Srpske košarkašice počinju novi ciklus: Prva utakmica u kvalifikacijama protiv Turske, Marina Maljković saopštila spisak

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počinje novi ciklus kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali je glavni cilj plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

0
1385
starsport@

„Novi ciklus počinje i očekujem da dobijemo neka nova imena za žensku košarku. Veliki je broj novih, mladih igračica na spisku. Traži se prilika da se radi više, da se upoznaju sve košarkašice, da znamo sa čim sve raspolažemo. Zato smo uveli vikend 9. i 10. novembar, pre 11. novembra kada se okuplja cela reprezentacija, da odradimo 4-5 treninga sa najmlađim igračicama, da vidimo koliko brzo one mogu da se priključe. Sonja neće igrati tu važnu utakmicu protiv Turske iz opravdanih razloga, a vodeće igračice koje su osvojile bronzanu medalju na EP radiće po posebnom režimu. One će, naravno, igrati, ali očekujem da igračice poput Aleksandre Crvendakić i mlađe igračice na pravi način iznesu tešku utakmicu protiv Turske. Imamo mali problem jer Dragana Stanković neće biti sa nama zbog povrede, sasvim sigurno će propustiti utakmicu protiv Turske“, rekla je selektorka Marina Maljković na konferenciji za novinare.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre održaće se u drugoj polovini novembra, a prethodno će početi kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Srbija će prvu utakmicu igrati protiv Turske 14. novembra od 17.00 u hali „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu.

„Očekujemo da ne bude puno promena u reprezentaciji Turske. Većina igračica je u Fenerbahčeu, Galatasaraju i Hataju. Igraju dosta dobro. I naše igraju dobro, i time sam zadovoljna. Nema tajni da je devojkama koje su nosioci reprezentacije sama pomisao na igranje na Olimpijskim igrama dovoljna. Da ne moramo ništa više da im kažemo. Treba vredno da radimo i da se pripremimo za februar, i ako dobijemo domaćinstvo, što je najvažnije. To je ciklus koji se manje-više zatvara za one koji su nosioci igre reprezentacije poslednjih godina, zlata na EP, bronze na OI, bronze letos, a ove nove treba da se pokažu u kvalifikacijama za EP. Mi smo uživali ovog leta kada smo osvajali bronzu i pokazali da umemo da se nosimo sa pritiskom koji nosi igranje kod kuće. Ljudi koji su bili u Areni su svedoci toga i oni su nam mnogo pomogli da osvojimo medalju. I dalje je snaga te bronzane medalje kod nas izuzetno važna. Tada smo pokazali da je u Areni napravljen prelep ambijent za žensku košarku. Očekujemo da se hram košarke na Novom Beogradu napuni i da nam pomogne da sa ovim mladim snagama pobedimo Tursku“, kazala je Marina Maljković.

Po njenim rečima, problem predstavlja slaba domaća liga „bez koje ne može ništa“.

„Taj problem je uvek prisutan i ogroman je za žensku reprezentaciju Srbije. Brinem, ne mogu da kažem, šta će biti u narednih nekoliko godina. Zato i probam sve moguće devojke, da nemamo taj prazan hod kog se plašim. Učiniću sve što je u mojoj moći da do toga ne dodje“, dodala je ona.

Selektorka je istakla da je bronzana medalja sa letošnjeg Evropskog prvenstva „i dalje izuzetno važna“.

Maljkovićeva je navela da očekuje da protiv Turske hala „Ranko Žeravica“, za koju je istakla da je hram novobeogradske košarke, bude puna i da se pokuša da se pobedi protivnik što neće biti nimalo lako.

„Obećavamo da ćemo ostaviti poslednji atom snage“, istakla je Marina Maljković.

Srpske košarkašice će se zvanično okupiti 11. novembra, dok će 9. i 10. testirati najmladje, odnosno koliko brzo mogu da se priključe seniorkama.

„Nosioci reprezentacije će raditi po posebnom režimu. Očekujem da one poput Aleksandre Crvendakić i mlađih na pravi način iznesu tešku utakmicu protiv Turske i pokažu da su spremne za to“, navela je selektorka.

Ženska reprezentacija Srbije neće moći da računa na Sonju Petrović i Draganu Stanković koje su povređene.

Na spisku selektorke Marine Maljković nalaze se 23 košarkašice: Jelena Brooks, Aleksandra Stanaćev, Maja Škorić, Jovana Nogić, Maja Miljković, Aleksandra Crvendakić, Nevena Jovanović, Ana Dabović, Nikolina Milić, Saša Čađo, Miljana Bojović, Teodora Turudić, Snežana Bogićević, Tina Krajišnik (Jovanović), Dajana Butulija, Ivana Katanić, Sofija Olić, Aleksandra Mužević, Maša Janković, Nadežda Nedeljkov, Milica Bojović, Mona Zarić, Milica Popović (Vojinović).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here