Intervju – DIJANA MESAROVIĆ, trener Proletera NS

Novi Sad će u sezoni 2023/24, pored dva prvoligaša imati i jednog drugoligaša.

0
570

Zasluge za to idu na adresu Proletera, kluba osnovanog 1981. godine, koji je u foto-finišu osvojio prvo mesto u trećem rangu, Regionalnoj ligi grupa Sever.

Proleter, kojeg sa klupe predvodi trener Dijana Mesarović, imao je isti broj bodova kao Srem iz Sremske Mitrovice i Mondo Basket iz Beograda, ali najbolji međusobni učinak. Da slast bude veća, Proleter je u poslednjem kolu u direktnom duelu kao gost savladao Mondo basket sa 64:60 i tako završio kao šampion.

O šampionskoj sezoni i ambicijama razgovarali smo sa trenerom Dijanom Mesarović, koja je i kao igrač pisala istoriju ovog kluba.

Dijana Mesarović

Da li je ulazak u Drugu ligu bio prioritetan cilj na početku sezone?
-Ogroman uspeh koji je ekipa Proletera postigla ulaskom u Drugu ligu, nedvosmisleno je posledica profesionalnog i stručnog vođenja jedne mlade ekipe igračica, sa kojom se ozbiljno i predano radilo od samog početka sezone. Ciljevi kluba aposlutno nisu kratkoročno definisani. Svakako da naše želje jesu da napredujemo i u rezultatskom smislu, ali smo pre svega definisali dugoročne ciljeve koje želimo da postignemo dobrom organizacijom i permanentnim radom, tako da ne ostvarujemo samo povremene uspehe, kako Proleter ne bi bio iznenađenje u Drugoj ligi, već respektabilan član iste.

Šta je presudilo da u konkurenciji 4-5 izjednačenih ekipa budete prvi na kraju?
-Smatram da su za dosadašnji uspeh zaslužni podjednako svi učesnici u ovom dugoročnom procesu, među kojima najpre članovi uprave kluba Proleter, zatim stručni tim – pored moje malenkosti kao glavnog trenera, moram da pomenem pomoćnog trenera Jovanu Grahovac, kondicionog trenera Nemanju Kapetanovića, sve igračice kluba i na kraju ogromnu i bezrezervnu podršku i pomoć Grada Novog Sada, bez kojih ne bismo uspeli da realizujemo sve što smo planirali. Dobra organizacija, profesionalan pristup treninzima i utakmicama, posvećenost i entuzijazam svih u klubu, želja, volja, trud, predan rad i odnos prema treninzima i utakmicama, doprinelo je da izvučemo maksimum iz ekipe i ostvarimo najbolje rezultate.

Pre tri godine klub je dobio novu upravu, vi ste postali trener. Da li su tri trofeja u Kupu Vojvodine i plasman u Drugu ligu zadovoljili dosadašnje ambicije kluba?
-Plasman u Drugu ligu kao i trofeji u Kupu Vojvodine su ogroman uspeh za ovu mladu ekipu i kruna jedne sjajne sezone koja je iza nas, međutim naša ideja je da se ne zadovoljavamo postignutim rezultatima već da nas kontinuitet u radu odvede još dalje, do novih uspeha. Ambicije kluba su pre svega da ostvarujemo rezultate u kontinuitetu, da trajemo, da naši rezultati ne budu iznenađenje.

Proleter je tokom svoje duge istorije igrao i Prvu ligu. Na čemu bi klub morao da poradi da se to ponovi u dogledno vreme?
-Tako je. Činjenica je da je Proleter najstariji klub u Novom Sadu sa tradicijom dugom čak 42 godine, te je realno za očekivati da je u tako dugom periodu klub prolazio kroz različite faze razvoja. Ali, višedecenijsko iskustvo u značajnoj meri može da doprinese da se pojedini uspesi lakše ponove u doglednoj budućnosti. Još veću snagu i motivaciju za postizanje dobrih rezultata, lično meni daje činjenica da sam pre 25 godina zaigrala za seniorke Proletera, te kao vrlo mlada igračica tek zakoračila u profesionalne vode, pomislila kako ću jednog dana baš ja, sa klupe, voditi ovu ekipu i uticati na pisanje novih, svetlih stranica istorije kluba. Imamo odlične uslove za rad, predano ćemo raditi, učiti iz grešaka, biti uporni i napredak će biti neminovan.

Klub može da se podiči i time da je dao brojne reprezentativke u raznim kategorijama. Kakva je danas situacija?
-Ako imamo u vidu da klub Proleter okuplja zaista mlade igračice, neminovno je za očekivati da će ozbiljan rad počevši od juniorskih kategorija, iznedriti vrhunske profesionalke, među kojima naravno i reprezentativke. Posebno nam je drago da u ovoj selekciji ima i onih poniklih u našem Proleteru. Jedna od njih je Maja Škoric. Ona je dokaz da je Proleter zdrava sredina gde se uvek radilo na visokom nivou, nivou koji dostiže najviše košarkaške domete. Mi smo već sada dokazali da imamo visok nivo igre i da ubrzanim koracima koračamo ka ozbiljnim profesionalnim vodama, što nam daje nadu da ćemo u budućem periodu moći da se pohvalimo većim brojem igračica takovog kalibra.

Kakve planove i ciljeve ste postavili u radu sa mlađim kategorijama?
-Kako bi ostvarili naše ciljeve, koji su, kako sam navela dugoročni, moramo da imamo dobru bazu, odnosno da je sami napravimo, tako da planiramo da nastavimo sa projektom besplatne škole košarke koju smo pokrenuli uz podršku Grada Novog Sada. Dakle, obezbeđeni su besplatni treninzi za mladje kategorije, čime želimo da okupljamo mladje igračice, što će posledično uticati na jačanje juniorskih pozicija, i biti od velike pomoći u procesu dalje selekcije igračica i njihovog profesionalnog razvoja.

Na čemu kao trener insistirate u igri svog tima?
-Lično, preferiram atraktivnu i brzu košarku. Međutim, smatram da je dobra odbrana ključ uspeha. Dobro organizovana i kontinuirana igra u odbrani osnovna je pretpostavka za postizanje vrhunskih rezultata, tako da akcenat stavljam na taj deo igre.

Koje su lične trenerske ambicije, imate li dugoročne planove?
-Jedan od najvažnijih aspekata trenerskog posla je motivacija i držanje fokusa kompletne ekipe na ostvarivanje rezultata, što implicira na zaključak da je ambicija trenera jednako ambiciji tima koji vodi. Sinergija motivacije, energije, znanja i posvećenosti čine moju formulu za uspeh i time ću se voditi i u budućnosti.

Igračice Proletera u protekloj sezoni: Tamara Trivunić, Jelena Jakovljević Tamara Bašić, Danica Piper, Mia Milošević, Milica Ristanović, Sofija Mišić, Radmila Popović, Ismihana Škrijelj, Jovana Đurić, Milica Lakić, Milica Džodan, Marina Stančević, Jelena Kovačević, Ana Nikolić, Teodora Slavnić i Milica Ravnjak.

Klub je kao kapiten predvodira Tamara Trivunić. Sofija Mišić je proglašena za najbolju košarkašicu lige.

Osim prvog trenera Dijane Mesarović, stručni štab kluba čine i pomoćni trener Jovana Grahovac i kondicioni trener Nemanja Kapetanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here