FIBA donela kontroverznu odluku: Prvenstva mlađih kategorija na dobrovoljnoj bazi, bez promocije i ispadanja

Bord Evropske kuće košarke (FIBA Europe) održao je u utorak sednicu putem video linka, na kome su donete potpuno nerazumljive odluke o šampionatima mlađih kategorija.

0
483

Bord je obavestio javnost da je većina nacionalnih federacija izrazila želju da igraju takmičenja za igračice do 16, 18 i 20 godina. Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da je organizovanje velikog turnira od 16 timova neizvodljivo u trenutnoj situaciji sa virusom Kovid-19, doneta je odluka o promeni sistema takmičenja, u kome je sportski aspekt potpuno zanemaren.

Odlukom FIBA Evrope prvenstva u mlađim kategorijama će se igrati na dobrovoljnoj bazi, dok će rezultati biti nebitni jer se zamrzava trenutno stanje i neće biti promocije u viši rang, odnosno ispadanja iz divizije. Ova odluka važi za A, B i C divizije.

Najboljih 18 rangiranih timova u godištima igrali bi na tri turnira sa po šest timova. Selekcije rangirane od 19 mesta i niže, igrali bi takođe na turnirima do šest timova. Turniri bi se igrali u formatu „round robin“, odnosno svako sa svakim.

Zemlje koje su trebale da budu domaćini Evropskih prvenstava ove godine dobiće prednost za eventualnu organizaciju takmičenja naredne 2022. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here