Intervju – SRBOBRAN FILIPOVIĆ, predsednik WABA lige, o sezoni 2017-2018

Regionalna WABA liga završila je svoju 17. sezonu finalnim turnirom odigranim u Montani gde se ekipa Budućnosti iz Podgorice drugi put u istoriji kluba okitila titulom najbolje ekipe.

0
627

O minuloj sezoni, ali i planovima za narednu razgovarali smo sa Srbobranom Filipovićem, predsednikom regionalne lige.

Kako ocenjujete proteklu sezonu i upravo završeni F4 u Montani?

– Ako se uzme u obzir da iduće godine slavimo punoletstvo lige i 18-ti rođendan, a da je u proteklim godinama svih 17 finalnih turnira bilo u gotovo svim zemljama učesnicama lige (Slovenija – Celje, Srbija – Novi Sad, Crna Gora – Bijelo Polje i Podgorica, Bosna i Hercegovina – Sarajevo i Zenica, Bugarska – Sofija i Montana, Hrvatska – Šibenik i Gospić), onda stvarno mogu biti zadovoljan, pogotovo kvalitetom prikazane košarke. Montana je pokazala izuzetnu gostoprimljivost i trud oko organizacije F4, sve utakmice su bile jako zanimljive i imale dobru gledanost, a da je rezultat bio drugačiji u finalu ne bi bilo nezasluženo. Svakako, još jednom sve čestitke Budućnosti na tituli.

Uvek je bilo i kritičara Jadranske lige?

– Trenutno u WABA BTravel ligi učestvuju šampioni gotovo svih država iz regiona. Njima niko nije zabranio učešće u Fiba Kupu ili Evroligi. Problem je u tome što klubovi nemaju dovoljno para za učešće u najjačim evropskim takmičenjima, a paralelno sa tim imaju dosta slabe domaće lige. WABA liga se nameće kao jedina opcija za takmičenje naših najboljih klubova. Stav WABA lige je da mora biti pod okriljem nacionalnih Saveza i uz maksimalno poštovanje kalendara takmičenja domaćih liga. I mi sve to uspevamo da usaglasimo u 6-7 zemalja regiona zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa ljudima iz Saveza. Ako uzmemo u obzir da iz ovog regiona imamo skorašnjeg šampiona Evrope, nikad bolje rezultate u mlađim kategorijama ako gledamo sve zemlje učesnice lige, ako imamo 32 ekipe mlađih kategorija u WABA ligi, a da će ih iduće godine biti i iz Srbije, ako uvažimo činjenicu da u finalu Fiba Kupa učestvuje Rejer iz Venecije sa gotovo istim timom sa kojim je osvojio WABA ligu, a da sa suprotne strane imamo našeg selektora Marinu Maljković i Miloša Pađena koji su ostavili ogroman pečat u Jadranu sa Partizanom i Jelenu Dubljević, i na to sve na F4 Evrolige u Šopronu Aleksandru Crvendakić, Tinu Jovanović, Jelenu Milovanović i Niku Barić, koje su stasale i kroz WABA ligu, gde su ostavile veliki pečat, onda svako osporavanje WABA lige kao jedine moguće opcije za naše najbolje klubove gubi smisao.

Gde vi vidite najveći problem u ženskoj košarci?

– Mislim da treba ojačati domaće lige. Kao prvo, ne treba očekivati više para od države kada nemamo za zdravstvo, prosvetu, kulturu itd. Kao drugo, treba pravilnije rasporediti raspoloživa sredstva. Ženski klubovi ne mogu bez svojih Saveza, ali i Savez mora da jasno čuje probleme klubova. Tu nešto škripi i mislim da bi konačno formiranje udruženja prvoligaša uz plaćenu funkciju direktora lige dosta toga razrešilo. Direktor lige mora biti na terenu 24 časa, bar jednom mesečno sazvati udruženje prvoligaša, u otvorenoj komunikaciji sa potpredsednikom za žensku košarku čija je nadležnost pre svega reprezentacija, u komunikaciji sa potpredsednikom za takmičenje koji ima mnogo obaveza i u muškoj i u ženskoj ligi, u komunikaciji sa komesarom za takmičenje dosta toga učiniti za dobrobit klubova. On sam teško može naći sponzora lige bez pomoći Saveza, ali može sve probleme klubova apostrofirati u sekretarijatima za omladinu i sport u lokalnim sredinama i u drugim državnim institucijama. Možda bi manja finansijska pomoć bila korisnija klubovima ako bi institucije koje pomažu klubove bile na pravilan način informisane. Koordinator svih akcija, a u cilju jačanja domaćih klubova, mora da postoji. Mora i da ima iskrenu podršku svih klubova. Kada u Kraljevu, Subotici, Boru ili Šapcu osete da su ravnopravni sa Zvezdom i Partizanom u svakom pogledu i kad dominacija nekog kluba bude isklučivo zbog kvaliteta igrača i struke, možemo reći da smo postigli cilj kojem težimo. Ovo jeste teško ostvarivo, ali ne i nemoguće.

Kako vidite WABA ligu u narednoj sezoni?

– Baza WABA lige je bila i ostaće iz bivše Jugoslavije. Biće klubova iz okruženja putem „Wild carda“ jer to ne povećava troškove lige. Ove sezone smo krenuli sa BTravel sponzorom i olakšali klubovima takmičenje. Iduće godine se očekuje korak više i unapređenje saradnje što zavisi isključivo od volje klubova. Ne sećam se ni jedne bitne odluke Borda lige koja je doneta bez konsultacije sa klubovima. Mi smo tu samo uslužni servis i ništa više. Ako me pitate za konkretna imena klubova, bez obzira na postojeći sistem koji jasno definiše način ulaska u ligu na osnovu plasmana u domaćem takmičenju, mislim da će nepoznanica biti sve do Skupštine u Slavonskom Brodu. Na primer, Partizan, veoma organizovan u svakom pogledu, poseduje sve mlađe kategorije, dominira u Jedinstvenoj kadetskoj ligi, osvojio je Kup i sa velikim izgledom da se bori za titulu, već je ostvario pravo na osnovu plasmana za učešće u Waba ligi, pod znakom je pitanja za učešće u sezoni 2017/2018 zbog teške finansijske situacije. I sve bi bilo u redu da je takva situacija samo u Partizanu. Nadam se da će ženski sport, a tu vidim i košarku, dobiti za nijansu veću pažnju nego što je to slučaj danas, bez obzira na sve probleme sa kojima se sve zemlje regiona suočavaju svakog dana.

Foto: Gojko Kusić

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here