Predstavljamo: ŽKK Delfin iz Bačke Palanke

Pre samo nekoliko dana ŽKK Delfin iz Bačke Palanke proslavio je deset godina postojanja.

Klub je osnovan na inicijativu devojaka koje su se bavile košarkom u Bačkoj Palanci, a nakon što je prestao sa radom tadašnji klub „Play off“, koji je pre toga nosi ime „Bačka Palanka“.

Željka Damjanović – Kecman kao bivša košarkašica ŽKK „Bačka Palanka“, svojevremeno finaliste nacionalnog kupa i učesnika kupa Lilijane Ronketi, je organizovala zainteresovane devojčice iz opštine, i to prvo formiranjem kadetske selekcije.

Šta je bio osnovni cilj prilikom formiranja kluba?

„Klub je godinama bio posvećen isključivo radu sa mlađim kategorijama. Takmičili su se u kvalitetnoj ligi mlađih kategorija Košarkaškog saveza Vojvodine, pri čemu rezultati nisu bili prioritet, već popularizacija ženske košarke u gradu i rad na većem omasovljenju članstva.

Klub je sve do 2017. godine bio isključivo posvećen mlađim selekcijama, nakon čega je u toku 2017. godine u takmičenju letnje lige KSV prijavio po prvi put seniorsku ekipu. Klub je te godine osvojio letnju ligu i plasirao se u Drugu ligu srbije – grupa Sever.

U prvoj godini takmičenja klub je osvojio peto mesto u Drugoj košarkaškoj ligi Sever – grupa B, što je istovremeno postao i najveći uspeh kluba od njegovog osnivanja.“

Kakvi su planovi za nastupajuću sezonu?

„Klub će se u sezoni 2018/19, nakon reorganizacije ženskih košarkaških takmičenja, takmičiti u Prvoj ženskoj regionalnoj ligi Srbije koja obuhvata klubove iz Vojvodine i Beograda, a koji se nisu plasirali u Prvu i Drugu saveznu ligu Srbije.

Klub je danas sastavljen od nekoliko iskusnih igračica koje su svojevremeno igrale u Prvoj saveznoj ligi i mlađih igračica koje su prošle sve selekcije kluba, preko omladinske, do seniorske ekipe.

Ambicije kluba su za sada vezane za seniorsku ekipu, njeno učešće i prestojeću sezonu, ali i za afirmisanje mlađih igračica i njihovo postepeno prevođenje iz mlađih u prvi tim.“

Ko vodi ekipu sa klupe?

„U klubu na mestu trenera za sada radi samo trener Željka Damjanović-Kecman, koja je i ujedno jedna od osnivača kluba, nekadašnja kadetska i juniorska reprezentativka Jugoslavije, ponikla u ŽKK „Herceg Novi“, i bivša igračica mnogobrojnih klubova u Crnoj Gori i Srbiji.

Da li i u kojoj meri imate pomoć lokalne samouprave?

„Mi se danas skoro isključivo finansiramo iz sredstava opštinskog budzeta namenjenih za finansiranje sporta u gradu Bačkoj Palanci, a povremeno ostvarimo i po neko sponzorstvo, odnosno donaciju.“

Jelena Prvulović