Istraživački rad Ivana Zarića iz oblasti ženske košarke objavljen u međunarodnom naučnom časopisu

Naučni rad Ivana Zarića, kondicionog trenera muške seniorske košarkaške reprezentacije Srbije, pod naslovom "Match performance in young female basketball players: relationship with laboratory and field tests" objavljen je u međunarodnom naučnom časopisu iz oblasti sporta "International Journal of Performance Analysis in Sport".

Cilj ovog istraživanja je bio da se istraži povezanost između rezultata laboratorijskih i terenskih testova, kojima se procenjuju funkcionalne, metaboličke i motoričke sposobnosti, sa takmičarskim performansama košarkašica (indeksom uspešnosti).

U istraživanju su učestvovale košarkašice U16 selekcije tri najbolja košarkaška kluba iz prve kadetske lige Srbije (Crvena zvezda, Radivoj Korać, Čelarevo), prosečne starosti 14.98±0.68 godina.

U ovom istraživanju, koje pripada prirodnom eksperimentu, osnovni metod rada je bila primena kompleksnog pristupa istraživanju koji se sastojao od: laboratorijske metode testiranja, terenske metode testiranja i metode analize takmičarske aktivnosti. U istraživanju je korišćena baterija laboratorijskih i terenskih testova kojima su procenjivane: kontraktilne sposobnosti osnovnih misićnih grupa, karakteristike snage donjih ekstremiteta, brzine lokomocije i agilnosti, aerobne i anaerobne izdržljivosti, gipkost, kao i funkcionalni i metabolički parametri karakteristika brzine oporavka.

Rezultati istraživanja su pokazali da nezavisne (prediktorske) varijable statistički značajno opisuju zavisnu varijablu sa 88.1% verovatnoće, što bi značilo da postoji povezanost između rezultata laboratorijskih i terenskih testova sa indeksom uspešnosti košarkašica na utakmici. Samim tim, na osnovu rezultata laboratorijskih i terenskih testova moguće je sa 88.1% verovatnoće predvideti individualnu uspešnost košarkašica kadetskog uzrasta na takmičenju (utakmici).

Praktična primena ovog istraživanja ogleda se u sistemu kontrole efikasnosti primenjenog trenažnog rada u funkciji etape sportske pripreme, zatim selekcije, kao i u stvaranju modelinih karakteristika funkcionalnih metaboličkih i motoričkih sposobnosti košarkašica kadetskog (U16) uzrasta.

Kompletan članak možete videti OVDE