Srbija na EP u grupi sa Rusijom, Belgijom i Belorusijom

Košarkašice Srbije igraće na Evropskom prvenstvu u grupi D protiv reprezentacija Rusije, Belgije i Belorusije odlučeno je žrebom u Beogradu.

0
347

Srbija je uoči žreba bila svrstana u treći šešir.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 27. juna do 7. jula 2019. godine, a domaćini će biti Srbija i Letonija.

Grupa A: Ukrajina, Velika Britanija, Letonija i Španija.

Grupa B: Švedska, Francuska, Češka i Crna Gora.

Grupa C: Madjarska, Turska, Italija i Slovenija.

Grupa D: Belorusija, Rusija, Belgija i Srbija.

Srbija će u grupnoj fazi igrati u Zrenjaninu.

Grupe A i B će igrati u Rigi, a grupa D u Nišu.

Srbija će u prvom kolu igrati protiv Belorusije, zatim sledi meč protiv Rusije i na kraju protiv Belgije.

Pobednici grupa će obezbediti direktan plasman u četvrtfinale. Drugoplasirane i trećeplasirane selekcije će igrati za plasman u četvrtfinale, a sastaće se A2-B3, B2-A3, C2-D3 i D2-C3.

U četvrtfinalu će igrati A1 – C2/D3, B1 – D2/C3, C1 – A2/B3, D1 – B2/C3.

U prvom polufinalu će igrati pobednik meča A1-C2/D3 protiv pobednika meča D1 – B2/C3. U drugom polufinalu će se sastati pobednik meča B1 – D2/C3 protiv pobednika meča C1 – A2/B3.

Od četvrtfinala će takmičenje biti odigrano u Kombank areni u Beogradu.

Brojne zvanice, čelnike FIBA Evrope, Grada Beograda i strane delegacije nacionalnih košarkaških federacija, pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović.

– Predstavlja mi veliku čast da vas pozdravim u ime Košarkaškog saveza Srbije i da vam poželim dobrodošlicu u Beograd. Dozvolite mi da vas podsetim da je prvi veliki organizacioni test Srbije, tadašnje Jugoslavije, bio Evropsko prvenstvo za košarkašice u Beogradu 1954. godine. U srcu Beograda, na Tašmajdanu, pred 9.000 ljudi, generalni sekretar FIBA Vilijam Džons je otvorio šampionat koji je dobio najviše moguće ocene. Od tog trenutka, Beograd i Srbija su prepoznati kao sjajni organizatori velikih košarkaških događaja. Prvi grad koji je tri puta ugostio evropske šampionate za košarkaše bio je upravo Beograd. Podsetiću vas da je to bilo 1961, 1975. i 2005. Ženska košarka je imala ogroman značaj za razvoj srpske i jugoslovenske košarke. Muški i ženski timovi su živeli zajedno, putovali zajedno i navijali jedni za druge. Tako je bilo u reprezentativnim selekcijama, ali i u klupskoj košarci gde su muškarci i žene, rame uz rame, postizali uspehe evropskih razmera.

U godini kada obeležavamo 95 godina od dolaska prve košarkaške lopte u Srbiju i 70 godina od osnivanja Košarkaškog saveza Srbije, u sklopu državnih zajednica ili samostalno, mi pamtimo i ne zaboravljamo sve velike uspehe naše košarke. Nabrojaću samo neke: 55 godina otkako su naši košarkaši prvi put savladali Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez na Svetskom prvenstvu u Rio de Žaneiru 1963, 50 godina od prve olimpijske medalje naših košarkaša u Meksiku 1968, 50 godina od prve medalje košarkašica u Italiji 1968, 45 godina od prve zlatne evropske medalje košarkaša u Barseloni 1973, 40 godina od zlatne medalje košarkaša u Manili 1978, 30 godina od istorijskog uspeha u Seulu 1988. kada su obe naše selekcije bile u olimpijskom finalu, 20 godina od titule prvaka sveta košarkaša u Atini 1998…

Sledeća 2019. godina je godina novih velikih izazova za srpsku košarku. Evropsko prvenstvo košarkašica koje organizujemo zajedno sa Letonijom biće prilika da pokažemo naše tradicionalno gostoprimstvo, ali i da se borimo za veliki sportski uspeh. Takođe, nadamo se da ćemo se i tokom Svetskog prvenstva u Kini zajedno radovati novim uspesima naših košarkaša.

Svim učesnicima Evropskog prvenstva za košarkašice garantujemo iskustvo koje neće zaboraviti. Učinićemo sve da momenti van sportskih borilišta budu nezaboravni, a umesto zaključka mogu samo svim takmičarima da poželim sreću, fer i korektnu borbu, ali i brojna prijateljstva van terena koja su nekad važnija i od najsjajnijih odličija.

