IN MEMORIAM: Prof. dr Ivanka Gajić

Posle kratke i teške bolesti, u Beogradu je u 65. godini preminula prof. dr Ivanka Gajić (1956 - 2020), dekanka Fakulteta za sport Univerziteta "Union – Nikola Tesla", dugogodišnji prosvetni, naučno-istraživački i sportski radnik, i bivša košarkašica.

0
345

Rođena je 1956. godine u Jagodini, gde je pohađala osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Fakultetu za menadžment u sportu.

Već u vreme studija, a i kasnije u svojoj profesionalnoj karijeri, posvetila se naučno-istraživačkom, stručnom i praktičnom radu u oblasti razvoja sporta i edukacije mladih. Iskustvo koje je stekla u obrazovanju mladih sportista je našlo utemelјenje u osnivanju Sportske gimnazije, na čijem čelu se nalazila niz godina. Program i rad prilagođeni potrebama sportista, čiji je bila i idejni tvorac, naišli su na izuzetno pozitivno mišlјenje ne samo sportske već i celokupne javnosti.

Učestvovala je na mnogobrojnim razvojnim projektima iz oblasti fizičke i sportske kulture kao član tima Košarkaškog Saveza Jugoslavije, bila je idejni tvorac i aktivni učesnik u realizaciji projekta Fakultet za sport, posebno sa aspekta školovanja mladih sportskih talenata u zemlјi. Bila je stručni konsultant više sportskih organizacija, srednjih i visokoobrazovnih institucija; sarađivala je sa velikim brojem naučnih, stručnih i NVO institucija u zemlјi i inostranstvu.

Za razvoj sporta i školskog obrazovanja dobila je niz priznanja, od kojih je najznačajnija „Oktobarska nagrada grada Beograda“ 1994. godine, za doprinos u razvoju sporta i obrazovanja mladih sportista.

Autor je i koautor preko 60 naučnih radova, a bila je i dugogodišnji publicista dnevne i periodične štampe u oblasti sporta, zdravlja i edukacije. Funkciju dekana Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ obavljala je od njegovog osnivanja 2012. godine.

Dugo godina se aktivno bavila sportom, a košarku je igrala u Voždovcu i Partizanu.

Vreme i mesto sahrane prof. dr Ivanke Gajić biće naknadno objavljeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here