Velika škola za mlade košarkašice

Reprezentacija Srbije naredne nedelje započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

0
472

U prvom prozoru izabranice Marine Maljković odigraće dve utakmice, u četvrtak od 18 časova u novobeogradskoj Hali sportova „Ranko Žeravica“ protiv Ukrajine uz besplatan ulaz na tribine i tri dana kasnije u isto vreme u sportskom centru „Kale“ u Skoplju protiv Severne Makedonije.

Okupljanje je počelo još u sredu u zemunskoj Vizuri, gde vredno radi mlađa grupa pojačana iskusnim Sašom Čađo, Nevenom Jovanović i Kristinom Topuzović.

Najmlađa među njima je 16-godišnja Jovana Popović, plejmejker Art basketa koja je veoma ponosna što je dobila priliku da trenira u seniorskoj reprezentaciji.

-Sanjala sam ovo još kada sam pre sedam godina počela da treniram košarku u Vrbasu. Iako sam najmlađa, potrudiću se da kroz treninge pokažem u najboljem svetlu, da ispunim sva očekivanja stručnog štaba i da steknem poverenje starijih saigračica, rekla je Jovana Popović.

Dobar odnos sa starijim saigračicama ističe i Lana Marić, košarkašica Vojvodine.

-Veoma smo složne, odlično funkcionišemo i skladne smo. Iskusnije saigračice su nas odlično prihvatile, a na nama je da što više naučimo kroz treninge, koji imaju jači intenzitet i tok, a to je svakako u skladu sa reprezentacijom koja je u prethodnom periodu bila višestruki šampion Evrope, zaključila je Lana Marić.

Nevena Rosić, šuter Art basketa izašla je ove sezone iz juniorskog staža. Ona je prošlog leta bila član U20 reprezentacije Srbije koja je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji zauzela četvrto mesto.

-Utisci iz Litvanije su svakako lepi, samo ostaje velika žal, jer nam je malo nedostajalo da stignemo do jedne od medalja. Velika mi je čast što sam ponovo dobila poziv da učestvujem u pripremama seniorske reprezentacije. Treninzi su odični, visokog intenziteta i možemo mnogo da naučimo. Verujem da će svaka od nas mnogo napredovati u ovih desetak dana, rekla je Nevena Rosić.

Srbija je u kvalifikacionoj grupi G, a pored Ukrajine i Severne Makedonije, za protivnika će imati i selekciju Portugala. Evropsko prvenstvo 2025. godine igraće se od 19. do 29. juna u Češkoj, Nemačkoj, Grčkoj i Italiji. Plasman na Evrobasket obezbediće pobednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe iz kvalifikacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here