IN MEMORIAM – VUKICA MITIĆ

Vukica Mitić, legendarna košarkašica Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, preminula je jutros u Beogradu posle kraće i teške bolesti.

0
1271

Ovo je na svom zvaničnom sajtu saopštio Košarkaški savez Beograda.

U nastavku saopštenja stoji:

Dugi niz godina sa velikim uspehom je predvodila crveno-bele i nacionalni tim kao kapiten na poziciji plejmejkera. Sa Zvezdom je osvojila čak 13 trofeja, među kojima je najznačajniji Kup evropskih šampiona 1979. godine, kada su crveno-bele u finalu ubedljivo savladale mađarski BSE iz Budimpešte u La Korunji rezultatom 97:62 i postale šampionke Evrope.

Vukica Mitić je u finalu ubacila četiri poena. Bio je to prvi trijumf nekog košarkaškog kluba (računajući i muške klubove) sa prostora nekadašnje Jugoslavije u najelitnijem evropskom takmičenju.

Pored najvrednijeg trofeja Vukica Mitić je sa crveno-belima osvojila sedam šampionskih titula 1973, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980. i 1981. godine, kao i pet nacionalnih kupova 1973, 1974, 1976, 1979. i 1981.

Zanimljivo je da se bavila i rukometom, koji je trenirala u Studentskom gradu. Inače te 1979. godine Zvezdine košarkašice su za samo nekoliko dana osvojile triplu krunu. Prvo su 29. marta postale prvakinje Evrope, zatim su 3. aprila overile titulu šampiona Jugoslavije, da bi 7. aprila u vitrine na Malom Kalemegdanu donele i nacionalni kup.

Iste godine Vukica Mitić je izabrana za najbolju sportistkinju SD Crvena zvezda u tradicionalnom izboru Zvezdine revije.

Bila je odlična odbrambena igračica i sjajan asistent. Za veliki broj poena su u toj slavnoj generaciji crveno-belih bile zadužene Zorica Đurković, Sofija Pekić i ostale, a Vukica je kao pravi vođa ekipe držala sve konce u svojim rukama, a nije joj bilo teško da pored proigravanja saigračica i borbene igre u defanzivi često postigne i dvocifren broj poena.

Sa reprezentacijom je osvojila tri medalje na velikim takmičenjima: srebro na prvenstvu Evrope u Poznanju 1978. godine, kada je postigla 50 poena na osam mečeva (prosek 6,6 po utakmici), bronzu na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine (pet poena i šest asistencija na šest mečeva), i bronzu na šampionatu Evrope 1980. u Banjaluci (pet poena na četiri utakmice).

Igrala je i na Evropskom prvenstvu 1976. godine, i ostvarila učinak od 32 poena na osam odigranih mečeva, kada je osvojeno peto mesto. Zabeležila je nastup i na šampionatu Starog kontinenta za juniorke 1971. godine, kada je Jugoslavija zauzela peto mesto. Tada je ubacila 28 poena u šest odigranih mečeva.

4.decembra 2016.godine u hali „Basketlend“ na Čukaričkoj padini, dres Vukice Mitić je jedan od pet koji su podignuti u čast Zvezdinih gracija i najvećih klupskih legendi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here