INTERVJU – GORAN DENIĆ, trener ČA Basketa

Ekipa ČA Basketa iz Čačka novi je drugoligaš u sezoni 2023-2024. Najveće zasluge idu devojkama koje su bile deo ovog tima ali takođe i velika zasluga ide čoveku koji je najviše verovao u njih i vodio ih do ulaska u viši rang. Trener ekipe Goran Denić.

0
340

Goran Denić je sa svojom ekipom obezbedio plasman u viši rang i nastavio sa dobrim rezultatima bez obzira na jako mladu ekipu koju vodi.

Posle mlađih kategorija koje skoro svake sezone obezbeđuju plasmane na završne turnire, ove sezone je prva ekipa obezbedila učešće u Drugoj ligi Srbije u novoj sezoni. O prethodnoj sezoni, planovima za budućnost kluba, razgovarali smo se Goranom Denićem, trenerom ekipe ČA Basket.

Ušli ste u sezonu uglavnom sa igračicama koje su činile kadetski sastav. Vratila se i nešto iskusnija Duška Nikitović. Šta je bio osnovni cilj na startu sezone?

Politika kluba od osnivanja je da sa mladim igračicama (kadetkinjama i juniorkama) iz sopstvenog pogona igramo i seniorski rang takmičenja. Ideja je da kroz jače takmičenje mlade igračice stiču iskustvo i brže košarkaški sazrevaju.

Imali ste samo jedan poraz u sezoni. Ko su vam bili najveći rivali? Da li ste očekivali takav rezultat?

Duška Nikitović (naše dete) se po završetku fakulteta vratila u Čačak i posle nekoliko treninga prihvatila da pomogne talentovanim mladim igračicama u takmičenju u 1ŽRL Jug. Duška nas je bez sumnje učinila boljim ove sezone. Najveći rival nam je bila ekipa KK Šabac sastavljena od iskusnih igračica i igračica na dvojnu licencu. U drugom kolu smo na terenu u Šapcu doživeli taj jedini poraz. Međutim, u drugom delu sezone u Čačku u revanšu odigrali smo sjajnu utakmicu, revanširali se za poraz u Šapcu, ali i igračice su pokazale veliki napredak u igri u tehničkom i taktičkom smislu.

U kom trenutku ste postali svesni da ekipa ima velike šanse da se plasira u viši rang?

Tim je dobijao na samopouzdanju. Kada smo ukrstili sa ekipama okk Javor i MKA Novi Pazar, to je bio novi izazov, drugačiji stil igre i novo iskustvo. Protiv Javora je mladost odnela pobedu nad iskustvom a protiv MKA veći broj raspoloženih igračica. Šansu da ćemo možda izboriti nacionalni rang smo videli posle utakmice u Leskovcu (kk Imperium basket) koju smo pobedili ali i u prvoj utakmici u Čačku smo ubedljivi bili protiv Hajduk Veljka iz Negotina. Videli šansu ali se i pribojavali naše mladosti i mogućih oscilacija.

Koja je bila vaša timska najjača strana i šta je presudilo da u konkurenciji 4-5 izjednačenih ekipa budete prvi na kraju?

Igračice nijednog trenutka nismo opterećivali plasmanom u viši rang već smo se samo bavili našim problemima u igri i kako biti još bolji košarkaški. Mislim da je presudno bilo to što je jedina ideja bila učiti košarku iz utakmice u utakmicu, kolektiv i jedinstvo na prvom mestu, međusobna podrška. Kada smo imali slabe trenutke na utakmicama a bilo ih je (jer mi nismo uvek bili dominantni) nije bilo prebacivanja odgovornosti sa sebe na drugoga i u tim momentima posle tajm auta tim je bio još jači. Takodje mislimo i da su igračice u predjašnim takmičenjima (jedinstvenoj kadetskoj ligi i završnim turnirima ranije) gde su imale ozbiljne utakmice stekle pravi sportski i klupski pristup.

Kakav je status kluba u lokalnim okvirima? Kakve uslove za rad imate?

Grad je stajao iza nas sve vreme, i bez te podrške teško bi obezbedili sva učešća u dosadašnjim takmičenjima. Za ovaj do sada najveći uspeh svakako velike zasluge ima i lokalna uprava. Međutim, novo takmičenje koje nas očekuje traži mnogo veće angažovanje samim tim i bolju organizaciju kluba, angažovanje novih sportskih stručnjaka i naravno i finansijsku konsolidaciju da bi Ligu mogli da igramo. U tom delu očekujemo značajniju podršku grada i stvaranje još boljih uslova za razvoj talentovanih igračica kojih u Čačku itekako ima.

Klupska politika se zasniva na stvaranju što boljih uslova za razvoj mladih igračica. Da li će plasman u Drugu ligu nešto promeniti u tom smislu?

Dosadašnjim radom smo dokazali da idemo u dobrom pravcu, i da je Čačak grad i ženske košarke. Takođe, plasmanom u viši rang očekujemo da će veći broj devojčica želeti da igra košarku. Znači očekujemo veću bazu u mlađim kategorijama. Novijim generacijama sa kojima ja radim nedostaje kreativnosti „kliker za razumevanje same igre“.

Na čemu kao trener insistirate u igri svog tima i kakve su vam ambicije u narednom periodu?

Atletika je važna ali primena fundamenata u samoj igri i donošenje pravih odluka je nešto čime se najviše bavim u trenerskom radu. Nadam se da ćemo uz obezbeđivanje sredstava odgovoriti zahtevima koje traži Druga ženska liga Srbije i pokušati sa ovim mladim timom za početak da budemo stabilan član lige. Sportski pozdrav svima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here