Srbija ubedljivo savladala Slovačku

Reprezentacija Srbije savladala je u drugom kolu grupe D na Evropskom prvenstvu u Ljubljani Slovačku rezultatom 90:52 (30:12, 17:19, 18:4, 25:17).

0
333

Srbija je posle dva kola vodeća u grupi sa maksimalnim učinkom, i već je obezbedila plasman u narednu rundu takmičenja, a prate je Turska i Mađarska sa polovičnim učinkom. Slovačka je na začelju bez pobede.

Minutaža je raspoređena na svih 11 igračica, a svaka se upisala u listu strelaca. Najefikasnije su bile Ivana Raca sa 16 poena, Saša Čađo sa 11 i Tina Krajišnik sa 10 poena.

U poslednjem kolu grupne faze Srbija će u nedelju od 15 časova igrati protiv Mađarske. Pobeda nad Mađaricama definitivno donosi Srbiji prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale. Istu mogućnost pruža i poraz od Mađarske sa najviše četiri poena razlike, uz uslov da Turska kasnije tog dana savlada Slovačku. U tom slučaju bi se stvorio trougao gde bi Srbija imala bolju koš razliku u odnosu na Tursku i Mađarsku. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz grupe igraće dodatni baraž za plasman među osam najboljih.

Srbija je počela utakmicu sa petorkom Anderson, Raca, Čađo, Topuzović i Krajišnik. Na suprotnoj strani su bile Vržesinski, Buknova, Moravcikova, Palenikova i Jakubcova.

Dobar početak meča Srbije doveo je do rezultata 14:5 već posle pet minuta igre. Gro poena proistekao je iz dobre odbrane, a zatim uspešne realizacije. Raca je postigla u ranoj fazi šest poena, Anderson četiri.

Trojkom Jovane Nogić srpski tim je u 8. minutu prvi put stigao do dvocifrene prednosti – 21:11.

Pokušala je Slovačka zonom da iznenadi Srbiju u finišu prvog dela, ali ni to nije dalo rezultata. Pet poena Jovanović, pre toga četiri poena Janković, doveli su srpski tim do prednosti 30:12 posle 10 minuta igre.

Naš tim je naterao rivala na šest izgubljenih lopti, a uz dominaciju u skoku (14 – 8), visoka prednost nije izostala.

Slovačka je sa pet vezanih poena otvorila drugu četvrtinu (30:17). Slovakinje su uglavnom u drugoj četvrtini imale prednost od dva do četiri poena, a na kraju ovu deonicu rešile u svoju korist sa 19:17. Ukupno, srpski tim je posle 20 minuta imao 16 poena viška – 47:31.

Srbija je imala 10 napada više u odnosu na rivala (42 – 32). Srpski tim je nastavio sa dominacijom u skoku, imao je pet skokova više, a od 25 skokova u fazi napada je uhvatio 12.

Naš nacionalni tim je odigrao još bolje u odbrani treću četvrtinu. Samo po jedan koš iz igre na obe strane viđen je u prva tri i po minuta treće četvrtine. Svakako, to je više odgovoravalo Srbiji, koja je imala visoku prednost. Od sredine četvrtine krenuo je nalet Srbije. Srbija je primila svega četiri poena u ovoj četvrtini, a sa 18 datim stigla do 30 poena razlike – 65:35.

Srpski tim je rutinski u poslednjoj deonici održavao 30-tak poena prednosti i na kraju stigao do ubedljive pobede.

STATISTIKA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here