Umrla legendarna jugoslovenska i hrvatska košarkašica Žana Lelas

Legendarna jugoslovenska i hrvatska košarkašica Žana Lelas umrla je danas u 51. godini u Splitu.

0
1435

Lelas je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seulu osvojila srebrnu medalju sa Jugoslavijom, a tri godine kasnije bila je i članica jugoslovenske reprezentacije koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu.

Košarkom je počela da se bavi kao 13-godišnjakinja u Ženskom košarkaškom klubu Jugoplastika, a pet godina kasnije prešla je u šibenski Elemes s kojim je 1990. osvojila Kup Jugoslavije, a 1991. godine i poslednje prvenstvo bivše države, prenela je Hina. Posle toga je igrala u Ceneksu iz Sarajeva, Cepsi na Tenerifima, u zagrebačkoj Centar banci s kojom je osvojila po dva prvenstva i Kupa Hrvatske, ljubljanskim Ježicama, francuskom Strazburu i italijanskoj Mesini.

Takođe, igrala je i u Džoliju iz Šibenika, španskim ekipama Saragosi i Burgosu, a 2006. godine vratila se u Zagreb i igrala za ŽKK Kroacija do kraja karijere 2008.

Reprezentativka Jugoslavije bila je od 1986. do 1991. godine, a za Hrvatsku je igrala od 1991. do 2000. godine. Za reprezentaciju Hrvatske igrala je na evropskim prvenstvima 1996. u Češkoj i 1999. u Poljskoj. Radila je u Splitu kao trener u školi košarke u klubu Adriatik, koji vodi njen prvi trener profesor Ivo Jurčević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here