Srbija savladala Crnu Goru i obezbedila kvalifikacije za Olimpijske igre

Reprezentacija Srbije savladala je Crnu Goru rezultatom 63:58 (19:16, 19:15, 15:12, 10:15) i time obezbedila učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Parizu.

0
394

Time je ispunjen glavni cilj za ovo Evropsko prvenstvo.

Srbija je u odnosu na pre dve godine i zlata u Valensiji, znatno podmladila tim, pa je sasvim sigurno potrebno vreme da se ovaj tim uigra do mere da može da se ravnopravno bori za medalje na velikim takmičenjima. Svakako, ovom timu je potrebno što duže zajedničko vreme na pripremama.

Već u novembru ovu ekipu očekuju kvalifikacije, a izvanredan uspeh bi bio plasman na Olimpijske igre u Pariz i samim tim kontinuitet učešća na velikim takmičenjima.

Srbija je ujedno obezbedila i utakmicu za peto mesto na Evropskom prvenstvu, u kojoj će u nedelju od 14.15 časova igrati protiv Nemačke.

Ivon Anderson je predvodila Srbiju sa 23 poena, Aleksandra Crvendakić je postigla 11 poena, a Jovana Nogić 10.

U crnogorskom timu Nataša Mak je bila najefikasnija sa 20 poena. Marija Leković je postigla 18 poena.

Kada se podvuče crta, Srbija je bila agresivnija u polju, imala je 10 osvojenih lopti i 13 izgubljenih, dok je Crna Gora imala 21 izgubljenu loptu i sedam osvojenih.

Crna Gora je imala precizniji šut, dok je Srbija imala osam napada više. Ekipe su na kraju bile izjednačene u skokovima sa po 40 uhvaćenih lopti, dok je Srbija sa 17 ofanzivnih skokova imala četiri više u odnosu na rivala.

Srbija je počela utakmicu u petorci Anderson, Jovanović, Nogić, Topuzović i Krajišnik. Na suprotnoj strani počele su Mujović, Živković, Vučetić, Jovanović i Mak.

Efikasan početak obeležile su sa po šest poena Jovana Nogić i Ivon Anderson. Na drugoj strani Jelena Vučetić sa osam i Nataša Mak sa šest su odgovarale, pa je posle pet minuta igre rezultat glasio 14:14. Bilo je vidljivo i da kapiten Tina Krajišnik igra sa bolnom grimasom zbog povrede zgloba koju vuče još od utakmice protiv Slovačke.

Usledio je period igre bez poena, da bi u finišu četvrtine Srbija stigla do prednosti 19:16, što je bio i konačan rezultat prve četvrtine.

Za razliku od efikasnog početka utakmice, druga četvrtina je počela prilično neefikasno. Trojkom Bojane Kovačević Crna Gora je povela početkom druge četvrtine sa 20:21, a prednost Srbiji je vratila Maša Janković. Bili su ovo jedini poeni do sredine četvrtine. Igrao se 16. minut kada je Aleksandra Crvendakić sa pet vezanih poena donela Srbiji prednost 29:23.

Ni tajm-aut Jelene Škerović nije zaustavio nalet Srbije. Janković i Anderson su poentirale za prvu dvocifrenu prednost (33:23), a seriju je nastavila Nevena Jovanović sa linije penala. Crna Gora je odgovorila sa pet vezanih poena (36:30 u 19. minutu), a na isteku 20 minuta rezultat je glasio 38:31.

Anderson je predvodila Srbiju sa 12 poena, Crvendakić je postigla devet, a Jovana Nogić šest poena. U timu Crne Gore najefikasnije su bile Nataša Mak sa 11 poena i Jelena Vučetić sa osam.

Srbija je dominirala u skoku, imala je čak 15 ofanzivnih skokova od 27, pa je uz osam osvojenih lopti, imala 10 napada više u odnosu na rivala. Ispod proseka je bio šut za tri poena (1/6).

Srbija je većim delom prvog poluvremena igrala snažan presing po celom terenu, a sa tom praksom je nastavila i u drugom poluvremenu.

Drugo poluvreme počele su Anderson, Nogić, Čađo, Janković i Đorđević.

Prva četiri poena u trećoj četvrtini postigla je Anderson, pa je Srbija u 23. minutu povela sa 42:31. Naš tim je uspešno održavao desetak poena prednosti, ne dozvoljavajući rivalu da se približi, pa je uz poslednja četiri poena Anderson, vodila na kraju četvrtine sa 53:43.

Crvendakić je otvorila poslednju četvrtinu poenima za 55:43, ali je usledio odgovor Crne Gore u vidu sedam vezanih poena. Kovačević je trojkom u 34. minutu smanjila na 55:50, pa je selektorka Marina Maljković bila prinuđena da zatraži tajm-aut.

Crna Gora je preko najefikasnije Nataše Mak prišla na 57:54 u 36. minutu. Usledio je odgovor Anderson, a potom je posle sjajne odbrane i Mina Đorđević poentirala sa linije penala za 61:54.

Posle tajm-auta Srbija je propustila nekoliko uzastopnih napada da poentira, dok je Crna Gora preko Leković uspela da smanji na 61:56. Mogle su Crnogorke i dodatno da se približe, ali je Mak promašila dva slobodna bacanja u 39. minutu. Zatim je Leković promašila otvorenu trojku.

Srbija je više od tri minuta bila bez poena, a Crna Gora je 23.5 sekunde pre kraja zatražila tajm-aut.

Mak je 18 sekundi pre kraja smanjila na 61:58, a 9.8 sekundi pre kraja je faulirana Janković. Maša je pogodila oba bacanja čime je praktično i rešena utakmica.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here