Intervju – ANA PERIĆ, košarkašica Novosadske ŽKA

Kapiten ekipe Novosadske Ženske Košarkaške Akademije, Ana Perić, jedna je od retkih košarkašica koja u današnjici ostaje verna svom klubu i provodi mnogo sezona u istom.

0
1555

Jedna od najzaslužnijih igračica ekipe Novosadske ŽKA koja godinama ostvaruje dobre rezultate sa jako mladom ekipom, jeste Ana Perić, kapiten ekipe.

Trenutno je ekipa trenera Dimitrija Živkovića na sredini tabele sa skorom 5-9 i na dobrom je putu da obezbedi opstanak u Prvoj ligi Srbije.

O dosadašnjem delu sezone, planovima u narednom periodu, razgovarali smo sa Anom Perić.

Dugogodišnja si članica Novosadske ŽKA koja je osnovana 2010. godine. Kako ljudima spolja objašnjavaš sliku kluba? Šta je to što devojčice i devojke koje treniraju u njemu čini zadovoljnim i srećnim?

Kao što ste napomenuli dugogodišnja sam članica kluba, tu sam od svoje trinaeste godine i praktično sam sazrevala i odrastala ovde pa samim tim klub gledam kao drugu porodicu. To što je klub osnovan 2010. i dan danas traje prikazuje sliku o stabilnosti i posvećenosti radu na razvoju ženske košarke u Novom Sadu, što nas dovodi do posvećenosti uprave kluba i trenera koji se trude da sve održavaju na visokom nivou. Klub ima mnogobrojna postignuća kako mlađih kategorija tako i u seniorskoj selekciji. Takođe, se stavlja akcenat na razvoj igračica, što pokazuje to da je klub imao i i dalje ima igračice koje su selektovane za reprezentaciju Srbije. Kao nešto što devojke/devojčice u klubu čini srećne je zajedništvo i to što se stvaraju snažna prijateljstva unutar tima koja mogu da budu za ceo život. Tu je i ljubav i strast prema košarci koja doprinosi osećaju ispunjenosti, kao i prilika za lični i sportski razvoj kroz treninge i razna takmičenja i putovanja.

Šta za tebe znači kapitenska traka? Da li je teško „držati svlačionicu“? Padaju li ti teško neke obaveze koje ona nosi?

Biti kapiten znači biti uzor ostatku tima, kako na terenu, tako i van njega. Samim tim što simbolizuje predanost, liderstvo i integritet, kapitenska traka za mene predstavlja veliku čast i odgovornost. Držati svlačionicu nije uvek lako, ali takođe pruža priliku kako za lični tako i timski rast i razvoj, takođe nosi sa sobom određenu odgovornost i obavezu, to je uloga koja zahteva podršku, motivaciju i brigu o dobrobiti svakog člana tima. Kad mi je dodeljena uloga kapitena znala sam kakvu odgovornost ona nosi, pa mi obaveze koje imam ne padaju teško.

Iako i sama mlada po godinama, sa dugim stažom u klubu, koje savete deliš mlađim igračicama ili onim koji dolaze sa strane?

Kao igračica sa dugogodišnjim stažom, može se reći da posedujem iskustvi koje mogu podeliti sa mlađim igračicama, a neki od saveta koje uglavnom delim su važnost posvećenosti treningu i radnoj etici, kao i to da su fokus i trud ključni za lični i timski uspeh.

U kojoj meri si zadovoljna svojim igrama ove sezone?

Generalno vidim svoj napredak u odnosu na svoju igru prošle sezone, donekle sam zadovoljna svojom igrom, ali uvek moze i više i bolje, tako da svaki dan težim radu i napretku.

Gde vidiš najveći napredak kada je tvoja igra u pitanju? Za koji segment igre možeš da kažeš da bi volela da je na višem nivou?

Ne bih izdvajala najveći napredak u svojoj igri, po završetku sezone trener je radio sa nama na svakom segmentu, pa bih rekla da se vidi napredak u svakom segmentu igre, a ono što bih volela da je na višem nivou u mojoj igri je šut za 3 poena.

Koje planove si postavila ispred sebe kada je karijera u pitanju?

Kao i svaka igračica, postavila sam sebi najviše ciljeve, gde bih naravno kad se stvori prava prilika htela da igram preko i u nekom boljem rangu.

ŽKA je prošle sezone praktično u poslednjem kolu obezbedila opstanak. Ove ste u nešto boljoj situaciji, a šta je cilj do kraja prvenstva?

Sezona naravno nije otpočela i tekla kao što smo se nadali, bilo je tu dosta padova i izgubljenih utakmica na koje smo računali da ćemo dobiti, ali smo nekim pobedama podigli samopouzdanje i mislim da ce nam to biti podstrek za preostali deo sezone, popravili smo sitaciju na tabeli, a cilj do kraja sezone je sredina tabele.

Imali ste težak raspored na startu sezone i negativne rezultate. Da li možeš da izdvojiš neku utakmicu kada je ekipe krenula u očekivanom smeru?

Da, definitivno tezak raspored na početku sezone, gde smo zaređali poraze, ali se iz utakmice u utakmicu kvalitet naše igre poboljšavao, gde smo na primer u utakmici sa Artom koji je bez poraza ove sezone i definitivno ekipa koja je kandidat za osvajanje lige, igrali egal 2 četvrtine gde smo videli da možemo da igramo sa svima, kad smo u fokusu 100%.

Očekuje vas uskoro treći gradski derbi u sezoni. Koliko je za grad Novi Sad bitno da ima dva tima u elitnom rangu?

Samim tim što je Novi Sad posle Beograda najveci grad u Srbiji veoma je bitno da grad ima više predstavnika koji se takmiče u elitnom rangu. Sama reč derbi pridodaje vrednosti te utakmice, trenutno smo na negativno skoru, ali nam je ova pauza od dva slobodna vikenda dobro došla da se što bolje pripremimo i donesemo pobedu na domaćem terenu.

Čemu si najviše posvećena van košarke?

Nakon što sam pre mesec dana završila fakultet Poslovne Ekonomije na Univerzitetu Educons, najviše sam posvećena porodici i prijateljima.

Lična karta: ime i prezime; datum i mesto rođenja; pozicija i visina; klubovi; trofeji; škola/fakultet/posao;

Ana Perić;
5.5.2000. Novi Sad;
Bek šuter, 180cm;
KK Star, ŽKK Novosadska ŽKA;
II mesto na Evropskom prvenstu U18,
I mesto na državnom prvenstvu za pionirke i mnogobrojne medalje i nagrade u mladjim kategorijama od pionirskog do juniorskog uzrasta;
Završila Univerzitet Educons, smer Poslovne ekonomije;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here