Marina Maljković: Samo kvalitetan rad sa mladim košarkašicama može da nas održi u vrhu

U prazničnoj, ali pre svega radnoj atmosferi, protekli su prvi dani u 2024. godini u srpskoj ženskoj košarci.

0
498

Selektorka seniorske reprezentacije Srbije Marina Maljković iskoristila je pauzu, kako bi okupila kandidatkinje za dres sa nacionalnim grbom, dok je U16 reprezentacija obavila mini pripreme pod vođstvom selektoke Vesne Džuver i njenog stručnog štaba.

U sportskom centru Vizura sport u Zemunu već tradicionalno se okupljaju reprezentativne selekcije sa ciljem napretka ženske košarke u Srbiji i rada u najkvalitetnijim uslovima za razvoj perspektivnih igračica.

-Prvo bih iskoristila priliku da čestitam praznike i da poželim srećnu i uspešnu 2024. godinu. I dok mnogi uspavano i u odmoru provode vreme između dva praznika, mi smo vredno radile, sa željom da perspektivnim igračicama postavimo standarde koji su neophodni za ostvarivanje vrhunskih rezultata. Želimo da znaju i da budu svesne činjenice šta je to potrebno da nauče i šta konstantno da rade, da bi bile u konkurenciji da se razvijaju na pravi način i da jednog dana zaigraju košarku na najvišem nivou – istakla je selektorka seniorske reprezentacije Marina Maljković, kojoj su u radu asistirali Dajana Butulija, Jašar Džan Nazli, Ivana Marković i Jelena Antić.

Tokom petodnevnog rada, U16 reprezentacija i selekcija kandidatkinja su bile u pripremnom režimu za veliko takmičenje i imale su priliku da se upoznaju sa sistemom koji je preduslov za postizanje vrhunskih rezultata.

-Moramo da brinemo o mlađim kategorijama. To je jedini put koji može da nas održi u vrhu evropske i svetske košarke. Ovo su idealne prilike da se perspektivnim igračicama pomogne da se razvijaju u pravom smeru, da im se pokaže šta će ih sve očekivati na tom putu i šta sve treba da postane njihova rutina u svakodnevnom radu, da bi jednog dana bile kandidatkinje za dres seniorske reprezentacije. Zadovoljna sam kako je sve prošlo, ali ovo je samo jedan mali delić koji čitavu priču ženske košarke u Srbiji treba da učini uspešnom – zaključila je Marina Maljković.

Seniorska reprezentacija Srbije će u brazilskom Belemu od 8. do 11. februara igrati protiv Brazila, Australije i Nemačke kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre u Lilu i Parizu od 27. jula do 11. avgusta. Tri prvoplasirana tima će osigurati mesto na najvećem takmičenju.

U20 reprezentacija će igrati Evropsko prvenstvo u litvanskim Klaipedi i Viljnusu od 6. do 14. jula. U18 nacionalni tim će se takmičiti u portugalskom Matosinjosu od 3. do 11. avgusta, dok će se Evropsko prvenstvo za kategoriju do 16 godina održati od 16. do 24. avgusta u mađarskom Miškolcu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here