Prisutnima se obratio i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

– Ponosni smo na to što ćemo naredne godine u Srbiji ugostiti najbolje košarkašice starog kontinenta i zajedno bodriti naše šampionke u pohodu na novu evropsku krunu i plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Naša zemlja se ponosi nizom besprekorno organizovanih zapaženih međunarodnih takmičenja prethodnih godina i tradicijom gostoprimstva i ljubavi prema sportu. Narednog leta ponovo ćemo biti u centru pažnje košarkaške javnosti, što će biti nova prilika za promociju Srbije sa svih aspekata – kao i bitan podstrek za negovanje višedecenijske tradicije vrhunskih uspeha, stvaranje novih generacija šampiona i još veću popularizaciju košarke među omladinom Srbije! – izjavio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel rekao je pre žrebanja:

– Danas smo se okupili da saznamo kako će da izgledaju grupe za Evropsko prvenstvo seniorki koje je na programu sledeće godine… Ovo će biti 37. evropski šampionat koji se kontinuirano odigrava na našem kontinentu od 1938. godine, sa samo jednom pauzom četrdesetih godina prošloga veka zbog Drugog Svetskog rata.

Ženski Eurobasket, zajedno sa muškim, i dalje će biti vodeći događaj FIBA Evrope. Svake dve godine se okupljaju najbolji nacionalni timovi i sam krem ženske košarke. Šampionat u Srbiji i Letoniji nastaviće tradiciju, a takođe obećava da će biti prvenstvo za pamćenje, u dve zemlje sa izuzetnom košarkaškom tradicijom, velikim stručnim znanjem i gostoprimstvom.

Na poslednjih devet EP, pet novih zemalja pelo se na pobedničko postolje, uz tradicionalne favorite, dokazujući da se u Evropi odvija stvarno dobar posao kada se radi o ženskoj košarci.

FIBA Evropa aktivno podržava razvoj ženske košarke, uz nekoliko programa i projekata koje finansiramo svake godine, sa ciljem podizanja standarda košarkaškog obrazovanja među mladima, posebno među ženskim sportistima.

Radujemo se što ćemo sledeće godine u Srbiji i Letoniji videti rezultate tog napora da otkrijemo nove talente. Želim da se zahvalim ovim državama domaćinima na njihovoj posvećenosti košarci, a svim učesnicima želim sreću sa žrebom.

Reč je imao i izvršni direktor FIBA Evropa Kamil Novak.

– Danas smo se okupili ovde, u ovom prelepom okruženju, da izvučemo grupe za 37. FIBA žensko Evropsko prvenstvo. Ovo je tek drugi put u istoriji da će se šampionat organizovati u dve zemlje. Prvi je bio, naravno, pre tri godine kada su Rumunija i Mađarska bile domaćini Eurobasketa 2015.

Izbor Srbije i Letonije kao domaćina EP naredne godine je bio odlična odluka. To su dve nacionalne Federacije koje su vrlo stručne i imaju veliko znanje u organizaciji ovakvih takmičenja, što garantuje kvalitetan događaj i prevazilaženje tekućih problema. Ove dve zemlje su, takođe, prave košarkarške destinacije sa posvećenom i velikom bazom navijača. Ta činjenica garantuje dobro praćenje i posetu na Evropskom prvenstvu, a pune tribine su nešto zbog čega su igrači uvek veoma zadovoljni. Sva četiri grada domaćina – Riga, Beograd, Niš i Zrenjanin imaju nešto jedinstveno da ponude timovima, navijačima i medijima, a gostoprimstvo je njihov glavni adut.

Naša kancelarija sarađuje sa oba organizaciona odbora i zajednički cilj nam je da napravimo Evropsko prvenstvo koje će svi akteri pamtiti godinama, događaj koji će ostaviti neki trag i pozitivan utisak kod svih. Na tome radimo već neko vreme, letos smo otkrili logo i sliku događaja, postoji i lepa promo kampanja u kojoj se pojavljuje po jedan igrač iz svakog nacionalnog tima.

Pored reprezentacija dva domaćina, kvalifikacije su nam donele 14 ekipa koje su se plasirale na EP, što je za sve njih veliki uspeh. Preko 75 odsto utakmica prikazivalo se na televiziji u zemljama učesnicama i sve su, osim šest, bile prenošene uživo.

Svi timovi koji su se plasirali na EP, a i oni koji nisu uspeli, zaslužili su sve naše pohvale. Srećno svima u žrebu! – rekao je Novak.

Prisutne je pozdravio i predsednik Košarkaškog saveza Letonije Valdis Voins, koji je istakao da mu je čast da bude u takvom društvu i da je srećan što će njegova zemlja biti domaćin zajedno sa Srbijom.

Žrebom je rukovodio direktor takmičenja FIBA Evropa Ljubomir Mandić, a kuglice su izvlačile ambasador Evropskog prvenstva 2019. Nataša Kovačević i Aneta Jakobsen Zogota.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here