INTERVJU – ALEKSANDRA CRVENDAKIĆ, košarkašica Liona i reprezentativka Srbije

Aleksandra Crvendakić, reprezentativka Srbije i košarkašica Liona, u godini koja se polako primiče kraju, ima čime da se podiči.

Zlatna medalja sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu u Valensiji, četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i sjajan učinak sa podmlađenom reprezentacijom na startu kvalifikacija za naredni Evrobasket protiv Hrvatske, svakako su rezultati za ponos. Kada se na to doda i da njen Lion trenutno deli prvo mesto u prvenstvu Francuske, takođe prvo mesto i u grupi u Evrokupu, onda Crvendakić svakako ima razloga za zadovoljstvo.

Drugu sezonu si u Lionu. Šta se promenilo u odnosu na prvu, kada je tim u pitanju?
-Dosta toga se promenilo. Dovođenjem novog trenera, počele smo da igramo drugačiju košarku od one koju smo igrali prošle godine. Podmlađena je ekipa i nekako smatram da igramo dosta organizovaniju košarku.

Da li je tvoja uloga u timu drugačija nego u prethodnoj sezoni?
-Drugačija je u odnosu na prethodnu sezonu. Trener ima više poverenja u mene, a s druge strane ja osećam veću odgovornost.

MVP si 7. kola u Francuskoj. Da li si u načelu zadovoljna svojim igrama u dosadašnjem delu sezone?
-Ako ekipa igra dobro i to nam donosi pobede ja sam zadovoljna. Svakako da mi je drago što svojom igrom dosta doprinosim i pomažem mojim saigračicama da zajedno ostvarimo ciljeve.

Posle nešto sporijeg starta, u nizu ste od osam pobeda. Koji su krajnji ciljevi ekipe u takmičenjima u kojima nastupate?
-Nismo imale sjajan početak i trebalo nam je vremena da se uklopimo i da počnemo da igramo onako kako trener to zahteva od nas. Ekipa je mlada i ciljevi su uvek visoki, a pre svega je to povratak u Evroligu.

Bliži se nova godina, samim tim se sumiraju utisci iz godine na izmaku. Kako iz današnje perspektive gledaš na zlato u Valensiji?
-Kad se pomene zlato koje smo osvojile u Valensiji uvek mi je osmeh na licu. Nekad reči ne mogu da opišu ponos koji osećate kad vam se sav trud, rad i mnoga odricanja isplate.

Podmlađena reprezentacija je počela da piše neku novu priču. Posle trijumfa protiv Hrvatske puno hvalospeva je stiglo na tvoj račun. Kako gledaš na neku vrstu odgovornosti koju imaš, da si jedna od lidera ekipe?
-Zaista ne volim da pričam o sebi. Uvek se trudim da na najbolji način pomognem svojoj ekipi da dođe do cilja. Ekipa je dosta podmlađena i ostalo je par starijih i iskusnijih igračica među kojima sam i ja. Trudimo se sve zajedno da nađemo pravi ritam i da kombinacija iskustva i energije, koju nose mlade igračice, bude dobra kombinacija za budućnost.

Srbija je dobila rivale u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Šta misliš o rivalima u grupi?
-Sigurno da nema lake grupe ali ja sam pre svega presrećna što se kvalifikacije igraju u Beogradu. Sve tri ekipe igraju različit stil košarke, biće najvažnije ko se prvi nametne. Verujem da nam je Sonja bila srećne ruke.

Prethodni tekstVojvodina 021 bez većih problema stigla do trijumfa protiv Duge
Sledeći tekstTurska 6. kolo: Tina Krajišnik sa 16 poena predvodila Galatasaraj do nove pobede