INTERVJU – IVANA BRAJKOVIĆ, košarkašica Pečuja

Srpska košarkašica Ivana Brajković, u ekipi Pečuja beleži ove sezone sjajne rezultate. Dovoljno je reći da je njena ekipa izborila plejof i borbu u polufinalu jedne od najjačih liga, liga Mađarske.

Ekipa Pečuja, za koju nastupa Ivana Brajković, igraće polufinale protiv ekipe Seksarda. Drugi polufinalni par u Mađarskoj biće Šopron i Miškolc.

Ivana Brajković ove sezone sa ekipom Pečuja je uspešno nastupala u Evrokupu, a u domaćem prvenstvu je ekipa stigla do polufinala. O tekućoj sezoni, razgovarali smo sa Ivanom koja je ove nedelje bila naš gost.

Da li ste zadovoljni rezultatima u takmičenjima u kojima ste nastupali?

Što se Mađarske lige tiče, neke klupske ciljeve smo ispunili, a to je da se nađemo među tri najbolje ekipe u zemlji što smo i postigle, ali uvek ima mesta za napredak. U četvrtfinalu plejofa smo „preskočile“ ekipu Kaste, tako da polako, ako nas zdravlje, pamet i sreća posluže, možemo i do finala. A što se Evrokupa tiče, prošli smo grupu i ušli u prvu fazu plejofa. Nismo uspeli da se plasiramo dalje, ali smatramo da je i uspeh naći se u krugu tako kvalitetnih ekipa.

Kako ocenjuješ jačinu mađarske lige? Imaju dva evroligaša i još četiri ekipe u Evrokupu.

Sama činjenica da svake godine imaju jednog (ove godine i dva) predstavnika Evrolige i bar 4 predstavnika u Evrokupu, dovoljno dokazuje da se ulaže u žensku košarku, da kvalitet iz godine u godinu ne pada i ne varira, da je jedna od najjačih liga u Evropi i da stranci vrlo rado dolaze ovde da igraju.

U kojoj meri si zadovoljna svojim igrama?

Iskreno, nikad nisam zadovoljna. Ni kad sam igrala 40 minuta, ni kad sam igrala 20, ni kad sam igrala 7… Uvek može više i bolje.

Na šta ti je bilo najteže da se navikneš u novom klubu? Da li je stručni štab imao neke posebne zahteve u igri?

Imala sam ne baš lak period adaptacije, ali to je sve bilo do mene… košarka je svuda ista.. treba probaciti kroz obruč… naravno, svaki trener, sredina je različit/a i postoje određene stvari koje treba prihvatiti/savladati, ali nije bilo nekih posebnih zahteva.

Da li obaveze oko kluba ostavljaju dovoljno slobodnog vremena?

Dok smo imali utakmice Evrokupa, nije baš bilo vremena… vreme je bilo organizovano poprilično… utakmice u Izraelu i Turskoj plus vikendom mađarska liga, nisu ostavljale mnogo vremena. Sada je takav isti raspored jer smo u plejofu, ali uz dobru organizaciju, ima vremena za sve što je potrebno.

Iza sebe imaš bogato inostrano iskustvo. Kada uporediš lige u kojima si igrala sa ligom u Mađarskoj, gde vidiš sličnosti i razlike?

Svakako dosta profesionalnije od česke lige. Jačina lige slična kao u Španiji i odlična organizacija kao u Nemačkoj. (Bar u timovima čiji igrač sam bila). Kao što sam rekla, broj mađarskih timova koji iz godine u godinu nastupaju u Evroligi i Evrokupu dovoljno govori na kom je nivou liga u Evropi. Svakako jedna od boljih.

Na šta si se najteže navikla kada je u pitanju život u Mađarskoj?

Pa iskreno, najteže mi je bilo da se naviknem da mi na meso stavljaju slatko od višanja kao preliv i da mi spremaju kompot od jabuka kao supu 🙂 ali sve to ide u isti stomak pa sam se privikla… šalu na stranu… njihov mentalitet sam malo teže prihvatila… nekako su „zatvoreni“ kao nacija, nisu mnogo druželjubivi.. bar sam ja imala iskustva sa takvim ljudima…

Da li imaš dovoljno slobodnog vremena i kako ga provodiš?

U svakom momentu sam dobro organizovana…tako da uvek nađem vremena da radim ono sto poželim u datom trenutku. Provodim ga u zavisnosti od raspoloženja…ako nije druženje sa ljudima oko mene, onda je to neka šetnja ili čitanje knjiga.