Srbija peta na Evropskom prvenstvu

Reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto na Evropskom prvenstvu koje je održano u Izraelu i Sloveniji.

0
358

Srbija je u poslednjoj utakmici u borbi za peto mesto savladala Nemačku rezultatom 78:62 (25:15, 22:19, 15:9, 16:19).

Ono što je bitno, naš tim je obezbedio učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje su na programu naredne godine u Parizu.

Srpski tim je prvenstvo završio sa učinkom 5-2. Ostaje žal jer je zbog dva poena propuštena prilika da se naš tim direktno iz grupe plasira u četvrtfinale i lakšim putem pokuša da dođe do borbe za medalje. Na tom putu bilo je i pehova, poput odsustva Aleksandre Crvendakić u prve dve utakmice zbog privatnih problema, a zatim i povreda kapitena Tine Krajišnik, koja je posebno nedostajala u ključnoj utakmici protiv Mađarske.

Ostaje nada da će naš tim kroz kvalifikacije, koje su na programu u februaru naredne godine, obezbediti učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Podsetimo, 16 selekcija iz celog sveta biće svrstano u četiri grupe. Po tri najbolje plasirane iz svake grupe, odnosno, dve iz grupa u kojima budu domaćim Francuska i SAD kao svetski prvak, obezbediće mesto među 12 selekcija u Parizu.

Srbija je protiv Nemačke počela utakmicu u sastavu Anderson, Raca, Nogić, Topuzović i Stanković. Na suprotnoj strani su stajale Brunhorst, Besoar, Sontag, Gejselsoder, Giliš.

U prva dva minuta nismo videli poene, a posle uvodnih poena Nemačke, usledila je serija od osam vezanih poena Srbije. Naš tim je održavao prednost do sredine četvrtine, kada je Alina Hartman trojkom donela izjednačenje Nemačkoj – 13:13. Srbija u poslednjih pet minuta prve četvrtine nije primila koš iz igre, Nemice su upisale samo dva poena sa linije slobodnih bacanja, a Aleksandra Crvendakić je sa devet poena učestvovala u seriji Srbije 12:2.

Dvocifrenu prednost iz prve četvrtine (25:15) srpski tim je održavao dobrim delom u drugom periodu. Već na startu naš tim je stigao do 13 poena prednosti, ali je Nemačka pripretila sredinom četvrtine kada je prišla na 32:26. Ipak, to je bilo kratkog daha. Čađo je vezala dve trojke, pa je Srbija u 16. minutu ponovo stekla dvocifrenu prednost – 40:28. U finišu poluvremena Dragana Stanković i Ivon Anderson su sa četiri poena u nizu donele našem timu prednost od 13 poena na poluvremenu – 47:34.

Srbija je održavala desetak poena prednosti, a u finišu četvrtine Mina Đorđević je sa šest vezanih poena, posle sjajnih akcija našeg tima, donela Srbiji prednost 62:43.

U poslednjoj deonici naš tim je uspešno čuvao visoku prednst i na kraju stigao do pobede koja je značila osvajanje petog mesta.

Anderson je bila najefikasnija u srpskom timu sa 16 poena. Mina Đorđević je postigla 12 poena, a po 10 su upisale Aleksandra Crvendakić i Dragana Stanković.

U selekciji Nemačke Gejselsoder je postigla 11 poena, a Geliš 10.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here