INTERVJU – NEVENA DIMITRIJEVIĆ, košarkašica Ferola

Srpska košarkašica, Nevena Dimitrijević, uspešnu sezonu je završila u Španiji, u ekipi Ferola. Ekipa Ferola je obezbedila ulazalk u viši rang, a sjajnu sezonu iza sebe ima i Nevena Dimitrijević.

0
474

Nevena Dimitrijević, nakon studiranja i završenog koledža u Americi, svoju karijeru je odlučila da gradi u Evropi. Odabir je pao na Španiju, i ekipu Feorla. Ekipa Ferola je obezbedila ulazak iz LF Čelendžer lige u Prvu ligu Španije. Velike zasluge za uspeh Ferola nosi i Nevena Dimitrijević.

O samoj sezoni, planovima za dalje, ali i lepim i ružnim uspomenama iz mlađih dana, razgovarali smo sa Nenom Dimitrijević.

Prvu profesionalnu sezonu posle SAD si provela u Ferolu u Španiji. Kako generalno ocenjuješ sezonu iza sebe?

Prva profesionalna sezona je bila jedno veliko iskustvo za mene. Bilo je mnogo uspona i padova tokom sezone, ali sam zahvalna svim ljudima koji su je učinili posebnom.

Šta je presudilo da odabereš baš Ferol za nastavak karijere?

Za svoju prvu profesionalnu sezonu mi je bilo najbitnije da odaberem klub gde ću biti okružena dobrim ljudima i gde ću moći da napredujem iz dana u dan. Ferol je klub sa velikom istorijom i uvek sa najvišim mogućim ciljevima, tako da sam bila sigurna u to da ću iz prve profesionalne sezone izaći kao bolji igrač, i kao bolja osoba.

Postali ste šampioni LF Čelendž lige i ušli u viši rang. Šta je bio ključ uspeha?

Kao ključ uspeha bih definitivno izdvojila hemiju u ekipi. Bila je kompletno nova ekipa, u poređenju sa prethodnim godinama. Tokom svih težih momenata, bili smo jedni uz druge i verovali da možemo doći do cilja. Drago mi je da se na kraju sav uloženi trud isplatio.

Kakva je tvoja ocena sezone na ličnom planu?

Na ličnom planu, mislim da sam dosta napredovala tokom sezone. Taj prvi period je uvek najteži kada pokušavaš da se prilagodiš na sistem, trenera, saigračice. Ovo je samo još jedno iskustvo u mojoj karijeri, koje ne bih menjala ni za šta na svetu. Biti u mogućnosti da učim od starijih igračica i velikih profesionalaca koje imaju iskustva igranja u velikim ligama će mi definitivno biti od velike pomoći u nastavku karijere.

Tokom karijere si imala neugodnu povredu kolena. Da li si posle oporavka prevladala strah koji sledi i vratila samopouzdanje?

Povrede su sastavni deo svakog sportiste i uvek postoji mali strah, ali to je sada iza mene i ne volim da razmišljam puno o tome. Kada daš sve od sebe da se što bolje pripremiš i veruješ u sav taj uloženi trud, samopouzdanje se vrati samo od sebe.

Kakvi su ti planovi za nastavak karijere? Da li postoji klub ili liga u kojoj bi volela da se oprobaš?

Španija je zemlja gde se osećam najsrećnije i gde je nivo košarke na jako visokom nivou. Tako da bih za sada volela da ostanem i steknem još malo iskustva u ovoj ligi, a kasnije ko zna.

Radila si i sa decom u Ferolu. Da li su to koraci ka trenerskoj karijeri jednog dana?

Obožavam rad sa decom jer mi ulepšaju svaki dan. Uvek se trudim da im prenesem taj neki pobednički duh, radnu etiku i da ih inspirišem da prate svoje snove, jer je uz veliki rad i dovoljno vere u sebe, sve moguće. Iako nisam sigurna da li bih jednog dana volela da postanem trener, ali bih svakako na neki način volela da nastavim da inspirišem generacije koje dolaze.

Provela si tri godine u Njujorku. Kakve uspomene nosiš iz Amerike?

To je najverovatnije bio jedan od najlepših perioda u mom životu. Iako je bilo jako teško prilagoditi se na tako brz način života, nosim jako lepe uspomene i upoznala sam prijatelje za ceo život. Zauvek sam zahvalna košarci za sva vrata koja mi je otvorila i sve ljude koje mi je dala priliku da upoznam.

Sa samo 15 godina si napustila Srbiju. Kada ti je bilo najteže u tom periodu?

Svaki novi početak je težak. Ali mi je definitivno najteži period bio sa tih 15 godina kada sam prvi put otišla od kuće, iz razloga što nisam znala šta da očekujem. Sada kada već osam godina živim van Srbije, navikla sam se na takav stil život. Iako moram da priznam da što sam starija, rastanci mi sve teže padaju.

Ferol je grad na obali Atlantika. Kakav je za život? Šta bi turisti svakako trebali da vide?

Ferol je mali grad, okružen prelepim plažama. Iako je Galisija deo Španije sa najviše kiše u toku godine, priroda i plaže su nešto što čine Ferol posebnim. Vrlo je prijatan za život, sve je blizu i ljudi su jako ljubazni. Neka od mojih omiljenih mesta su plaže Valdoviño i Meiras i luka, a preporučila bih da se posete i dva veća grada koja su u blizini, Santiago i Korunja. Kao i da se probaju morski specijaliteti, kao što je pulpo a la gallega.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here