takmičenja i to bi moglo da bude odlučujuće.

Španija je uvek Španija, poslednjih godina je na svakom takmičenju među favoritima. Međutim, primetan je i pad. Špankinje stižu kao srebrne sa Evropskog prvenstva, dok su propustile Svetsko prvenstvo 2022. godine. Iskusan su tim, predvođen Albom Torens, Silvijom Domingez, Laurom Gil, dok se nameću mlađe Maite Kazorla i Rakel Karera. Tu je i naturalizovana Megan Gustafson, iskusna WNBA igračica.

Japan je bio olimpijski vicešampion u Tokiju 2021., dok je Kanada godinu dana kasnije igrala polufinale na Svetskom prvenstvu. Kanađanke su fizički dominantna selekcija sa sjajnom centarskom linijom koju predvode Kajla Aleksander i Natali Akonva, ali i spolja imaju svoje adute poput Kije Nurs.

Japan je najveća nepoznanica jer puno osciliraju. Igrali su finale poslednjih Olimpijskih igara, a onda potpuno podbacili godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu. Prošle godine su bile druge na prvenstvu Azije. Sada stižu u mnogo jačem sastavu sa nekoliko povratnica u nacionalni tim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here