Intervju – JELENA STOŠIĆ, trener OKK Šabac

OKK "Šabac" iza sebe ima veliku i dugu tradiciju. Da klub vrati na mesto uspeha, bori se zajedno sa upravom kluba i trener ekipe Jelena Stošić, naša gošća.

0
1341

Jelena Stošić je bivša košarkašica koja ima i inostranu karijeru. Kao trener je odlučila da baš gradi svoju karijeru u rodnom gradu, i ekipi OKK „Šabac“.

OKK „Šabac“ je u prethodnoj sezoni izborio plasman u Drugu ligu Srbije. O prethodnoj sezoni i planovima u budućnosti, razgovarali smo sa Jelenom Stošić.

Kakav je osećaj posle osvajenog prvog mesta i plasmana u Drugu ligu?

Osećam se ispunjeno. Ostvarali smo zaista veliki uspeh. Uspeh je još veći jer smo krenuli ne od nule, nego iz minus faze.

Šta te je, lično, motivisalo da obnoviš rad sa devojčicama u OKK Šabac?

Meni motiva nikad ne manjka. Naučila sam kroz igračku karijeru da sam najmotivisijana kada je najteže. Opet, devojke sa kojima sam radila, tk. njihovo sce i želje su najveći motiv.

Koje ciljeve je klub postavio na početku rada i u trenutku kada ste formirali seniorski tim?

Primarni cilj je bio povratak OKK „Šabac“ tamo gde po svemu pripada, a to je savezni rang takmičenja. Sekundarni cilj je bio da igračice iz naše škole košarke budu temelj na kojem ćemo graditi ciljeve za budućnost.

Put do Druge lige vodio vas je kroz tri nivoa. Šta je bio najveći izazov i da li ste u svakom trenutku tokom sezone bili optimisti?

Trnovit put, zaista. Svaka od tri faze je bila veoma teška ali smo podizale formu kako je sezona odmicala. Mislim da je presudio karakter i timski duh devojaka koje su se borile kao lavice do poslednjeg zvuka sirene.

Ekipa je formirana od igračica iz Šapca. Da li će to biti vodilja i u budućnosti?

Kao što sam i rekla da po mom mišljenju, ulaganje u već formirane igračice jeste kuća bez temelja, odnosno bunar bez dna. Dakle, kuća se brzo uruši a bunar presuši. Šabac je nepresušan izvor talenata – košarkaških dragulja, samo ih treba izbrusiti. Uspešan rad sa mlađim kategorijama jeste garant sigurne i svetle budućnosti.

Razmišljate li već sada o sledećim koracima i narednoj sezoni?

Cilj je sačuvati ono što već imamo a shodno novim uslovima popraviti i osnažiti ono gde „škripi“. Potrebno je nekoliko iskusnih igračica ali pre toga konsolidovati i kompletirati stručni štab.

Kakva je trenutna situacija i koji su planovi u radu sa mlađim kategorijama u klubu?

Svakim danom učimo – kako deca tako i mi koji ih učimo. Omasovljenje, unapređenje rada i konstantna edukacija trenera koji rade sa decom je imperativ.

Jedno vreme si bila funkcioner u klubu, sada si se posvetila trenerskom radu. Šta je presudilo da se opredeliš za trenerski poziv?

Klub je krenuo iz debelog „minusa“ a ponosna sam što sam uspela da vratim klub na „nulu“ pa u neke stvari ostavim u plusu sadašnjem rukovodstvu. Ostavila sam klub u sigurnim rukama. Aleksandar Rašić , dovoljno je. Osećam da mi je, svakako, mesto na parketu, a ne u fotelji. Opet, naučila sam neke stvari, kao rukovodilac, a koje ću implementirati u budućnosti kao trener. Čovek uči dok je živ.

Šta je bilo najteže na šta si se navikla kada je u pitanju trenerski posao?

U pobedi se ne ponesi a u porazu ne unizi. Najteže je ostati obema nogama na zemlji. Iz tuđih i sopstvenih grešaka se uči. Treba kontrolisati emocije i u teškim trenucima ostati hladne glave. Mišljenja sam da je to najbitnije.

Čak i oni najbolji i najiskusniji treneri kažu da „kradu“ od kolega. Koje ideje i iskustva drugih primenjuješ na svojim treninzima/utakmicama?

Imala sam tu čast da i kao igračica učim od najboljih. Idealista sam. Gledam, upijam, učim svaki dan. Analiziram svaku utakmicu i gledam gde mogu sebe da unapredim. Mi smo uvek na žeravici – bitno je da se ne potrošimo, da ne izgorimo. Koliko je bitna fizička priprema, još je bitnije raditi na mentalnoj snazi. Um caruje.

Koje su lične trenerske ambicije, imaš li dugoročne planove?

Vezano je sve za moj Šabac, trenutno. Opet, bez dugoročnog plana ništa nema smisla. Spremna sam da prihvatim kritiku, da pružim ruku i da stremim uvel nečemu višem. Ne treba biti ni previše skroman. Put do vrha je trnovit, najbitnije je istrajati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here