Intervju – Srbobran Filipović, predsednik WABA lige uoči Fajnal-fora u Celju

Regionalna liga za košarkašice ulazi u finalnu fazu svog 18-tog izdanja.

Četiri najbolje ekipe posle ligaškog dela izborile su pravo da se bore za trofej. Domaćin će biti Celje, a za titulu će se boriti još Crvena zvezda, Beroe i Budućnost. O završnom turniru smo razgovarali sa prvim čovekom lige, predsednikom Srbobranom Filipovićem.

Domaćin jubilarnog 18-tog F4 WABA lige u Celju je Cinkarna Celje?

  • Da. Kao prvo, moram da istaknem da je Cinkarna Celje prvi pobednik WABA lige, da je jedini klub učesnik ovog takmičenja svih 18 godina i da je sasvim opravdano i zasluženo, na osnovu raspisanog konkursa, Bord lige jednoglasno doneo odluku da domaćin ovogodišnjeg F4 bude Cinkarna Celje. Ono što posebno moram da istaknem, da je predsednik kluba, gospodin Borut Kop uz pomoc generalnog sponzora i generalnog direktora Cinkarne Celje gospodina Tomaža Benčina, nakon dobijene kandidature, otišao korak dalje što se tiče uslova, a svi učesnici, pre svega glavni akteri – košarkasice i treneri, imaće priliku da vide i iskoriste sve sadržaje Termala Laško u kojima su smešteni i koji će im biti na raspolaganju 24 sata – bazeni, saune, fitnes centri… Ovde je bila baza za pripreme slovenačke reprezentacije na čelu sa gospodinom Božom Maljkovićem za učešće na Evropskom prvenstvu 2013. godine i mnogih evropskih klubova učesnika lige šampiona u rukometu. Čuveni Pau Gasol je rekao u jednom intervjuu, sumirajući utiske boravka u Termalama Laško sa reprezentacijom Španije, da je prava šteta što nema više vremena da ostane i uživa u sadržajima koji su mu bili na raspolaganju. Sve ekipe će imati potpuni mir oko priprema za utakmice, jer će gosti biti u drugom, a službena lica i Bord lige u trećem hotelu, takođe sa vrhunskim uslovima. Sve je organizovano sa jednim ciljem, da na terenu pobedi najbolji.

Beroe, Crvena zvezda, Budućnost ili Cinkarna Celje?

  • E,to je pitanje za milion dolara. Beroe ima sigurno najskuplju ekipu, Crvena zvezda kontinuitet istog ili sličnog sastava poslednjih par godina, Budućnost kvalitet i veliki broj igračica reprezentativnog kalibra, a Cinkarna Celje najdužu tradiciju sa odličnim rezultatima. Sve četiri ekipe imaju vrhunske trenere a komesar je dobio nalog Borda još pre nego što je odlučen domaćin, da iz neutralnih zemalja izabere najbolje sudije sa međunarodnim iskustvom. I sada, vi meni recite, ko ima najveće šanse?

Beograd je dupli domaćin F4 za U17 i U15?

  • Apsolutno zasluženo. Art Basket je klub koji uz večite rivale i Radivoj Korać daje nadu da ipak ne treba previše brinuti o budućnosti ženske košarke u našoj zemlji i nadam se da će biti dobar domaćin F4 U17, a Crvena zvezda će, siguran sam, učiniti sve da naše najmlađe košarkašice U15 iz Slovenije i Hrvatske budu dočekane na najvišem nivou.

Kako vidite budućnost WABA lige u narednim godinama?

