INTERVJU – DRAGANA STANKOVIĆ, košarkašica USK Praha

Dragana Stanković, srpska reprezentativka, briljira u dresu češkog USK Praha.

Pod dirigentskom palicom jedne od najboljih trenera u Evroligi Natalije Hejkove pouzdani centar je jedna od nosilaca ekipe i u Evroligi, gde je češki tim drugi u grupi A iza neprikosnovenog Jekaterinburga, i u domaćoj ligi gde nemaju premca.

Šta te je privuklo da izabereš Prag i Češku za nastavak karijere?
-Razlog što sam izabrala Prag je pre svega moj povratak u Evroligu. USK Praha je jedan od najboljih evroligaških klubova i čast mi je što sam dobila priliku da nastupam za njih.

U Češkoj ste gotovo bez konkurencije, u Evroligi gurate odlično. Koje su ambicije ekipe u ovoj sezoni?
-Ambicije za ovu sezonu su plasman na F4 Evrolige, osvajanje češke lige i kupa. Mislim da imamo veoma kvalitetnu ekipu i da ćemo uspeti da ostvarimo ciljeve za ovu sezonu.

U oba takmičenja si među 2-3 najkorisnije igračice ekipe. U kojoj meri si zadovoljna svojim igrama?
-Zadovoljna sam svojim nastupom u oba takmičenja, ali naravno uvek može bolje.

Natalija Hejkova je jedna od najuspešnijih trenera u Evroligi. Kako bi opisala njen način rada i svoju saradnju sa njom?
-Zadovoljstvo mi je što imam priliku da sarađujem sa trenerom poput Hejkove. Njen način rada je veoma zanimljiv i drugačiji. Mislim da sam ispunila njena očekivanja u dosadašnjem delu sezone i da ćemo u nastavku imati dobru saradnju kao i do sada.

Srbija je dobila rivale u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje će se igrati u Beogradu. Šta misliš o rivalima u grupi?
-Dobili smo prilično tešku grupu, ali za ovaj nivo takmičenja ni jedna grupa nije laka. Kao što znamo Brazil i Australija već duži period igraju na vrhunskom nivou i čekaju nas veoma teške utakmice. Tu je i Koreja koja je veoma brza ekipa i koju ne smemo da podcenimo ni u jednom trenutku. Verujem da ćemo se dobro spremiti za sve tri ekipe i da ćemo uspeti da se plasiramo na Svetsko prvenstvo.

Kada je karijera u pitanju, šta ćeš posebno pamtiti iz 2021. godine i šta bi sebi najviše poželela u novoj 2022. godini?
-Ono što ću posebno pamtiti iz 2021. godine su Olimpijake igre u Tokiju, a u 2022. godini bih poželela plasman na Svetsko prvenstvo u Australiji i F4 Evrolige.

Za Prag kažu da je jedan od najlepših gradova na svetu. Da li si imala priliku da ga detaljnije upoznaš? Šta ti se posebno sviđa u njemu?
-Prag je definitivno jedan od najlepših gradova u Evropi. Njegova arhitektura i istorija me iznova sve više i više oduševljava. I ako nemam puno slobodnog vremena, svaki trenutak koristim da obiđem i upoznam neke nove delove grada.

U kojoj meri si uspela da se prilagodiš načinu života u novoj sredini?
-Veoma brzo sam se prilagodila novoj sredini i nacinu života, u tome su mi dosta pomogle Teja Oblak i Barbora Balintova koje sam poznavala i pre dolaska u Prag.

Prethodni tekstOVO SAM JA – NATAŠA BUČEVAC, košarkašica Mileševke
Sledeći tekstTina Krajišnik u Top 5 igračica 10. kola Evrolige