Intervju – NENAD MILOVANOVIĆ, trener SPD Radnički

Košarkašice SPD Radničkog iz Kragujevca završile su minulu sezonu na desetom mestu.

Iako se klub pojačao i potajno nadao boljem plasmanu, veliki broj pehova među kojima je svakako najteži bio povreda prve igračice Džek Animam, uslovile su da Kragujevčanke sezonu završe u donjem delu tabele.

O toku sezone, svemu onom što je pratilo tim kroz prvenstvo, kao i perspektivi u narednoj, razgovarali smo sa trenerom Nenadom Milovanovićem.

Koju ocenu biste dali sebi i timu za minulu sezonu, odnosno u kojoj ste meri zadovoljni prikazanim?
-Posle svega što smo prošli ove sezone, zadovoljan sam opstankom, na kraju je to najbitnije, ali mislim da smo mogli bolje u pojedinim mečevima bez obzira na situaciju u timu.

Sa kakvim ste ciljevima ušli u sezonu?
-Kao i svaki trener, želeo sam da napravim korak napred u odnosu na prošlu sezonu, koju smo počeli 0-7 i kad smo se do zadnjeg kola borili za opstanak. Kad smo završili sa prelaznim rokom, onda su porasli apetiti, pa sam se potajno nadao i gornjem delu tabele.

Doveli ste nekoliko novih igračica. Koju ste viziju imali u igri sa takvom ekipom?
-Želeo sam da sastavim mlađi tim, koji će igrati brzo i agresivno u oba smera, koji će imati više opcija za odbranu i napad.

Sezonu ste otvorili na način da ste dobili tri utakmice, izgubili tri u duelima sa ekipama koje igraju plej-of. Da li ste očekivali takav start?
-Očekivao sam dobar start, jer smo odlično odradili pripremni period, odigrali dosta utakmica i imali dobru atmosferu u ekipi.

Sticajem nesrećnih okolnosti ste ostali bez Džek Animam koja je u tom trenutku praktično bila MVP lige. Svakako veliki udarac, kako ste pokušali da nadomestite gubitak?
-Džek je bila najveći profesionalac u ekipi i naš glavni igrač do tad, devojka koju su svi iz ekipe poštovali, tako da je to baš bio veliki hendikep za nas. U klub je već stigla Tijana Jelić, koja je izlazila iz teške povrede kolena, pa nismo znali kad je možemo očekivati potpuno spremnu. Izgubili smo unutrašnju igru, ali smo pokušali da dobijemo na širini u napadu, jer su Jelić i Vasović bolji šuteri. Nismo imali prostora da se još pojačamo tako da smo dosta promenili našu igru u nastavku.

Utisak je da ste se suočavali sa dosta pehova tokom sezone. U kojoj meri je to uticalo na rad sa ekipom?
-Ova sezona je baš zbog tih pehova bila izuzetno teška. Počevši od povrede Džek, sporog oporavka Jelić, još dosta sitnih povreda, nekoliko pauza zbog korone ili zabrane treniranja od strane doktora posle preležanog kovida. Od igračica sa strane, koje su imale veću minutažu, samo je Andrea Glomazić odradila odlično celu sezonu, bez ikakvih pehova. Bilo je teško prilagoditi se, isplanirati treninge, jer nikad ne znaš koliko će ih biti na treningu. Čak smo i neke utakmice morali da igramo bez nekoliko igračica. Dugo nas nije bilo za 5 na 5 na treningu, a to se naravno oseti i na utakmicama.

Kako je sezona odmicala igračice iz Kragujevca su dobijale sve veću šansu. Da li ste zadovoljni njihovim učinkom?
-To je jedan od pluseva ove sezone. Mislim da su skoro sve devojke iz Kragujevca napredovale od početka priprema, do kraja sezone. Kad smo obezbedili opstanak, nekoliko kola pre kraja, one su dobile još veću minutažu i vraćale su to velikom borbenošću pre svega. Zadovoljan sam njihovim učinkom, posebno borbenošću dve najmlađe igračice u ekipi, Andrijane Vuković i Mare Nikolić, koje su pokazale da će biti važan deo ekipe i sledeće sezone.

Kakva je situacija sa mlađim kategorijama u klubu?
-Glavni cilj kluba je bio da se skupi što više devojčica koje bi trenirale košarku. To smo uspeli kroz besplatne škole košarke na par mesta u gradu. Kadetkinje, kao najbolje u regionu, igraju jedinstvenu kadetsku ligu i sigurno da su i ta deca napredovala tokom sezone i da predstavljaju budućnost kluba. Pionirke godinama igraju u vrhu regiona, pa je takva situacija i ove sezone u kojoj ćemo ih najverovatnije opet gledati na završnom prvenstvu Srbije.

Kakva je sa igračke strane perspektiva kluba za narednu sezonu?
-Mislim da je situacija u klubu od prve sezone do sad, sve bolja, tako da sam siguran da će uprava kluba obezbediti odlične uslove za rad i sledeće sezone. Imamo još nekoliko mladih igračica koje moraju biti uz prvi tim, poput Aleksandre Aleksić (2007. godište), pa uz nekoliko pojačanja, mislim da će sledeća sezona biti uzbudljiva.

Koji su Vaši planovi, da li ostajete u Radničkom?
-Imam ugovor sa klubom, tako da su moji planovi isključivo vezani za Radnički. Od ponedeljka nastavljamo sa radom, tj. sve koje su ovde, kreću da rade individualno. Da li će se nešto promeniti, ne znam, to je već pitanje za upravu kluba. 🙂