SRBIJA – VELIKA BRITANIJA (Link za praćenje utakmice)

Popravnog više nema.

0
791

Reprezentacija Srbije od 21 čas u hali „Stožice“ u Ljubljani igra protiv Velike Britanije baraž za plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Ulog je veliki, jer nije samo u pitanju nastavak borbe za medalju na 39. šampionatu Starog kontinenta, već i bitka za mesto koje vodi u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Srbija i Velika Britanija su gotovo redovni rivali na Evropskim prvenstvima. Tri puta su igrali od 2013. godine. Taj prvi meč u Francuskoj je pripao Britankama rezultatom 76:68.

Usledile su dve ubedljive pobede Srbije, prvo u Mađarskoj 2015. godine sa 76:54, zatim i u Srbiji 2019. godine u utakmici za treće mesto – 81:55.

Srbija je u baraž ušla kao drugoplasirana u grupi D sa učinkom 2-1, dok je Velika Britanija bila treća u grupi C sa učinkom 1-2. No ovaj podatak ne odražava pravo stanje stvari, pošto su Britanke posle pobede nad Slovenijom, poražene od Francuske i Nemačke sa ukupno sedam poena razlike. Dakle, veoma tesno u neizvesnim završnicama.

Srpski tim je u većini statističkih parametara bolji tim u dosadašnjem delu prvenstva. Preciznija je ekipa sa 43 odsto šuta iz igre, dok Britanke imaju 36 odsto. Srbija je preciznija i za dva i za tri poena, takođe i sa linije slobodnih bacanja.

Iako je Srbija za dva skoka u proseku bolja u fazi napada, Britanke su sa 44 skoka u prednosti u odnosu na 39 koliko prosečno ima Srbija.

Srbija ima više osvojenih lopti po utakmici (12-7), više asistencija (17-14), kao i manje izgubljenih lopti (13-16).

Posebna razlika se ističe u poenima posle grešaka rivala. Srbija sa 25 poena „živi“ na ovaj način, dok Britanke imaju prosečno osam takvih poena. Naš tim postiž više poena iz kontranapada, iz druge šanse, takođe i iz reketa, a naša klupa je daleko produktivnija u odnosu na rivala.

Centarski tandem Temi Fagbenle – Kristin Anigve, uz beka Sidni Volas, nosi igru Britanki. Fagbenle ima prosek od 17.3 poena po utakmici, Volas i Anigve po 12. Anigve, inače članica WNBA ekipe Čikago Skaj, najbolji je skakač ekipe sa 11.7 skokova.

Utakmice sa Evropskog prvenstva prenosi Sport klub.

SRBIJA – VELIKA BRITANIJA

LIVE STATS

Utorak 20.6.2023. u 21

Hala: Stožice, Ljubljana

Sudije: Arijadna Čueka (Španija), Luis Kastiljo (Španija), Gintaras Masijulis (Litvanija)

SRBIJA: Raca, Čađo, Jovanović, Crvendakić, Anderson, Stanković, Nogić, Topuzović, Janković, Krajišnik, Katanić, Đorđević. Selektor: Marina Maljković.

VELIKA BRITANIJA: Fong Lijev Kve, Mekgarahan, Vinterburn, Gejl, Vilkinson, Otevil Soulsbi, Fagbenle, Rob, Herbert Harigan, Volas, Ozi Momodu, Anigve. Selektor: Kema Bučeta.

BARAŽ
Češka – Grčka 79:76
Crna Gora – Italija 63:49
Nemačka – Slovačka 79:69
Srbija – Velika Britanija

ČETVRTFINALE
Španija – Nemačka
Mađarska – Češka

Belgija – Srbija/Velika Britanija
Francuska – Crna Gora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here