Srbija savladala olimpijskog vicešampiona Japan i upisala prvu pobedu na Svetskom prvenstvu

Košarkašice Srbije stigle su do prve pobede na Svetskom prvenstvu u Australiji.

0
710

Srpske košarkašice su u utakmici drugog kola grupe B savladale aktuelnog olimpijskog vicešampiona Japan sa 69:64 (24:9, 14:25, 16:12, 15:18).

Obe selekcije imaju polovičan učinak posle dva kola.

Odlično je Srbija otvorila meč u Superdomu. Selektorka Marina Maljković je iznenadila rivala startnom postavom sa mlađim igračicama, pa među starterima nije bilo nijedne koja je prošlog leta osvojila zlato na Evrobasketu.

Za razliku od meča protiv Kanade ovog puta su dalekometni šutevi prolazili kroz mrežicu. Pogodila je Jovana Nogić dve trojke u ovoj fazi utakmice, nadovezale su se Ivana Raca, Kristina Topuzović i Tina Krajišnik, pa je Srbija posle 10 minuta igre stekla respektabilnih 15 poena prednosti – 24:9.

Srbija je početkom druge deonice stigla do maksimalnih plus 16 (29:13), ali je kao i u prvom kolu ovu četvrtinu odigrala na slabijem nivou, što je aktuelni olimpijski vicešampion iskoristio da se potpuno vrati u meč i priđe na samo poen zaostatka. Ipak, na poluvreme Srbije odlazi sa 38:34.

Treću četvrtinu Srbija otvara trojkom Jovane Nogić i dvojkom Anderson, kao i dobrom odbranom na drugoj strani. Uspele su evropske šampionke da vrate svoju prepoznatljivu igru sa početka utakmice i da održavaju desetak poena prednosti.

Slična situacija viđena je i u poslednjoj četvrtini u kojoj je Srbija ušla sa osam poena prednosti – 54:46. Iako je ekipa iz Azije pokazala upornost, još jača u tom segmentu je bila Srbija koja je odbijala svaku pomisao da utakmicu ispusti iz svojih ruku.

Topuzović je u bitnim momentima pogodila prvo trojku, potom i dvojku za miran san u finišu meča.

Raznovrsnost u napadu dovela je do toga da Jovana Nogić sa 13 poena bude najefikasnija (9 skokova). Poen manje su postigle Kristina Topuzović (7 skokova) i Ivon Anderson (8 asistencija), a 11 poena Ivana Raca (7 skokova).

Tina Krajišnik je postigla 10 poena (6 skokova), a Saša Čađo 9 (3/5 za 3). U listu strelaca upisala se još Ivana Katanić sa 2 poena.

Maki Takada je postigla 15 poena u redovima Japana. Saori Mijazava je upisala 11, a Himavari Akaho 10.

Sledi dan pauze, a zatim Srbija igra protiv domaćina Australije u trećem kolu.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here