  • Voleo bih da okolnosti koje me čine bezbrižnim kada je budućnost WABA lige u pitanju, što pre nestanu. WABA liga je sve jača iz godine u godinu a glavni razlog za to je učešće prvaka svih zemalja regiona u kojima je skoncentrisan sav kvalitet, jer su nacionalne lige veoma slabe i najbolje košarkašice koje nisu našle klubove u Evropi, žele pre svega svoju promociju kroz WABA ligu i novu šansu u narednoj sezoni. Nama svima koji se bavimo ženskom košarkom mora biti glavni zadatak jačanje domaćih liga. Da li će to biti neka inicijativa za poreske olakšice sponzorima koji ulažu pre svega u ženski sport, stipendiranje mladih košarkašica uz uslov da ostanu u klubu bar dok ne završe fakultet u našoj zemlji, pomoć lokalne samouprave bar za klubove koji akcenat stavljaju na razvoj i takmičenje mlađih kategorija ili pravilnija raspodela sredstava što država odvaja za sport, ne znam? Možda sve to zajedno? Jedino sam siguran, da bez jake domaće lige nema ni jakih reprezentativnih rezultata u kontinuitetu. A dok se to ne dogodi, imaćemo nužnu i prekopotrebnu WABA ligu, u kojoj će najbolji klubovi iz nacionalnih liga učestvovati, jer para za Evropu nemaju a domaće lige su slabe. Smatram da se do nekog rešenja ipak može i mora doći.

Dugo godina ste u Bordu WABA lige, prvo kao direktor a poslednjih godina i predsednik. Dobili ste mandat na poslednjoj Skupštini na još četiri godine?

  • Najbolja stvar što sam do sada uradio u ligi je deo propozicija koji sam lično napisao, da se bez prevelike muke može sazvati elektronska sednica i prostom većinom smeniti Bord lige ako je nešto loše ili nepravedno uradio. I to se neće menjati dok sam ja predsednik. Dakle, svi mi možemo biti smenjeni i nakon četiri dana, a ne nakon četiri godine ako smo naneli neku štetu ligi. Moj mandat isključivo zavisi od dve stvari, ako izuzmemo mogućnost naše smene koja je u rukama drugih i to u svakom trenutku. Prvo, ako bih osetio da polako gubim iskrenu podršku većine koja je glasala za mene i Bord istog trenutka bih sazvao vanrednu elektronsku sednicu i ponudio ostavku. Drugo, ako bi morali da menjamo sastav Borda iz bilo kog razloga, moj mandat kao predsednika lige bi bio završen. Veoma sam ponosan na komesara lige gospodina Nadira Koredžiju koji je svih ovih godina mogao da donosi odluke iz delokruga svoga rada bez uplitanja bilo kog faktora iz bilo koje zemlje i bez ikakvih pritisaka direktora ili predsednika lige, kao i na gospodina Uroša Kranjca, direktora, sa kojim sam mnogo puta imao razmenu argumentovanog i konstruktivnog mišljenja a opet smo sve odluke na kraju, sva trojica kao Bord lige doneli jednoglasno i bez preglasavanja.

Vidite li KŽK Partizan 1953 iduće godine u WABA ligi?

  • Ima vremena do Skupštine. Bio bih licemeran kada bih potvrdno odgovorio a da u to nisam 100% siguran. Da li je Partizan punio Moraču, dvoranu u Celju, Montani…? Da. Da li je interes lige da Partizan bude učesnik svake godine? Svakako, da. Ali, trenutno su prisutne dve ključne dileme. Prvo, da li će klub imati stabilan budžet kao garanciju za dva paralelna takmičenja i da li će baza budućeg Partizana čiju okosnicu čine par kadetskih reprezentativki moći, da igrajući dve lige, odgovori adekvatno školskim obavezama koje moraju ostati prioritet? Kada smo svojevremeno vezali četiri titule, rekao sam posle osvojene treće, na Skupštini u Slavonskom Brodu, da je stabilnost kluba važnija od četvrte titule. Na žalost, bio sam u pravu i posle četvrte smo prošli pakao. Posle 22 godine iskustva u rukovođenju klubom, mišljenje nisam promenio. Naprotiv. Dakle, ako nađemo Generalnog sponzora i organizujemo decu da usklade školske obaveze sa sportskim, eto nas tamo gde nam je i mesto.

Na kraju, imate li neku posebnu želju?

  • Svakako da F4 u Celju protekne u najboljem redu, da pobedi najbolji i da svi koji mogu posete Celje i osete gostoprimstvo koje im ovaj prelep grad nudi a da vrlo brzo i Beograd i Zagreb ugoste naše najbolje ekipe iz regiona jer će tek tada ova lepa sportska priča biti zaokružena.