Intervju – NIKOLINA MILIĆ, košarkašica Šarlevila

Ženska NBA liga, pa jaka francuska liga. Sve u istoj godini. Put koji bi poželela svaka košarkašica.

To je put kojim korača Nikolina Milić. Ostvarila je svoj san iz detinjstva da zaigra u najjačoj ligi na svetu, a sada sa puno uspeha nosi dres Šarlevila, kluba smeštenog na severu Francuske u čuvenim Ardenima. U minulom kolu je bila MVP sa 24 poena i 9 skokova. Ubedljivo je najkorisnija igračica kluba. U Francuskoj u proseku beleži 17.2 poena, uz 7.4 skokova i 2.2 asistencije, a ima i 1.6 osvojenu loptu po meču. U Evrokupu srpska internacionalka po meču upisuje 17 poena, 6.9 skokova, 2.5 asistencije i 1 osvojenu loptu.

Početkom sezone si se preselila u Francusku, šte je bilo presudno za taj korak?

-Glavni razlog zbog koga sam se odlučila da dođem u Francusku je to što sam htela da nastavim da igram na najvišem nivou. Poznato je to da je francuska liga najjača liga u Evropi za žensku košarku. Pored domaće lige ostajemo i na evropskoj sceni nastupajući u Evrokupu.

Da li je francuska liga po kvalitetu opravdala tvoja očekivanja?

-Da, apsolutno. Kao što sam rekla, francuska liga je definitivno najjača domaća liga u Evropi. Velika je konkurencija i fizički je jako zahtevna. Igra se brza košarka i sve ekipe su jako kvalitetne.

Šta nam možeš reći o svom timu? Koje su najjače strane ekipe?

-Šarlevil (Charleville) je klub koji je tradicionalno među nekoliko prvih ekipa u prvenstvu. Ambicije su uvek visoke, kao i ove godine. Imamo dobru atmosferu i vredno radimo kako bismo ispunili zajedničke ciljeve. Imamo dobru konekciju na terenu što je jako važno. Dobar protok lopte i agresivnost u odbrani krasi našu igru. Svesni smo da samo zajedničkim snagama možemo stići do uspeha.

U Francuskoj ste na dobrom putu da igrate plej-of, u Evrokupu protiv španske Kadi La Seu igrate za četvrtfinale. Koji su krajnji dometi ekipe?

-Svakako da su ambicije plej-of, a što se tiče Evrokupa Fajnal-for za početak. Kada dođe vreme mislićemo za dalje, ali za sada se fokusiramo na blisku budućnost i kako najbolje da se spremimo za predstojeći meč.

Najefikasnija si u timu i u prvenstvu Francuske i u Evrokupu, ujedno i drugi skakač ekipe. U kojoj meri si zadovoljna svojim igrama?

-Zadovoljna sam svojim igrama. Osećam se dobro i trudim se da budem bolja iz utakmice u utakmicu.

Prošlog leta si ispunila svoje snove nastupom u WNBA. Kako iz današnje perspektive gledaš na to iskustvo?

-WNBA je svakako jedno veliko ostvarenje. Stekla sam veliko iskustvo i dokazala sam sebi da mogu da igram košarku na najvišem mogućem nivou. To svakako ne znači da ću da se zaustavim na tome. Sledeći izazov bi bio da osvojim neku titulu, bio to prsten u Americi ili Evroligu ili možda oboje. Što da ne. Ništa nije nedokučivo.

Kako izgleda život u gradiću od 50-tak hiljada stanovnika na severu Francuske?

-Život u Charleville-u.. pa kao i svi mali gradovi, mirno je, svako svakoga zna. Gradski centar je jako lep. Ima dosta kišnih dana, što ja baš i ne volim, ali sve u svemu prijatan je gradić i život u njemu. Imamo veliku podršku ljudi u gradu što nam znači mnogo.

Kako provodiš slobodno vreme?

-U slobodno vreme volim da prošetam centrom, izađem na kafu sa saigračicama, čitam, gledam filmove, kuvam, crtam, volim da idem u šoping itd.