Dan ženske košarke u Hali sportova Ranko Žeravica

Košarkaški savez Srbije, Institut za ženski sport i selektorka Marina Maljković organizovali su danas u „Hali sportova Ranko Žeravica“ svojevrstan događaj posvećen ženskoj košarci i našoj ženskoj seniorskoj reprezentaciji, koja u četvrtak 9. februara od 18.00 sati u ovoj dvorani igra meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. protiv Hrvatske, dok će tri dana kasnije gostovati u Bugarskoj.

0
286

Ulaz na utakmicu sa Hrvatskom je besplatan uz ulaznice koje se u četvrtak 9. februara od 16.00 časova dele na blagajni „Hale sportova Ranko Žeravica“.

Brojni predstavnici medija, male košarkašice beogradskih klubova i devojčice koje treniraju u Institutu za ženski sport, mogle su da uživaju u treningu naših reprezentativki, „Radionici“ za najmlađe košarkašice, kao i posebnom performansu u režiji specijalnih gostiju, svetski poznatih frizera Francuza Tomaž Žirara i Srpkinje Tijane Ilić, koji su pravili moderne frizure našim velikim i malim igračicama. Događaju su prisustvovali i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i potpredsednica za žensku košarku Ana Joković.

– Znate da uvek pokušavamo da napravimo nešto novo, uvek imam nove ideje. Neko sam ko se direktno bavi pronalaženjem talenata, a kako se kaže „talenat nikada ne može da se sakrije“, odlučila sam da nađem talente u frizerima. Jedan je moj frizer iz Pariza Tomaž Žirar, veliki francuski umetnik, drugi Tijana Ilić koja ima sjajne medalje i rezultate ovde u Srbiji. Na kraju krajeva, dve zemlje koje najviše volim su prvo moja Srbija, a onda Francuska. Oni su mi nekako bili toliko talentovani da sam donela odluku da ih spojim, da vidimo šta mogu da naprave svojom sinergijom. Došli su danas da se pozabave našim reprezentativkama, njihovim stilom i frizurama, da pokažu da su one sasvim obične devojke i žene kao i sve druge, da se rešimo tih stereotipa da su košarkašice muškobanjaste… Ne, one se znoje i daju sve od sebe na treningu, a kada izađu iz svlačionice postaju normalne devojke koje idu na kafu, kod frizera, u salone lepote… Što je podjednako važno danas su tu i one najmlađe. Ovde smo okupili devojčice iz svih klubova, iz mog Instituta za ženski sport, Pokreta, da budu sa svojim idolima i da odmah od malena shvate da je lepo na terenu i da i one nastave da žive taj neki život kao starije, posećuju salone lepote, bave se svojim izgledom i pokažu da su lepe i ženstvene – objasnila je Marina Maljković.

Selektorka Srbije je istakla i izuzetno interesovanje devojčica za košarku.

– Interesovanje za košarku je jako, jako veliko… Institut za ženski sport, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i Ministarstva, omogućio je da se devojčice potpuno besplatno bave svim sportovima, koji god izaberu, tako da imamo one koje pokušaju i rukomet, i košarku, i atletiku… Podjednako se bavimo i njihovom školom, kao što je primer danas, pravimo psihološke i razne druge radionice. Imamo tim lekara, tim psihologa, trudimo se na sve načine da prosto napravimo zdravu decu, u ovom slučaju zdrave devojčice sa pravim vrednostima u Srbiji. Ovo su stvarno najpozitivnije moguće priče, hajde da u ovoj zemlji pričamo o lepim stvarima i pružimo mogućnost svima… Insistiramo na tome da sve bude potpuno besplatno, da roditelji nemaju nikakav izgovor da ne upišu dete na željeni sport – zaključila je selektorka Marina Maljković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here