INTERVJU – SLAĐAN IVIĆ, trener Partizana 1953

KŽK Partizan 1953 posle sedam kola izdvojio se na drugom mestu u prvenstvu Srbije.

Ispred tima Slađana Ivića nalazi se samo neprikosnovena Crvena zvezda.

Partizan je u sezonu ušao sa novim, mladim timom, uz iskusnog trenera Ivića, i trenutno igra na dva fronta sa dosta uspeha.

KŽK Partizan 1953 po dosadašnjim rezultatima u domaćoj ligi predstavlja iznenađenje. Klub je na drugom mestu sa šest pobeda u sedam kola. Šta je to urađeno za odličan rezultat jednog novog tima?

-Prvo i osnovno je selekcija koja je napravljena u pauzi pred sezonu, gde su dovedene igračice sa reprezentativnim statusom mlađih kategorija U18, U20, kao što su Davinić, Boričić, Radojčin, Opačić i Ćaćić. To su perspektivne igračice, potencijal za budućnost kluba, sa napomenom da su u svojim bivšim klubovima imali oskudnu minutažu u prvoligaškim mečevima. Napominjem da su za sastav ovog tima najzaslužniji direktor kluba Srbobran Filipović i sportski direktor Bojana Janković, koji su i selektirali postojeći seniorski sastav! Od prošle sezone samo su tri igračice ostale, Olić, Marjanović i Samardžić, koje sa gore navedenim čine kostur našeg seniorskog sastava. Treba istaći vođu naših crno-belih devojaka, Anđelu Gligić, pojačanje iz redova Orlova iz Banja Luke.

Ako se ističe selekcija tima od strane direktora kluba i sportskog direktora, kolika je Vaša zasluga za dosadašnje rezultate?

-Mladi tim je željan dokazivanja, to se videlo po prvom ulasku u salu, gde su strahovito brzo upijale sistem rada, a samim tim i taktičke varijante koje su bile ispred njih, tako da su svojom energijom pokazale želju za napredovanjem. Ono što sam oduvek želeo, fajterski pristup tima, to sam kao i trener dobio, brzu i agresivnu ekipu koja želi da drži tempo u većini dela utakmice. Već na početku pripremnih utakmica to je počelo da se ispoljava, što je bio i pokazatelj da smo na pravom putu.

Uporedo igrate na dva fronta, Waba i domaća liga, koliko je to opterećenje za mladi sastav?

-Pristalica sam odigravanja jačih utakmica, jer nam to Waba i daje, s mogućnošću da ćemo možda „lakše“ odigrati naše prvenstvo. Već u prvom kolu Waba lige sa Celjem u Beogradu, naš tim je pokazao neko novo izdanje u odnosu na prošlu sezonu, sa prihvatljivih -14 razlike, jer je prošle sezone naš tim gubio preko 30 poena! Dobro trčanje i agresivnost je novi adut ovog našeg tima.

Na startu domaće lige i sve do sada, Partizan je pokazao neko novo izdanje, a reziltat je trenutno drugo mesto na tabeli, što nije bio slučaj u zadnjih nekoliko godina.

-Kao što rekoh, mladost bez nekog većeg iskustva, sa dosta trčanja i agresivnosti doneo je odličan rezultat u prvom kolu sa Dugom u Šapcu, koja je iznenadila i pobedila finalistu prošlogodišnjeg Kupa i učesnika plej-ofa, Art Basket iz Beograda! Prijatno iznenađenje smo napravili protiv ekipe koja je pokazala da sa svojim pojačanjima može pomrsiti račune i velikim timovima. Ta nam je pobeda otvorila put ka ovom do sada, pobeda duplo vredna za ovaj naš neiskusni sastav, ali sastav velikog srca! Treba istaći i neugodno gostovanje u Vrbasu sa domaćim timom koji je bio na pragu iznenađenja sa većim klubovima, a i sa nama. Međutim, naše devojke su se borile kao lavice i prelomile meč u zadnjem minutu. Treba istaći i dva teška meča u tri dana, Vojvodinu koju smo namučili i praktično sami sebe pobedili na gostovanju baš zbog manjka neiskustva, a onda umorne naše devojke dobijaju važan meč protiv Vršca u zadnjih pola minuta, dva dana kasnije.

Po ovome, non-stop igranje uporedo dve lige, verovatno je umor evidentan kod tima?

-Bez obzira na umor, kroz oporavak na treninzima između utakmica gledamo da održimo formu, a mladi organizam se brzo regeneriše. Sigurno da je u nekim fazama umor prisutan, međutim oporavak naših igračica održava naš fizioterapeut, ujedno i član naše ženske seniorske reprezentacije, Mirko Aleksić! Dodao bih da iza ovog rezultatskog uspeha stoji i tandem kondicionih trenera, profesora Nikole Maljkovića i Milana Đurašinovića, koji su svoje znanje i umeće dali na samom startu priprema, kao i održavanju forme tima kroz takmičenja na dva fronta koje imamo, tako da sam izuzetno zadovoljan sa saradnjom koju imam sa njima.

Waba liga je podeljena u dve grupe gde se prve četiri ekipe plasiraju za nastavak takmičenja.

