SRBIJA – BELGIJA (link za praćenje utakmice)

Poznavaoci ženske košarke veoma dobro pamte poslednja dva zvanična duela Srbije i Belgije na Evropskim šampionatima.

0
376

Finiš meča u Zrenjaninu pre četiri godine obeležile su osvojene lopte Nevene Jovanović i Jelene Bruks, kojima je Srbija u poslednjih 11 sekundi serijom 5:0 stigla do pobede 70:66.

Dve godine kasnije u Valensiji Srbija je slavila sa 74:73. Ponovo su u finišu meča Jovanović i Bruks izrasle u meč-vinere poenima sa linije slobodnih bacanja.

U odnosu na te utakmice Srbija je ostala bez nekoliko nosilaca igre, dok je Belgija uglavnom zadržala tim, sa nosiocima koji su u međuvremenu sazreli za najveće domete.

Belgija je takvu sliku pokazala u grupnoj fazi na 39. šampionatu Starog kontinenta. Izrael je savladan sa 108:59, a Češka sa 84:41, da bi u meču koji nije puno odlučivao Belgija u poslednjoj četvrtini slomila otpor Italije i slavila sa 72:64.

Ema Meseman je vodeći strelac na prvenstvu sa prosekom 22.3 poena po meču. Visoko rangirana, sedma, je i Džuli Vanlo sa 17.3 poena po utakmici. Meseman je šesta najbolja skakačica na prvenstvu sa 8.3 uhvaćene lopte u proseku. Džuli Aleman je vodeći asistent prvenstva sa 10 asistencija po utakmici. Na petom mestu je Meseman sa pet uspešnih dodavanja po meču.

Belgija je najefikasnija selekcija do sada sa prosekom 88 poena po meču. Srbija je u ovoj kategoriji treča sa 75.5 poena po meču. Belgijanke šutiraju sa 52 odsto preciznosti, naspram 42 odsto Srbije. Rival je precizniji za dva poena (56.1 – 45.9 %), za tri poena (43.1 – 31.4 %), kao i slobodnim bacanjima (80.8 – 72.7 %).

Skakački, ekipe su izjednačene sa prosekom od 40 skokova po meču, s tim što Srbija sa 14 ofanzivnih skokova ima prosečno tri više u odnosu na rivala.

Belgijanke su vodeće i po asistencijama, sa 30.7 asistencija po utakmici. Srbija je u ovom segmentu na skromnom 12. mestu sa 15.8 asistencija.

Rival ima jednu osvojenu loptu više po meču, ali i jednu izgubljenu loptu više.

Srbija je među najboljim ekipama po korišćenju greški rivala jer postiže 22 poena po meču. Ali su Belgijanke još bolje sa 27.7 poena po utakmici. Jedna od osnovnih zadataka srpskog tima biće da zaustavi tranziciju rivala koji u kontrama postiže 19.3 poena po utakmici, deset više u odnosu na Srbiju.

Iako je Srbija bolja ofanzivno skakačka ekipa, Belgija bolje koristi drugu šansu, dva poena više u proseku u odnosu na Srbiju – 13 naspram 11 poena. Belgijanke iz reketa postižu 43.3 poena, a Srbija 36.

Jedna od prednosti Srbije može da bude bolja klupa. Igračice sa klupe postižu u proseku 34.3 poena, naspram 23.7 igračica sa klupe Belgije.

Pobednik ovog četvrtfinala igraće u polufinalu protiv pobednika utakmice Francuska – Crna Gora. Poraženi iz ove dve utakmice će se sastati u borbi za plasman od 5. do 8. mesta, što nije beznačajno, pošto prvih šest ekipa ide u kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine u Parizu.

Utakmice sa Evropskog prvenstva prenosi Sport klub.

SRBIJA – BELGIJA

LIVE STATS

Četvrtak 22. jun 2023. u 15h

Sudije: Maj Kazuko Forsberg (Danska), Vojćeh Liška (Poljska), Andris Aunkrogers (Letonija)

Hala Stožice, Ljubljana

SRBIJA: Raca, Čađo, Jovanović, Crvendakić, Anderson, Stanković, Nogić, Topuzović, Janković, Krajišnik, Katanić, Đorđević. Selektor: Marina Maljković.

BELGIJA: Ramet, Delare, Resimon, Meseman, Linskens, Mununga, Geldof, Beki Mejsi, Lisova Mbaka, Bili Mejsi, Vanlo, Aleman. Selektor: Rašid Mezijan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here