IN MEMORIAM – DRAGAN MARINKOVIĆ MARETA (1960 – 2021)

Srpska košarka je ostala bez još jednog radnika i zaljubljenika u igru pod obručima.

0
474

U subotu je u 61. godini života preminuo Dragan Marinković-Mareta. Sa životnog i košarkaškog terena zauvek je otišao čovek koji je, pored porodici, ceo svoj život posvetio košarci.

Posle košarkaške karijere, koju je okončao 1986. godine, provedene u KK Smederevo, odlučio je da se posveti ulozi trenera. Na Višoj košarkaškoj školi diplomirao je 2002. godine sa maksimalnom ocenom.

Kao trener radio je u KK Smederevo (sve kategorije), KK Železničar (Inđija), KK Kovin, KK Crnokosa (Kosjerić), vodio je juniorke i mladi tim ŽKK Kovin. Osnovao je i KK Semendria kroz čiju školu su prošli brojni dečaci i devojčice učeći prve košarkaške korake. Sa pionirkama Semendrije 2007. godine osvaja peto mesto na prvenstvu države održanom u Leskovcu. Godine 1991. bio je selektor selekcije regiona 5 Kragujevac. Od 2008. godine je predsednika trenerske organizacije Regiona Centralna Srbija.

Najveće trenersko priznanje dobio je 2009. godine kada je odlukom Stručnog saveta KSS izabran za trenera godine posle uspeha sa juniorkama Kovina koje su postale prvakinje Srbije na turniru održanom u Kovinu.

Smrt ga je zatekla na novom početku. Iako već bolestan, preuzima najmlađe selekcije novoosnovanog KK Metalac.

Kao trener radio je sa brojnim poznatim i priznatim sadašnjim i bivšim igračima, poput Save Đikanovića, Vuleta Avdalovića, Andrije Crnogorca, Ratka Stevovića, Ivana Miloševića, Aleksandra Petrovića, Saše Mihajlovića, Ivana Glišovića, Aleksandra Lekića, Marka Sekulića, Nikole Kneževića, Dejana Muslija, Branislava Đekića, Nemanje Jaramaza, i zetovima Petrom Lambićem i Andrejom Milutinovićem…

Iza sebe je ostavio ćerke Bojanu i Zoranu, sina Borisa, kao i unučad Luku, Janju i Alekseja. Ljubav prema košarci preneo je na ćerku Zoranu i unuka Luku koji je prve košarkaške korake načinio u KK Metalac. Veliku podršku i potporu u svom radu imao je od supruge Nade.

Sahrana Dragana Marinkovića Marete obaviće se u ponedeljak u 10.30 na Novom groblju u Smederevu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here