-Iako rezultatski nismo obezbedili plasman u gornji dom, želju imamo, nadajući se da možemo sa dve pobede da prođemo dalje. Ali, bitno je da nas ni jedna ekipa nije nadigrala. Međutim, naš hendikep u odnosu na druge ekipe je taj da nemamo adekvatnu poziciju 5, a u dosadašnjim mečevima ta prevaga je bila na strani timova sa kojim smo igrali. Što je bitno, da su sve ekipe iskusnije od nas, ali niko nas nije nadigrao u pravom smislu, već smo bili „tvrdi orah“ za svaki tim!

Da li je Partizan rešio sa Vama dugoročno rešenje na mestu trenera? Crvena zvezda dugi niz godina ima jednog stratega i kao posledicu toga zavidne rezultate?

-Sigurno je jedno, da na klupi Zvezde sedi devetu sezonu kolega Dragan Vuković, a rezultati govore o njemu zašto je toliko dugo na čelu velikog kluba! Moj dolazak tj. povratak u Partizan je u smislu dugoročne saradnje. Bar smo tako u načelu napravili usmeni dogovor, verujem direktoru kluba Filipoviću, koji sigurno želi mojim povratkom da stabilizuje klub, i vremenom se umeša u borbu za trofeje, a sam pokazatelj za ovaj novi mladi tim, koji će stasavati vremenom, pokazuje da smo na dobrom putu.

Treneri u Partizanu su se često menjali, verovatno je cilj dugoročne saradnje želja za trofejima… Da li je gore pomenuta pozicija koja nedostaje Vašem timu preduslov za trofej?

-Jedno pojačanje u ovoj sadašnjosti daje stabilnost timu, jer pojedine igračice u svojoj energiji i samoj potrošnji gube na drugoj strani, ali to su naše mogucnosti i gledaćemo da se izborimo za održavanje što boljeg plasmana, kako u domaćoj tako i Waba ligi. A što se tiče trofeja, rano je u prvoj sezoni o tome govoriti, bitno je da se ovaj sastav zadrži na okupu i narednih godina, onda će biti trofeja! Ovaj početak sa odličnim rezultatima nije niko očekivao, u kratkom vremenu smo pokazali da vredimo, nadam se da ćemo izdržati do kraja u ovom zgusnutom ritmu utakmica!

Da li neko od igračica zaslužuje pohvalu s Vaše strane za dosadašnji rad i rezultat, i imate li neki savet za mlade igračice koje trenirate?

-Naš tim dobro zna kada hvalim ili kritikujem, jer najviše vremena provodim sa njima, a o rečima hvale mogu reći uopšteno. Ovde ima takvog potencijala da mogu slobodno reći, vremenom će se interesovati za njih i klubovi iz Evrope. Savetujem im da je svaki trening, utakmica novo dokazivanje, a provedeno vreme u igri, da li 3 minuta ili 33 minuta, je u interesu rezultata i kluba, a to ja odlučujem. Njihove dobre ili slabe partije su sam pokazatelj trenutne situacije, a ja verujem u sve njih. Strpljivost i pametno razmišljanje nas dovodi do što boljeg rezultata, individualnog i kolektivnog na koji stavljam akcenat tima. Pobede i porazi su sastavni deo sporta, ali najteže uspeva uspeh, treba ga postići i održavati što više, ako je moguće!

Na klupi Partizana je i novo lice, pomoćni trener, bivša igračica sa višegodišnjim evropskim iskustvom, Miljana Bojović.

-Mogu reći samo jedno, da je veliki potencijal za profesiju trenera. U kratkom roku sam primetio da ono što poseduje, da vremenom može biti trener o kojoj će se pričati. Mada je svesna situacije da je na samom početku, razlika igrač-trener je ogromna, tako da ću joj s moje strane dosta pomoći. Svesna je i velikog odricanja koje ovaj posao nosi, u ovoj sezoni se koliko toliko upoznaje sa onim što je očekuje, tako da će se maksimalno sledeće sezone posvetiti poslu u našem klubu. Pored angažovanja u saradnji sa mnom ima i juniorsku selekciju koju će voditi kroz takmičenje i to je dobro za nju. Sve ostalo je na njoj, a rekoa sam joj da su prve dve godine i presudne za ovo što želi da radi. Pomoćićemo joj, bivša je igračica Partizana, divan čovek, to je i preduslov za ono što želimo, trenere na duže staze u našem klubu.

Na kraju razgovora, Vaše 30-godišnje iskustvo, 20 godina u ženskom klubu Partizan, od čega 10 kao trener seniorki. Neka Vaša neostvarena želja?

-Kako ste rekli toliko godina, kao da je bilo juče. To je vreme tako brzo prošlo, kao pesak kroz prste. Da, imam tu neostvarenu želju da sa seniorskom ekipom dođem do trofeja. Splet svih okolnosti, novac, igrački kadar, je doprinelo da za sve ove godine provedene ovde budem bez trofeja. Međutim, na drugoj strani sa drugim klubom sam osvajao, ali žal postoji za to što mi nedostaje! Sigurno je da nadogradnju tima moramo uraditi, mlade reprezentativke su željne dokazivanja, reprezentativke seniorske selekcije Srbije Olić sa reprezrntativkama BiH Gligić i Marjanović žele trofejom trag da ostave u Partizanu, tako da smo na pravom putu, sa ukazanom šansom za trofeje, iskoristićemo.