Otvorena Košarkaška akademija Marine Maljković u Šangaju

U Baošan distriktu, u Šangaju, danas je svečano otvorena košarkaška akademija Marine Maljković, u kojoj će devojčice iz Kine, poput svojih vršnjakinja u Srbiji, moći besplatno da treniraju košarku.

0
156

Marina Maljković, koja je sa ženskom reprezentacijom Srbije osvojila zlato na Evropskom šampionatu u Budimpešti 2015. i bronzu na Olimpijskim igrama u Riju godinu dana kasnije, uživa veliku popularnost i poštovanje u Kini, gde trenira ženski košarkaški klub Šangaj Baošan Dahua.

Akademiju su danas svečno otvorile Marina, premijerka Srbije Ana Brnabić i predstavnici Baošan distrikta.

Maljković je istakla da joj je puno srce što su u Kini, u Baošanu, kao i u Srbiji, prepoznali značaj sporta i njegovog razvoja, posebno ženskog, jer, kako kaže, medalja je ista – i muška i ženska.

Marina, koja radi u Kini, ali je pre nekolikovdana došla u Srbiju da saopšti spisak reprezentacije za predstojeće takmičenje, odmah zatim se vratila u Šangaj, zbog otvaranja akademije, pa nije ni čudo što u Kini ima status zvezde.

Ona skromno kaže da samo radi svoj posao, kao i svuda gde je trenirala, u Srbiji, Francuskoj, Turskoj, sada u Kini… “Moja ljubav prema košarci se ne menja. Nisam ja zvezda, važno mi je da moja ekipa pobeđuje i da decu usmeravano na pravi način, da se bave sportom, da razvijaju ljudske vrednosti i da što više dece ima pravo i priliku da se bavi sportom bespplatno, da njihovi roditelji nemaju izgovor zbog članarine, već da ih usmere na sport”, rekla je ona.

Priznaje da je bila prijatno iznenađena koliko Kina ulaže u žensku košarku.

“Ovo je važno i zbog prijateljstva Srbije i Kine i moja ideja u sportu je da imamo švvo više kineskih ekipa koje bi dolazile u Srbiju, kao i da naši kvalitetini sportisti dolaze u Kinu”, rekla je Marina Malkjković.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila je Maljković na svemu što radi za Srbiju i što zemlju predstavlja na pravi način.

“Ovo pravi razliku između Srbije i ostalih zemalja, Sportisti i sportski radnici su najbolji ambasadori Srbije. Hvala Vam od srca na svemu što radite, što verujete u srpsko kinesko prijateljstvo. Zato i jeste zvezda ovde”, rekla je Brnabić.

Dodala je da Srbija nikakvim novcem ne bi mogla da plati za promocju zemlje, kakvu svojim radom pravi Marina Malkjković, koja dovodi kineske timove na pripreme u Srbiju, jer su, kaže premijerka, to stvari koje će nam se u budućnosti višestruko vratiti.

“Nije mogao da postoji lepši način da uspešnu posetu Kini privedemo kraju. Imali smo odlične političke razgovore, kao i vrlo dobre ekonomske sastanke. Svim tim smo još više učvrstili čelično prijateljstvo i partnerstvo Srbije i Kine”, rekla je Brnabić.

Kakva god bile politika i ekonomija u budućnosti, veze koje danas uspostavljate sa ovom decom i porodicama zauvek će oštati most između Srbije i Kine, poručila je premijerka Marini Maljković.

“Marina je nama u Srbiji donela mnogo sreće, radosti i ponosa i sigurna sam da će tu sreću i radost doneti vama i vašem klubu”, rekla je Brnabić.

Akademija je svečano otvorena u sposrtkoj hali u Baošanu, koji se prostire na 81.562 kvadrata, a sagrađena je na osnovu NBA standard. U njoj se igraju utakmice košarkaške ženske lige Kine.

Gosti iz Srbije imali su priliku da pristustvuju treningu devojčica iz Kine, u dve grupe, za mlađe od šest do 10 godina i za starije od 10 do 14 godina.

Specifičnost programa su i časovi engleskog jezika, na kojima devojčice uce košarkašku terminologiju engleskom, što je praksa i u Srbiji i sada u Kini.

Pokret za žensku košarku, odnosno, program besplatne škole košarke za devojčice osnovnoškolskog uzrasta, Maljković, sa uspehom sprovodi u Srbiji od 2105. godine.

Do sada se u Baošangu prijavilo oko 450 devojčica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here