Intervju – NINA BOGIĆEVIĆ, košarkašica Sosnoveca

Nina Bogićević beleži još jednu sjajnu sezone u svojoj karijeri.

Članica Sosnoveca iz istoimenog poljskog gradića trenutno je najbolji strelac jake poljske EBLK lige sa skoro 20 poena u proseku po utakmici. Uz to, beleži sjajnu statistiku i kada su u pitanju skokovi i asistencije. Sa Ninom smo razgovarali o dosadašnjem delu sezone, kao i onome što je očekuje u nastavku.

Sosnovec je praktično obezbedio plej-of, da li je to bio cilj koji je postavljen pred početak sezone?
-Cilj je bio pre svega plej-of ali kad si već obezbedio plej-of gledaš šta bi još mogao da uradiš. Sada se trenutno fokusiramo da završimo na što boljoj poziciji jer nam od toga zavisi protivnik u plej-ofu a samim tim i šanse da uradimo nešto više.

Kakav stil igre gajite i šta su najveće prednosti ekipe?
-Mi nemamo jedinstven stil igre, za nas je svaka utakmica drugačija. Veliko opterećenje je na nama strancima jer su poljske igračice mlade i još uvek neiskusne za nivo na kome se igra ali se trudimo da uklopimo sve na najbolji mogući način.

Statistika kaže da si trenutno najbolji strelac poljske lige sa prosekom od skoro 20 poena po utakmici. Na čemu počiva tvoje samopouzdanje kada je u pitanju košgeterski učinak?
-Kada je u pitanju košgeterski učinak moje samopouzdanje počiva na iskustvu, broju odigranih utakmica u karijeri i naravno radu na sebi koji traje dugi niz godina.

U vrhu si u ekipi po skokovima i asistencijama. U kojoj meri si zadovoljna svojim igrama ove sezone?
-Svojim igrama sam zadovoljna, mislim da imam zaista dobru sezonu ali kao i svaki sportista uvek težiš ka napretku, ako se završi utakmica a nisi pobedio vraćaš film šta si to mogao bolje da uradiš i da doneses pobedu. Kada pobediš je drugačije, ne preispituješ se mnogo i jednostavno uživaš u toj pobedi.

Kada uporediš poljsko prvenstvo sa zemljama gde si prethodno igrala, kako bi ocenila jačinu lige?
-Poljska liga se zasniva na kvalitetnim strancima. U poređenju sa Španijom nema toliko kvalitetnih domaćih igračica i to pravi razliku jer u većini ekipa u Poljskoj nema mnogo rotacija. Stranci igraju najveći broj minuta i postoji pravilo lige koje kaže da u svakom trenutku na terenu mora da bude jedna Poljakinja koja ima manje od 23 godine. Turska je slična Poljskoj po stilu igre ali ima veći broj klubova, domaćih igračica kao i zvezda koje igraju u ligi.

Grad u kome živiš nalazi se u južnom delu Poljske. Po čemu je on specifičan?
-Sosnowiec je poprilično mali grad ali na samo 5 km od Katovica i 80 km od Krakova. Ovaj deo Poljske ima izuzetan istorijski značaj kada govorimo o Drugom svetskom ratu i fašizmu. Logor Aušvic je lociran upravo na 34 km od Sosnoveca.

Sosnovec je drugi klub za koji igraš u Poljskoj. Da li ti prija život u Poljskoj? Da li su te iznenadili neki njihovi običaji?
-Život u Poljskoj mi prija ali uvek nešto fali a to je malo više sunca i toplijih dana. Inače mentalitet, hrana, stil života je dosta sličan nama.

Da li obaveze oko kluba ostavljaju dovoljno slobodnog vremena? Kako ga provodiš?
-Uvek se nađe slobodnog vremena koje uglavnom provodim sa prijateljima u restoranima, po nekad izlasku, šopingu. Čitanje knjiga i Netflix su uvek tu kada je potreban odmor.