Intervju VUK STEPANOVIĆ – trener Duge iz Šapca

Sedmi rođendan Ženski košarkaški klub Duga proslavio je istorijskim uspehom - osvajanjem petog mesta u prvenstvu Srbije.

Mladi šabački kolektiv strpljivo je gradio svoj imidž i poziciju na košarkaškoj mapi Srbije, gde je postao „upadljiv“. A, kako sa ponosom ističu, u pitanju nije instant uspeh, već dobro građena i vođena strategija.

O istorijskom uspehu u minuloj sezoni i narednim planovima razogavarali smo sa Vukom Stepanović, alfom i omegom sportskog dela kluba.

Na polusezoni ste svoj tim ocenili jakom četvorkom. Koju ocenu dajete na kraju sezone i zašto?

-Kako to obično bude i u školi, ocena na kraju razreda je najčešće bar malo viša nego ona na polugodištu. Tako je i kod nas, mislim da smo zaslužili 5-, ako ne i čistu „peticu“ za osvojeno peto mesto. Ostaje žal za malo boljim rezultatom u nekim utakmicama, ali skor 13-9, koji je duplo bolji od prošlogodišnjeg, definitivno govori da moramo biti zadovoljni i ponosni na urađeno.

Potajno ste se na početku sezone nadali gornjem delu tabele, na kraju završili kao peti. Koji su ključevi uspeha?

-Pre svega mladost i kontinuitet rada. Ništa kod nas nije došlo preko noći, već postepeno od treće seniorske lige, preko kadetskih i juniorskih takmičenja, do najvišeg ranga. Zaista je važno za igrače da provedu duže vreme u jednom sistemu, da dođe do adaptacije, kako njihove na sistem, tako i sistema na njih i njihove specifičnosti. Na kraju to daje rezultat.

Niste se libili da tokom sezone menjate roster, takođe ni da angažujete igračice iz inostranstva. Kako su se pokazala pojačanja?

-Promena rostera donela je upravo ono što smo želeli, pre svega boljitak u delu odbrambenog zalaganja i komunikacije, što nam je u početku nedostajalo u nekim utakmicama, tako da sam sa te strane zaista zadovoljan. Što se tiče igračica iz inostranstva, devojka iz SAD Erin Houser pokazala se kao pun pogodak, što igrački, što ljudski. Zbog ograničenog budžeta, nama je jako teško da pariramo ponudama na tržištu domaćih igrača, tako da smo u suštini primorani da se okrenemo jeftinijim igračima iz SAD čiji je cilj ulazak na evropsko tržište. To ima i svoje jako dobre strane, one dolaze iz sjajnih sistema, iz kolevke košarke, pa sa sobom donesu i posebnu košarkašku kulturu koju prenose i na nas.

Gro tima je duži niz godina na okupu. Kakve su šanse da i naredne godine nose Dugin dres?

-Upravo smo o tome govorili u prethodnim pitanjima, kontinuitet rada je nešto što donosi uspeh. Uvek se trudimo da zadržimo veći deo ekipe, uz neminovne odlaske jednog broja igračica, što zbog školovanja, što zbog finansijski boljih ponuda. Ipak, verujem da ćemo i nakon ove sezone zadržati gro ekipe, te istu nadogratiti kroz par pojačanja, te da ćemo opet biti konkurentni za gornji deo tabele, ako ne i nešto više.

Stvorili ste neke sada već iskusne prvoligaške igračice i reprezentativke. Koliko vas to kao trenera, ali i ceo klub, čini ponosnim?

-Svakako jako puno, bez ikakve lažne skromnosti. Bio je to težak proces, ali plodonosan, kako za te igrače, tako i za klub. Uvek volim da istaknem i to da smo mi uspeli da stvorimo kvalitetne igračice od onih kojima nisu davane velike šanse za to i koje su bile u drugom i trećem planu u svojim generacijama, što je ipak posebno teško, složićete se.

Najavili ste izlazak u Evropu. Da li ostaju ti planovi i da li su oni vezani za narednu sezonu?

-Apsolutno. Smatram da su međunarodne utakmice, ma kog nivoa, jako važne u razvoju mladih igračica. Svi u klubu se nadamo da bi izlazak u međunarodne vode mogao da se desi već od jeseni, ali u ovom trenutku još uvek nismo u mogućnosti da bilo šta zvanično potvrdimo. Svakako da u klubu postoji velika želja da se to ostvari, Grad Šabac je spreman da podrži takav projekat, sponzori i prijatelji kluba takođe, pa verujem da ćemo na kraju uspeti to da realizujemo i pridružimo se drugim srpskim ekipama koje nastupaju u međunarodnim ligama.

Poznati ste i po radu u mlađim kategorijama. Kakva je tu trenutna situacija?

-Situacija je odlična. Mlađe kategorije trenutno broje oko 80 devojčica, što je za naš grad izuzetno veliki broj. Nadamo se da će u budućnosti biti i veći. Takmičimo se u svim uzrasnim kategorijama, od mlađih pionirki do juniorki koje su već nekoliko godina ubedljivo prve u regionu. Često odlazim da pogledam utakmice i treninge MK i zaista me raduje nivo talenta i posvećenosti koji vidim, naziru se već igrači koji će vrlo brzo zakucati na vrata prvog tima. A onda kreće borba da ih zadržimo u klubu.

Planovi kluba za pauzu između dva prvenstva?

-Pre svega, prvo ćemo definisati nastavak saradnje sa igračicama iz trenutnog rostera za koje smatramo da imaju budućnost u klubu i da su spremne da zajedno napravimo dalji iskorak u takmičarskom smislu. Nakon toga sledi doselekcija, a raduje me što ovoga puta zaista imamo priliku da biramo igrače po našem ukusu. Verujem da ćemo u narednoj sezoni imati još mlađu, ali ništa manje talentovanu i borbenu ekipu.

Prethodni tekstRudar 1903 u direktnom duelu sa Gimnazijalcem obezbedio opstanak, Piroćanke idu u nižu rang
Sledeći tekstPRAVE PRIČE JAKIH ŽENA – SONJA VASIĆ: Moji vršnjaci su ostvarivali svoje snove, a ja tapkala u mestu…