Ana Joković: Devojke su pokazale da treba uvek do kraja verovati u njih

Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije sektora za žensku košarku, bila je gošća RTS-a.

0
388

Joković je, govoreći o trijumfu Srbije nad Kinom (77:70) i plasmanu u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju, istakla:

-Jako sam ponosna na devojke. Još jedanput sve čestitke njima, selektorki i stručnom štabu. Teška utakmica, dobro prvo poluvreme, malo lošija treća četvrtina. I onda ono, nemojte Srbe nikada otpisati. Malo sam bila ljuta kada sam videla da nas je FIBA sa drugog stavila na sedmo mesto na rang listi. Mi smo zadnjih devet minuta pokazali sve ono što srpska ženska košarka pokazuje u poslednjoj deceniji.

Srbija će u petak ujutru u polufinalu igrati protiv Amerike.

-Kao što je Sonja rekla, nije ništa nemoguće. Mi smo odigrali s njima tri utakmice. Možda smo najbolje odigrali na Svetskom prvenstvu 2014. u Turskoj. Sigurno se devojke neće predati – kaže Joković.

Uoči četvrtfinala, selektorka Marina Maljković je oštrijim tonom govorila o pristupu igračica.

-To je da bi ih probudila. Ne treba zaboraviti da su one tri i po meseca na okupu. Da smo mi pre mesec dana imali teško Evropsko prvenstvo. Da smo odigrali šest utakmica, četiri finala što bih ja rekla, i da su devojke, oseća se, mentalno umorne. Manje-više fizički. Međutim, to se videlo i sada, mi ne gubimo četvrtfinala u poslednjih deset godina. Ne mogu da kažem, te 2014. godine protiv Turske su nam oteli polufinale. Devojke najbolje odigraju kada je najpotrebnije – ističe Joković.

Činjenica da je Srbija učesnik dva velika takmičenja u samo mesec dana, vodi do pitanja koliko je teško održavati formu na ovako visokom nivou.

-To je već pitanje za Marinu i stručni štab. Oni su obavili taj najteži deo posla. Prvi put se susrećemo sa tim da u mesec dana odigramo dva takmičenja, tako da je jako teško. Ali devojke su pokazale da treba uvek do kraja verovati u njih.

Vladimir Grbić, legendarni odbojkaš, ističe da je želja najvažnija za osvajanje olimpijske medalje. Ta želja posebno se videla kod naših košarkašica na početku poslednje četvrtine utakmice protiv Kine.

-Srce, inat, mi to u Srbiji imamo. Ovo je generacija koja piše istoriju ženske košarke u poslednjih deset godina i koja se nikad ne predaje. Radi se stvarno o izvanrednim igračicama, kostur te ekipe je naprvljen 2013-2015. Neki će se oprostiti, ali se ja uzdam u budućnost, imamo mi dobrih mladih igračica – rekla je Ana Joković.

Uspesi reprezentacije poslednjih deset godina poklapaju se sa postavljanjem Ane Joković na potpredsedničko mesto u KSS. O tome šta se promenilo, ona kaže:

-Kada idete u goste kupite i dečaku i devojčici po čokoladu od 300 grama. A ne devojčici od 100, a dečaku od 300. Time sam sve rekla. Savez je potpuno izjednačio mušku i žensku košarku, organizaciono i logistički, i pre svega finansijski. Ove godine imamo rekordna ulaganja kada je ženska košarka u pitanju. Nemamo samo dobre rezultate kod seniorki, imamo ih i u mlađim kategorijama, iako nisu FIBA Evropska prvenstva nego Čelendžeri. Nadam se da će i ženski klubovi još više da se protegnu. Moram da pohvalim Crvenu zvezdu koja se prijavila za evropska takmičenja, koja je prošle sezone bila prvak u svim kategorijama, Art basket, to vam je ženska Mega, Radivoj Korać, Partizan, klubove iz unutrašnjosti… Diže se i ženska klupska košarka. Stalno sam govorila da treba biti strpljiv, da će doći i taj trenutak kada će da se klikne, kada ćemo opet da igramo Evroligu. Jer zadnji put smo igrali sa mnom 2001. godine.

Joković se još jednom osvrnula na polufinale protiv SAD.

-Amerika od Atlante osvaja zlatne medalje. Imaju 53 uzastopne pobede. Od 1974. godine kada je ženska košarka uvrštena na Olimpijske igre samo su Sovjetski Savez i Amerika osvajali zlatne medalje. Malo je drugačije u odbojci, rukometu, vaterpolu… kada je košarka u pitanju Amerikanci su dominantni. Ali ja verujem u nas u petak ujutru. Probudićemo se i navijati, pa videćemo za šta će to biti dovoljno. Verujemo u nemoguće – završava Ana Joković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here